Zwembad instructies

jun 11, 2017 | Ferrie Westphaal, Uit het leven gegrepen

Ik ben van eenvoudige afkomst tenminste ik denk dat dat het oordeel van de meer bedeelde is. Eigenlijk kan dat niet! want ik had ouders dus ik ben van tweevoudige afkomst. Het moge duidelijk zijn dat ik uit een gezin kom waar hard gewerkt werd om ons gezin te voorzien van een goed leven. Veel geld hadden mijn ouders niet maar aan liefde ontbrak het niet en we hebben daar ook ons deel van gehad. We werden klaargestoomd voor de toekomst met zoals in elk gezin met ups en downs. De jaren 50 en 60 uit de vorige eeuw waren bij ons magere jaren vanaf 1970 kwam er wat meer financiële ruimte wat resulteerde in het feit dat mijn ouders zich meer luxe konden permitteren.

Mijn vaders brommer werd afgedankt voor een auto (nou ja auto!) en telefoon en televisie deden hun intrede in ons gezin. De consumptieparticipatie kon beginnen en de gebraden kip moest niet meer met zes man afgekloven worden, Exota gazeuse limonade was zelfs in de koelkast te vinden en we hebben nooit geen ploffles meegemaakt (voor jongeren google Exota). Kortom deze naoorlogse jongen kwam tot ontwikkeling en begon te dromen over zijn eigen toekomst.

Die toekomstvisie werd gevoed door de wereld om me heen en de glamour-wereld van televisie en consumptiemaatschappij in wording. Duidelijk was dat ik ook een auto, huis en blonde stoot wilde om mijn leven te vervolmaken. Er werden genoeg voorbeelden op de televisie getoond hoe dat er uit zou kunnen zien zoals Dallas of Peyton place enz. mensen met geld, mooie auto’s , landhuizen met tennisbanen, tuinen, zwembaden en verzin het maar. Dat is iets wat een ieder wel wilde …net als ik !

Mijn werkzaam leven voor een baas is afgesloten en nu ben ik de baas ….”de regie over je eigen leven” heet dat nu zo mooi. Ik heb Nederland achter me gelaten en woon in een warmer land in een mooi huis met een leuke auto en al bijna veertig jaar met mijn allerliefste inmiddels “grijze” stoot. Ik ben me er van bewust dat het materiele zeker niet het belangrijkste is maar het zijn cadeautjes in het leven.
Nu ik hier woon in dit prachtige warme land in mijn mooie huis ga ik een wens in vervulling brengen wat al jaren op het lijstje staat……..een zwembad!!!
U moet weten dat ik in de bergen woon en veel met hellende vlaktes te maken heb, dus zomaar een zwembad neerploffen is uit de boze omdat je die dan niet makkelijk vol krijgt. Mijn eerste gedachte was er een van beton met een behoorlijke afmeting maar tijdens het uitgraven (in een rotsachtige bodem) vond ik het achteraf toch beter om de oppervlakte te verkleinen tot zes meter in het rond en er eentje via internet te bestellen.

Na een week werd het pakket afgeleverd en met mijn Ikea ervaring dook ik op de werkbeschrijving. Het begon al verkeerd volgens de “zwembadmijnheer” in de beschrijving moest je met twee man het bad opzetten en ik was maar alleen! Ik moest dan maar eens voor twee werken en begon het zwembad uit te spreiden op de uitgegraven plek. Het was een heel gevecht met het frame die ik als een jongleur rennend van de ene buis naar de andere recht moest zetten. Bij het inhangen van het zeil had het bad al gevuld kunnen zijn met zweet. Vraag niet hoe maar een dag later kon ik water uit onze bergbeek in het zwembad pompen. Na een paar keer een levende slang uit de pompslang gehaald te hebben omdat ze dat zo fijn vinden om er in te kruipen was mijn zwembad na 12 uur gevuld met heerlijk helderwater.

Wat een luxe eindelijk mijn eigen zwembad ondanks dat ik wat concessies heb gedaan aan de uitstraling! Het is eigenlijk toch maar een substituut zwembad! Ik heb er een houten dek omheen gemaakt om het plastiek-achtige te verstoppen. Na een paar hete dagen was het water opgewarmd en kon mijn eerste zwemsessie beginnen….Tja, na een kwartiertje poedelen begon deze jongen zich al te vervelen, Ik had genoeg gezwommen en was in ieder geval heerlijk opgefrist. De volgende dag leek mij een opfrisbeurt wel weer gepast.

Met mijn handdoek om mijn middel om hem decadent af te zwieren voor ik te water ga vervoegde ik me aan de rand van het bad ….maar wat is dat nu? Het water was gevuld met ongedierte zoals vliegen, motten, wespen, bijen en ga het groot insectenboek zo maar door. Na alles er uitgevist te hebben kwam ik tot de conclusie er moest maar een oppervlakte filter komen! Na installatie van zo een filter begon het water wat groen te zien dus daar moest ook een filter voor komen. De PH waarde moest in de gaten gehouden worden dus een laboratorium-setje met proefstrookjes werd ook aangeschaft. Er volgde nog een zwembadtrapje, drijvend gloordispenser, insectennetjes, zwembadborstels, een afdekzeil, thermometer en ga zomaar door!

Alle dagen ben ik met dat fucking zwembad bezig Ik wist niet dat de meer bedeelde zo hard moesten werken om tien minuten af te koelen. Al mijn “Dallas” dromen zijn in dat rot zwembad verzopen. Een koude douche levert me net zoveel op en nog makkelijker ook ! Daarbij komt dat ik uit onze heldere bergbeek met notabene een waterval het water hebt getapt waar ik ook lekker in zou kunnen zwemmen en de natuur zorgt er voor dat het helder blijft. Wat ben ik toch een oen om te denken dat patsergedrag je gelukkig maakt. Vanaf nu zweer ik al die nonsens af en moet ik me realiseren dat alleen mijn “Grijs-blonde stoot” al ruim 39 jaar in mijn geluk voorziet.

Groet Ferrie