Zin in een slippertje?

okt 14, 2017 | Ferrie Westphaal, Uit het leven gegrepen

Ontrouw

Oktober en nog bloedheet! reden voor gasten om hun winter wat te bekorten en ons nog wat inkomen te gunnen. Dit maal waren het geen onbekende gasten die onze vakantiewoning ging bevolken maar beste vrienden vanuit Nederland. We hebben een lange geschiedenis met elkaar dus is de onderlinge band sterk. Het was niet hun eerste keer, ze hebben onze stek in Portugal al vaker bezocht en proberen elke keer iets nieuws te bezichtigen. Normaal gaan wij niet zo vaak met onze gasten op pad maar met hen ondernemen we meestal de dingen samen, dan hebben we een ook een beetje vakantie! De eerste dagen zijn dagen van bijkletsen, rusten, drinken, eten en weer rusten. Uiteindelijk worden er plannen gemaakt om iets te ondernemen of te bezichtigen. Er stond nog genoeg op hun “emmer-lijst” (altijd dat Engels) om zich deze vakantieperiode niet te vervelen. De ouderwetse kaart en google werd geraadpleegd en de badplaats Nazaré werd het doel van bestemming.
We moesten niet zo vroeg vertrekken want stress hoort niet bij warme dagen die we nu doormaken. Er was ruim tijd voor het ontbijt want de rit naar Nazaré zal ongeveer een twee uur in beslag nemen. Gevieren op ons terras werd de dag voorbereid met wat mee te nemen en wat niet! Mijn vriend reageerde op alles een beetje lauw en knorrig, zijn partner gaf ons te kennen dat meneer met het verkeerde been uit bed gestapt was. Hij had die nacht gedroomd dat zij vreemd gegaan was en is daar nog sacherijnig over, zijn gemoedstoestand was niet optimaal. Moedig vond ik het dat de droom met ons gedeeld werd en wilde hem wat opbeuren door te zeggen dat na veertig jaar de kans toch wel klein was. Dat werd me weer niet in dank afgenomen door onze vriendin die dacht dat ik haar vrouwelijke aantrekkingskracht in twijfel trok. Nee, zo had ik het niet bedoeld maakte ik haar duidelijk en betrok de situatie op ons eigen relatie die inmiddels ook bijna veertig jaar stand houd.

Wat kan jou die droom nou schelen? vroeg ik mijn vriend “Normaal niet veel maar ik heb altijd van die vooruitziende dromen” zei hij en we lachte het samen weg. Het veertig jaar bijeen zijn (beide koppels) werd het gespreksonderwerp. Hoe zullen we dat gaan vieren? Verschillende opties passeerde de revue. Met een rockband was mijn stellige inbreng. Waarom? was de vraag die daar opvolgde, ik was wel bereid om dat uit te leggen. Op ons huwelijksfeest hadden familie en vrienden ons complete huwelijk georganiseerd en dus ook de muziek voor het feest. Ze waren naarstig opzoek gegaan naar toentertijd bekende rockband `s uit de Haagse popscene omdat dat veertig jaar geleden hip was. Diverse managementbureaus werden benaderd om een toffe groep vast te leggen, geld was geen probleem (als ze maar niet overdreven) iedereen zou wat bijdragen, als verrassing voor op onze huwelijksdag. Het was hun zwaarder gevallen dan ze gedacht hadden om een groep vast te leggen maar het doel was dat de artiesten in Nederland bekend moesten zijn, dat was voor het verrassingseffect.

Het was niet echt wat ze voor ogen hadden voor ons maar het verrassingseffect is gelukt. We werden die avond verrast met de wereldaankondiging dat voor ons speciaal was vastgelegd het …Cocktail Trio! met hits als : Grote Beer, Kangoeroe eiland en Leve de man die het bier uitvond, die in de jaren zestig furore hadden gemaakt en nu nog even op ons huwelijksfeest kwamen schnabbelen. In tegenstelling van onze muzieksmaak toen, hebben die mannen ons toch vermaakt en een leuk feest bezorgt. Dus onze wens voor het veertigjarig huwelijksfeest is nu logischerwijs een rockbandje (maar hoeft niet beroemd te zijn) We kletste nog wat na en erover door en de Jaloerse bui van mijn vriend was gezakt, we konden vertrekken richting Nazaré. Nazaré een badplaats met werelds grootste golven is een toeristische trekpleister en een walhalla voor de surfer, stranden en rotsen zijn de zaken om te bezoeken.

Zoals gezegd het was een heldere bloedhete dag en dan is een kustlijn geen verkeerde keus om te vertoeven. Het is al laat in het seizoen en vele autobussen vol met gepensioneerde bejaarden en wij! maakte de dag toch nog grijs! Het maakt het wat minder aantrekkelijk dan schaars geklede jonge mensen te zien dartelen op het strand maar zo nu en dan liep er nog wel een traktatie voorbij. We moesten de vrouwen volgen naar de vloedlijn die het aandurfde de woeste golven te trotseren tot hun enkels. Ik persoonlijk hou niet van strand (zand) en woon niet voor niets in de bergen en bossen. Je vind het zand altijd terug op plaatsen waar je het niet wil hebben, tussen je kiezen, tenen, bilnaad en zelfs tussen die plek waar het bij besneden mannen niet blijft zitten. Ik nam met tegenzin plaats in het zand met zicht op wat infantiele bejaarden die schelpjes aan het zoeken waren, als je op die leeftijd je schelpje nog niet gevonden hebt! wat heb je dan in je jeugd gedaan was mijn gedachte

Ook in onze vrouwen kwam het kind weer helemaal boven, ze rende de branding in om voor de grotere golven weer terug te rennen. Het zand spoelde onder hun voeten weg met het onvermijdelijke gevolg dat mijn vriend ’s vrouw haar slipper zag afdrijven. Onmogelijk om die nog terug te halen, de slipper zocht zijn weg naar zee en we konden er naar fluiten. Er werd om gelachen en allerlei fantasieën op los gelaten, waar zou die eindigen of aanspoelen? We spoorde haar aan om die andere slipper er maar achteraan te gooien maar terecht merkte ze op dat de zee al genoeg vervuiling van kunststoffen te verduren had. Nu was de missie om nieuwe slippers te kopen bij een boulevard winkeltje. Terwijl de vrouwen blootsvoets aan het winkelen waren vervoegde wij ons op een terras en we bestelde voor mijn vriend een groot glas bier en voor mij een frisdrank (zie verhaaltje vorige week)

Nazaré was ons bevallen het heeft ons uren kunnen vermaken ondanks het hoge toeristische gehalte maar ja, wie doet er nu Parijs aan zonder de Eiffel toren te zien, het is de moeite waard om het te bezichtigen, de golven zijn indrukwekkend zelfs als het geen springvloed is! Op onze terugweg ontstond het plan om een restaurant aan te doen. De eigenaar van het restaurant drukte ons op het hart om een volgende maal van te voren te boeken het zit meestal elke middag en avond vol, dus dat beloofde een goed diner. Het was een mooie afsluiting van de dag die we tijdens de uitstekende maaltijd evalueerde. Ik vroeg mijn vriend of hij vandaag nog aan zijn droom had gedacht? Nee, was het antwoord maar voegde er aan toe dat hij wel gelijk heeft gekregen met zijn vooruitziende droom, alleen had hij de droom verkeerd geïnterpreteerd ; zijn vrouw had geen slippertje gemaakt…. maar was er één kwijt geraakt.

Groet, Ferrie