Wat is er veranderd sinds 17 augustus 2015 voor uw nalatenschap binnen Europa?

mei 26, 2018 | Huwelijks- Erfrecht, Juridisch, Relatie / huwelijk / partner

Heeft u bezit in andere landen in Europa, bijvoorbeeld een huis in Frankrijk of een bankrekening in Duitsland? Dan krijgt u te maken met nieuwe, eenvoudigere regels rond uw nalatenschap: de Europese Erfrechtverordening. De nieuwe regels gelden sinds 17 augustus 2015.

Eén erfrecht voor meerdere landen

Steeds meer mensen emigreren binnen Europa of hebben een huis of bankrekening in een ander Europees land. De Europese Unie heeft daarom de regels vereenvoudigd. Vanaf 17 augustus 2015 geldt het erfrecht van één land ook voor bezit in andere landen binnen de Europese Unie (behalve Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk).
Welk erfrecht
Welk erfrecht geldt voor uw nalatenschap, hangt af van:

  • Uw rechtskeuze
    In uw testament kunt u kiezen voor het erfrecht van het land waarvan u de nationaliteit heeft. Bent u Nederlander? Dan kunt u in uw testament de rechtskeuze maken voor het Nederlands erfrecht. Heeft u een dubbele nationaliteit? Dan maakt u een rechtskeuze voor één van deze landen. De rechtskeuze is geldig in alle landen binnen de EU (behalve Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk).
  • Geen rechtskeuze
    Maakt u geen rechtskeuze? Dan geldt automatisch het erfrecht van het land waar u woont (ook wel ‘gewone verblijfplaats’ genoemd). Dit is het land waarmee u op het moment van overlijden de meeste binding had. Om te bepalen welk land dit is, telt bijvoorbeeld hoe lang en hoe vaak u in een land verbleef. Of u er alleen maar voor werk woonde. En in welk land uw sociale leven of gezinsleven zich afspeelde.

Voordelen van de Europese Erfrechtverordening

  • Eén testament voor uw hele nalatenschap, ook in andere EU-landen.
  • Meer grip op wie uw bezit erft. Zo kunt u in een Nederlands testament vastleggen dat uw partner uw enige erfgenaam is.
  • Niet alle landen kennen het geregistreerd partnerschap of het homohuwelijk. Met een rechtskeuze voor Nederland in uw testament kunt u uw partner erfgenaam maken, ook in de andere EU-landen.
  • Eenvoudiger voor uw erfgenamen. Zij hoeven niet in alle gevallen meer naar notarissen in meerdere landen. Zij vragen na uw overlijden een Europese Verklaring van Erfrecht aan. Die is ook geldig in andere landen van de verordening.

Bezit buiten de lidstaten
Heeft u bezittingen in landen die niet vallen onder de Europese Erfrechtverordening, bijvoorbeeld Ierland of de Verenigde Staten? Dan verschilt het per land welk erfrecht voor de nalatenschap geldt. Ook bij bezit buiten de lidstaten is het soms zinvol om een Nederlands testament op te stellen met een rechtskeuze voor Nederland.

Vragen over internationaal nalaten
Een gespecialiseerde notaris in Nederland is het eerste aanspreekpunt voor vragen over uw nalatenschap over de grens. Als uw vraag beter beantwoord kan worden door een notaris in het buitenland, helpt de notaris u aan een naam en contactgegevens. De notaris begeleidt zo nodig het contact.

Bon: Notaris.nl