Volgende stap een bankrekening en rijbewijs

Eerder verschenen:

1. Rita en Jo verhuizen vanuit Nederland via België naar Jamaica

2. Ons huis in Jamaica

Toen we het huis hadden gekocht en alles was geregeld hadden we natuurlijk ook een bankrekening nodig in Jamaica om de rekeningen te kunnen betalen zoals water en stroom. Om te koken gebruiken we gas in grote gasflessen en verwarming hebben we natuurlijk niet nodig hier.

De bankrekening

Dus we hebben even online gekeken welke banken er te vinden waren hier in de buurt en we hebben gekozen voor Scotiabank omdat dat een internationale bank is en we alles online konden betalen wat wel zo gemakkelijk is al we niet in Jamaica waren.

Gelukkig hadden we al wat voorbereid, want we hadden nodig:

Een TRN, dat betekent: Taxpayers Registration Number, dus een fiscaal nummer wat we nodig hadden om de onroerendezaakbelasting te kunnen betalen, wat hier ongeveer 80 euro per jaar is. 

Verder een aanbeveling van minstens twee Jamaicanen. Dat was geen probleem omdat we intussen al heel wat vrienden hadden gemaakt hier. Wel vreemd vonden we dat de aanbeveling van onze advocaat niet werd geaccepteerd. De reden: ze werkte voor ons. De aanbevelingen van onze vrienden werden wel geaccepteerd. 

Dan nog een aanbeveling van een JPS (Justice of the Peace ) een vredesrechter dus. Bij het wisselkantoor waar we onze euro’s wel eens omwisselden, helemaal achterin, was het kantoor van een vredesrechter dus dat was ook snel geregeld, hij kende ons intussen ook.

Kopie paspoort natuurlijk, en bewijs van inkomen en om geld te storten ook bewijs waar het geld vandaan kwam dus het ticket van de pinautomaat. We hebben een hele tijd elke keer moeten aantonen waar het geld vandaan kwam, maar nu gelukkig niet meer.

Het is niet gemakkelijk om hier een rekening te openen en om geld te storten ook niet omdat de bank zeker wil zijn dat het geen zwart geld is. 

Het rijbewijs

Omdat ik al vanaf mijn 18e mijn rijbewijs heb en ook al vanaf mijn 19e mijn vrachtwagenrijbewijs dacht ik natuurlijk: dat wordt een makkie.

Eerst het theorie-examen maar: ik ben naar Saint Ann’s Bay gegaan om het examen af te leggen, en toen ik klaar was heb ik het aan een mevrouw gegeven die het zou nakijken.

Terwijl ze het nakeek lachte ze geregeld en dat vond ik geen goed teken, wat ook zo bleek te zijn, want ik was gezakt. 

Naderhand bleek waarom: een paar voorbeelden van mijn foutjes, 

In Nederland heeft rechts voorrang. Hier ook, behalve als links er eerder is.

Als een auto de berg afrijdt en een andere auto de berg oprijdt dan heeft in Nederland de auto die bergop rijdt voorrang als de weg te smal is voor beide auto’s. 

In Jamaica heeft de auto die bergaf gaat voorrang, behalve, als de andere auto groter is.

Autorijden in Jamaica is een avontuur op zich

Ik heb het theoretisch examen dus twee keer moeten doen, maar toen was ik ook geslaagd. Alleen het rijden nog, maar daar ben ik ook voor geslaagd. Ik reed al enkele jaren hier met een huurauto als we hier waren dus ik kende de ongeschreven regels al: 

Groen is doorrijden, oranje is doorrijden en rood is kijken of er geen politie staat en doorrijden.

Dus je moet hier wel heel goed uitkijken. De taxi’s stoppen zonder waarschuwing als er iemand langs de weg staat dus als je niet heel goed oplet rijd je er zo achterop.

Ik raad dus altijd aan om eerst een goed te kijken hoe de mensen hier rijden voordat iemand hier een auto huurt, ook omdat er heel veel gaten in de weg zitten die je moet ontwijken.

Wordt vervolgd….

Groetjes Jo en Rita

Heb je zelf ook een verhaal om te delen? Neem contact op met NIHB!