Verlies Nederlanderschap

mei 18, 2016 | Nederlander Blijven, Overheid

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over het onbewust en onbedoeld verlies van het Nederlanderschap. Een van de personen die zich hiervoor heeft ingezet en dit onder de aandacht heeft gebracht is Eelco Keij.

De ombudsman heeft onlangs een rapport uitgebracht welke via onderstaande link is te lezen.

Rapport ombudsman verlies Nederlanderschap

 

 

Woon en werk je al een lange tijd in een ander land dan willen veel mensen, om verschillende redenen, naast hun Nederlandse nationaliteit ook de nationaliteit van het land waar zij wonen aannemen. Echter wanneer je vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt dan verlies je de Nederlandse nationaliteit. Veel (oud) Nederlanders zijn hierdoor zonder het zich te realiseren hun Nederlandse nationaliteit kwijt geraakt.

Automatisch verlies van de Nederlandse nationaliteit

Enige voorbeelden hoe je de Nederlandse nationaliteit kunt verliezen.

Bent u meerderjarig? Dan verliest u in de volgende gevallen de Nederlandse nationaliteit automatisch (van rechtswege).

  1. U neemt vrijwillig een andere nationaliteit aan. Dit geldt niet als:
   • U in het land van die andere nationaliteit bent geboren en daar ook woonde toen u die andere nationaliteit kreeg.
   • U voordat u meerderjarig werd minimaal 5 jaar achter elkaar woonde in het land van die andere nationaliteit.
   • U getrouwd bent met iemand die die andere nationaliteit heeft. Dit geldt ook bij een geregistreerd partnerschap.

 

 1. U heeft een dubbele nationaliteit en u woonde minimaal 10 jaar achter elkaar buiten het Koninkrijk der Nederlanden (= Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten) en buiten de Europese Unie. Uitzondering hierop zijn de volgende situaties:
  • Als u van deze 10 jaar minimaal 1 jaar in het Koninkrijk der Nederlanden of binnen de Europese Unie heeft gewoond.
  • Als u op tijd (vóórdat de 10 jaar is verstreken) een nieuw Nederlands paspoort of een verklaring omtrent bezit van het Nederlanderschap heeft gekregen. Vanaf de dag dat u het paspoort (of verklaring) ontvangt, begint een nieuwe periode van 10 jaar te lopen. Let op: alleen de aanvraag van een paspoort (of verklaring) voor het verstrijken van de 10 jaar is niet voldoende. Lees hierover meer op de pagina ‘Ik heb een dubbele nationaliteit. Kan ik de Nederlandse nationaliteit verliezen als ik mijn paspoort laat verlopen?‘. (Bron:Rijksoverheid).

De meeste landen in Europa doen allang niet meer moeilijk over een dubbele nationaliteit. Ook landen als de VS, Australië en Canada hebben geen bezwaar tegen dubbele nationaliteit. Velen Nederlanders wonen in het buitenland, de globalisering neemt toe en je zou denken dat de tijd waarin we nu leven het hebben van een dubbele nationaliteit meer dan normaal is.

Meer informatie over dit onderwerp is ook te lezen op de website van de actiegroep ‘Nederlander blijven’ www.nederlanderblijven.com

Bent u zonder het te weten de Nederlandse nationaliteit kwijtgeraakt en heeft u eventueel actie ondernomen om deze terug te krijgen? Vertel uw verhaal hieronder of in onze gesloten facebook community “Nederlanders in het buitenland“. Deel dit bericht en waarschuw, informeer en maak mensen beter bewust van deze bizarre en onterechte wetgeving.