Verlies en rouw op afstand

aug 12, 2017 | Counseling en coaching

Stel je voor: je woont in het buitenland en je vader of moeder of ander familielid of een goede vriend(in) in Nederland wordt ernstig ziek en komt te overlijden.

Wellicht een situatie die je al hebt meegemaakt of waar je momenteel in zit. Maar hopelijk is het een situatie waar je nog nooit aan hebt gedacht en ook niet mee te maken krijgt. Maar uit eigen ervaring weet ik dat dit voorkomt en dat dit geen makkelijke situatie is.

Want wat doe je dan?

Waarschijnlijk wil je liefst er zo snel mogelijk heen. Als het kan nog bij de persoon zijn en met elkaar spreken. Als het niet meer kan bij de begrafenis of crematie zijn.

Alleen, dit is niet altijd mogelijk. Soms zit je te ver weg of kan je door omstandigheden niet snel genoeg komen.

Voor veel Nederlanders in buitenland is het geval en is het niet mogelijk om (gelijk) naar Nederland te gaan. Regelmatig heb ik contact met iemand die verteld dat een dierbare in Nederland ziek is of zelfs al overleden en dat het voor hem of haar niet mogelijk is om erheen te gaan. Geen mogelijkheid om afscheid te nemen. Geen mogelijkheid om bij de begrafenis of crematie te zijn. Door lange reistijd, gebrek aan financiële mogelijkheden of andere omstandigheden.

Hun verlies beleven ze dan op afstand. Afscheid is niet mogelijk en het verlies is abrupt. Dit kan invloed hebben op je acceptatie van het verlies en je herstel en leven na verlies.


Waar je ook bent, ‘k zou ’t niet weten.
Niet in afstand of tijd te meten.
Maar ik heb je bij me,
diep in mij,
Daarom ben je zo dichtbij.
– Toon Hermans –


Drie punten die je kunnen helpen in zo’n geval zijn*:

  1. Praat over je verlies. Maak je verlies bespreekbaar in je omgeving. Vertel over wat je verloren bent, hoe dat voor je is, over je gemis. Deel het met je naast familie en/of vrienden. En wanneer dat niet kan of niet lukt, ga dan je verhaal opschrijven.
  2. Geef jezelf de erkenning voor je verlies en gemis, voor de heftigheid van de situatie. Zeker wanneer je omgeving niet bekend is met je verlies en je verlies op afstand is, is dit een belangrijk punt. Spreek naar jezelf uit dat het heftig is, dat het moeilijk is, dat jij je verdrietig (of welk gevoel je dan ook ervaart) mag voelen en zijn.
  3. Zoek een balans tussen aan de ene kant bezig zijn met je verlies en gemis en aan de andere kant bezig zijn met leven en de toekomst. Wees alert dat je niet in een van beide kanten blijft steken maar heb oog voor beide kanten en gun jezelf het ook om beide kanten te ervaren en doorleven.

Wanneer je er niet uitkomt of vastloopt in je rouwproces overweeg dan eens online hulp om via die weg aan de slag te gaan met je verlies en rouw.

Voor iedereen die te maken heeft met verlies op afstand is er online coaching. Wanneer je bijvoorbeeld buiten Nederland woont en steun wilt bij je verlies. Omdat je geen afscheid kon nemen, je niet kon komen of wellicht te laat was. Of wanneer je geen steun vindt bij je omgeving vanwege onbegrip of eenzaamheid. Of je nu geëmigreerd bent of expat, op wereldreis of vakantie. Via email, chat of skype begeleiding bij verlies en rouw.

* De drie punten zijn in deels andere omschrijving ook terug te vinden in het gratis e-book over meer grip op je leven na verlies, verkrijgbaar via www.ecounseling.nl

Susan Manni

Coach en counselor bij www.ecounseling.nl