Verblijf jij wel eens in een Chambre d’Hotes?

apr 28, 2016 | Algemeen

Bij onze vele rondes door Frankrijk – op zoek naar een geschikt huis – in de afgelopen jaren, logeerden we regelmatig in chambres d’hôtes (= Franse benaming voor Bed & Breakfast). We kozen hier niet alleen voor omdat we dit gezellig vinden, maar ook om te kijken hoe anderen dit nu eigenlijk doen.

Op deze manier hadden we een overnachtingsplek, konden we vaak ’s avonds lekker mee-eten en deden we inspiratie op voor onze eigen (toekomstige) chambres d’hôtes. Heel leuk om te zien dat iedere chambres d’hôtes eigenaar het op z’n eigen manier aanpakt. En dan hebben we het in dit geval alleen nog over Frankrijk.

Zo hebben we in 2013 ook een rondreis gemaakt door Schotland en het viel ons op dat de B&B-eigenaren daar op een hele andere manier hun bedrijf runnen. Meestal was er geen uitgebreid ontvangst en geen ‘welkomstdrankje’, voor ons idee veel onpersoonlijker. En waar wij logeerden was er ook geen mogelijkheid om ’s avonds mee te eten, dus moesten we restaurants opzoeken (op zich ook geen probleem natuurlijk, maar dan mis je toch weer dat persoonlijke tintje). Het ontbijt was meestal wel tiptop in orde; goed stevig, dus de rest van de dag kon je er weer tegen.

Maar goed, genoeg over Schotland. Wat kun je verwachten bij een chambres d’hôtes in Frankrijk? Ook hier zie je soms grote verschillen: de ene keer kom je terecht in een super-de-luxe onderkomen. Alles strak ingericht en heel schoon maar wel met een bijbehorend prijskaartje. Het andere moment kom je terecht op een boerenbedrijf waar je nog net niet wordt weggestopt in de schuur en waar de honden en ezels los over het erf lopen. Dat is dan alleen nog de ‘buitenkant’.

De ene eigenaar biedt wel table d’hôtes aan, en de ander niet. En ook hier krijg je soms je kamersleutels en ‘zoek het maar uit’ en de andere keer zit je gezellig te praten met de eigenaren tijdens een welkomstdrankje. Ook zijn er natuurlijk verschillen in de kamers zelf. Niet alleen kan de grootte van de kamers variëren, maar ook de voorzieningen. Zo zit je de ene keer in een kamer met alleen een bed en een kast naar wel met eigen badkamer, en de andere keer op een hele ruime kamer met een apart zithoekje maar moet je de badkamer op de gang delen met een ander stel.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met een chambres d’hôtes: wat viel je tegen en wat viel je mee? Kon je ’s avonds mee-eten, zo ja, wat werd en dan geserveerd? Wat vond je goed aan de kamer en wat miste je er? Of vind je een chambres d’hôtes helemaal niets en kies je altijd om te overnachten in een hotel?

Ik hoor graag van je,
Tessa de Jong-Severijns
www.moulinjoyeux.com