Van palmstranden tot complete kerstchaos
Kerstperikelen als emigrant
Briefje van Tonnetje aan de Nederlandse emigrant,
Het is weer die tijd van het jaar: kerstliedjes overal, overvolle supermarkten, drukte en chaos. Wat doen we voor het kerstdiner, en bij wie? Ja hoor, we zijn er helemaal klaar voor … of niet.
Voor ons, Nederlandse emigranten, komt de decembermaand met een extra uitdaging: waar vieren we het? Gaan we terug naar Nederland om ons in de chaos van Schiphol te storten, waar je kerstcadeaus moet inleveren omdat ze een “veiligheidsrisico” vormen? Of blijven we in ons nieuwe thuisland, waar de tradities vaak net even anders zijn dan we gewend zijn?
Naar Nederland
Teruggaan naar Nederland klinkt romantisch, maar het is zelden een ontspannen optie. Het lijkt meer op een militaire operatie. Eerst moet je zorgvuldig de familiebezoeken plannen. Je moeder wil natuurlijk dat je bij haar eet, inclusief een traditionele maaltijd waarvoor ze al drie dagen in de keuken staat, terwijl je schoonmoeder je niet vergeeft als je haar kalkoen overslaat. En dan begint de cadeaustress. Je dacht het simpel te houden met een paar bescheiden flesjes wijn, maar natuurlijk niet: je nichtje wil die ene exclusieve knuffel die nergens meer op voorraad is, en je broer hoopt op een hypermoderne gadget die alleen te koop is in een obscure webshop met vijf weken levertijd.
En dan hebben we het nog niet eens over het weer. Regen, wind, nat en grauw. Je vraagt je soms serieus af waarom je hier ook alweer voor koos. Dit was toch ook een vakantie?
Kerst in het buitenland
Blijf je in het buitenland, dan krijg je te maken met de lokale kersttradities, die soms behoorlijk verrassend kunnen zijn. In sommige landen draait alles om gezellig samen zijn en een eenvoudige maaltijd, terwijl in andere landen de kerstgekte al maanden eerder begint. Je staat ineens in een winkelcentrum waar een kerstman in korte broek op een surfplank staat. Ja, hallo Australië! Of je bevindt je in een land waar kerst meer op een competitie lijkt: wie de meeste lampjes in zijn voortuin kan proppen en om het huis heeft hangen, wint. En dan zijn er die landen waar je moet uitleggen waarom je überhaupt een boom in je woonkamer zet.
Sommige plekken nemen trouwens wel heel veel tijd om in de stemming te komen. Denk aan winkels die in september al beginnen met Jingle Bells. En dan word je in oktober al gevraagd: “Are you ready for Christmas?!” Ready? Hoezo ready? De nuchtere Nederlander denkt dan alleen maar: “Doe eens normaal.”
Ondertussen kijk je jaloers naar die vriend in Scandinavië die kerst viert met een knisperend haardvuur, serene sneeuwlandschappen en perfect gestapelde houtblokken.
Met wie vier je het?
Als je alleen bent, kun je van de gelegenheid gebruik maken om jezelf te trakteren op een kerstfilm-marathon, inclusief Home Alone 1, 2 en 3 of misschien wel A Christmas Carol met die vreselijk Scrooge. Een stevige mok glühwein mag daar natuurlijk niet bij ontbreken. Heb je een gezin, dan ben je waarschijnlijk de hele dag bezig met het in elkaar zetten van lego of speelgoed dat zogenaamd “makkelijk te monteren” is (pure desinformatie). Vier je kerst met nieuwe vrienden uit verschillende culturen, dan wordt het pas echt een avontuur. Een bonte mix van gerechten, tradities en, laten we eerlijk zijn, soms ook de nodige misverstanden. Van gegrilde kip in Japan (jawel KFC) tot Pinnekjøtt in Noorwegen en natuurlijk ons eigen gourmetten heeft wat uitleg nodig.
Wat je ook doet, onthoud dat kerst ook in het buitenland niet draait om de grootste boom, de meest indrukwekkende cadeaus of een Instagram-proof kerstdiner. Het draait om vieren waar je nu bent, met wie je bent, en soms is dat gewoon met jezelf.
Dus, proost! Of je nu aan die kalkoen zit, aan de nasi goreng, of aan een zak pepernoten die je sinds september nog zorgvuldig bewaart. Laten we vooral ook denken aan diegenen die dit jaar niet in vrede kunnen vieren. Voor iedereen die in een oorlogssituatie leeft of zich ver van huis en veiligheid bevindt. Laten we hopen op betere tijden voor iedereen.
Fijne feestdagen, waar ter wereld je ook bent, en een warme knuffel van Tonnetje 🎄
Regelmatig verschijnt er een Briefje van Tonnetje met actuele onderwerpen aangaande Nederlanders in het buitenland. Het briefje brengt met een vleugje sarcasme problemen en kwesties onder de aandacht. Help mee om het briefje breder onder de aandacht te brengen door het te delen binnen jouw netwerk!
Terugblik 2024
Terugblik op 2024 Beste expats, globetrotters, emigranten en avontuurlijke kaaskoppen, Het eerste Briefje van Tonnetje van dit jaar, laten we om te beginnen stilstaan bij het afgelopen jaar. Paspoortpiek De wachttijden bij ambassades en consulaten braken records, en...
Welkom Terug? De Deceptie van Terugkeer!
Welkom terug, de deceptie van terugkeer! Beste Terugkerende wereldburger, Welkom terug! Of nou ja, “welkom” is misschien wat te optimistisch. Laten we zeggen: leuk dat je dacht dat het gras hier groener zou zijn. Je had Nederland achter je gelaten, maar hé, het...
In het buitenland wordt het Nederlanderschap in stilte afgepakt
In het buitenland wordt het Nederlanderschap al jaren afgepakt. Waar blijft de verontwaardiging? Aan Premier Schoof Nu de geruchten rondgaan dat de regering opnieuw op het randje van een val staat, een Haagse traditie die steeds minder indruk maakt, moet ik bekennen...
Emigratiebelasting
Emigratiebelasting, een noodgreep om de leegloop van mensen die er helemaal genoeg van hebben te stoppen? De emigratiebelasting, oftewel de laatste handdruk van de Belastingdienst aan hen die de stap naar het buitenland misschien nog wel als de enige oplossing zien....
Een paspoort vernieuwen in het buitenland
Een paspoort vernieuwen in het buitenland Bizarre Beproeving Voor Nederlanders die in het buitenland wonen, is het vernieuwen van hun paspoort een proces vol frustratie en onzekerheid geworden. Wat op papier klinkt als een simpele taak, één keer in de tien jaar je...
Het systeem faalt – Visum Kort Verblijf
Een simpel visum, zou je denken, om gezellig op vakantie te gaan naar Nederland of op familiebezoek bij opa en oma. Maar nee, niets is minder waar. Dit is geen gewone toeristische reis.
Oud-Nederlanders, wat zijn dat voor een mensen?
Oud-Nederlanders, wie zijn het? Waarom zijn ze geen Nederlander meer? Uitgelegd in makkelijke taal voor politiek Den Haag.
Het onderwerp vandaag gaat over Dubbele Nationaliteit
NIHB Nieuws in makkelijke taal over het Nederlanderschap De NOS is onlangs begonnen met het Journaal in makkelijke taal, zodat mensen het nieuws beter kunnen begrijpen. Dat bracht me op een idee, een wekelijks briefje te schrijven, vooral bestemd voor de overheid en...