Uitburgeringscursus

Leren Om Niet Meer Nederlands Te Zijn

De uitburgeringscursus is een onderwijspakket dat wordt aangeboden aan voormalig Nederlanders. Het heeft als doel om hen hun geboorteland te laten vergeten en beter te kunnen participeren in de samenleving buiten Nederland. Een uitburgeringscursus is onderdeel van het uitburgeringsbeleid van de Nederlandse overheid.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Speciaal voor geboren en getogen Nederlanders, van wie het Nederlanderschap is afgepakt door de overheid.

Je moet aan één van de voorwaarden voldoen;

  • Je bent verkeerd voorgelicht door de overheid
  • Je was te laat met het Nederlandse reisdocument vernieuwen
  • Je bent genadeloos gestraft voor een onbewuste denkfout betreffende dubbele nationaliteit.

Welkom bij de eerste officiële uitburgeringscursus!

Hier leren we je stap voor stap hoe je je Nederlandse identiteit kunt afleggen en volledig kunt uitburgeren. Het beste nieuws? Het kost je helemaal niets!

We helpen je gratis om je innerlijke Nederlander te vergeten. Dus pak je klompen, je hagelslag en je fiets, want we gaan beginnen!

Inhoud van de lessen;

Les 1 – Speciaal voor de uitgeburgerde Nederlanders die in een niet EU-land wonen

Leer hoe je mantelzorg of het begeleiden van een dierbare die ziek is, in Nederland, binnen 3 maanden kan voltooien. Want na 3 maanden zoeken ze het zelf maar uit, jij bent immers verplicht te vertrekken.

Leer een planning te maken hoe je, binnen de 90 dagen, tijd kan doorbrengen met je kinderen en/of kleinkinderen, opa en oma of zussen en/of broers. Je kunt niet langer tijd met ze doorbrengen, tenzij je een visum lang verblijf aanvraagt. Dat je niet van plan bent je weer te vestigen in Nederland maakt niet uit.

Les 2 – Ben ik een terrorist?

Leer het verschil met het afnemen van het Nederlanderschap tussen een terrorist en de “gewone Nederlander”. Het verschil ligt in de ernst van de reden;

Redenen van nationale veiligheid en juridische veroordeling, met zware gevolgen en juridische mogelijkheden voor beroep ten opzichte van een administratieve fout bij het aanvragen van een nieuw paspoort.

Les 3 – Waarde normen en tradities

Vergeet de Nederlandse tradities, normen en waarden, ook al zijn ze vaak diep geworteld in de geschiedenis en cultuur van Nederland. Het schijnt voor de Nederlandse overheid niet zo belangrijk te zijn dat deze van generatie op generatie worden doorgegeven.

Les 4 – Eetgewoontes 

In plaats van haring met uitjes te happen, zet je nu de andere smaken van de wereld op nummer 1. Tacos, sushi, en curry zijn misschien wel jouw nieuwe beste vrienden. Bitterballen, hagelslag? Wat zijn dat?

Verwijder alle sporen van bitterballen uit je geheugen. Ze bestaan niet meer.

Les 5 – Vergeten van de Nederlandse Taal

Vaarwel ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. De veelzijdigheid van een woord als  “gezellig” zo uniek en geliefd in de Nederlandse taal en cultuur. Je hoeft niet meer aan buitenlanders uit te leggen dat het meer dan alleen een woord is; het is een gevoel dat diep verweven is met de Nederlandse manier van leven.

Nederlands onderwijs in het buitenland? Niet meer nodig, waarvoor zouden je kinderen nog Nederlands moeten leren?

Denk en communiceer alleen nog maar in de andere taal. Frans, Spaans, Japans, wat het dan ook mag zijn! 

Les 6 – Kledingstijl

Weg met Oranje! Oranje kledingstukken worden gedoneerd of weggegooid. Klompen krijgen een ere plek in de open haard.

Les 7 – Van Fiets naar Auto

In plaats van door weer en wind te fietsen, zie je de voordelen van autorijden of openbaar vervoer in andere landen. Verander je fietstocht naar werk in een ontspannen volle busrit of ga fijn in de file staan.

Les 8 – Gedrag en gewoonte

Van Direct naar Diplomatiek: Leer hoe je jouw directe communicatie kunt verzachten. In plaats van te zeggen “ben ik nou zo slim of jij zo dom”, zeg je “Ik denk dat we dit misschien anders kunnen aanpakken.”

Vrijzinnigheid en tolerantie: Dit open-minded en accepterende gedrag wat je mee hebt genomen naar het buitenland, kunnen we afleren. Dit geldt ook voor het poldermodel denken, punctualiteit en zuinigheid. Laat gewoontes en gedragingen los in het buitenland, het behoudt van dat stukje culturele identiteit is niet meer nodig.

Les 9 – Nationale Feestdagen

Weg met Koningsdag, Sinterklaas, dodenherdenking en bevrijdingsdag en omarm de feestdagen van je woonland. Het makkelijkste is om al de Nederlandse tradities te vergeten en feest zoals de locals!

Les 10 – Haal je het in je hoofd om toch terug te keren naar je moederland of een ander land binnen de EU?

Misschien kun je een goede baan krijgen in Nederland of de EU of wellicht mis je je familie? Dan leren we je hoe je een visum voor onbepaalde tijd aan kunt vragen, een van de optieprocedures te volgen en/of hoe je kunt naturaliseren om naar je geboorteland of de EU terug te keren.

Je kunt ook voor de evenredigheidstoets kiezen, om gebruik te maken van het recht op het EU-staatsburgerschap. Een optieregeling die de politiek heeft opgetuigd om mensen in de waan te houden, dat het Nederlanderschap makkelijk is te herkrijgen. Je hoeft alleen maar aan te tonen dat je een band hebt met de EU. We zullen je in dat geval klaarstomen te vechten tegen het leger aan juristen en rechters van BZ, soms tot de Raad van State aan toe. Zij zullen namelijk alles in het werk stellen om te voorkomen dat je het Nederlanderschap terug kunt krijgen. Met een beetje geluk val je binnen de 4% die hiervoor slaagt!

Gefeliciteerd!

Als je deze lessen hebt doorlopen, ben je goed op weg om volledig uit te burgeren.

Je hebt jezelf al opengesteld voor nieuwe culturen en gewoonten door een leven elders op te bouwen en een andere nationaliteit aan te nemen om te kunnen werken/wonen en beter binnen de maatschappij te functioneren. Deze cursus helpt je nu om de band met Nederland en de EU te verbreken en om te gaan met de uitdagingen van de uitburgering. Het is een avontuurlijke reis naar een nieuwe identiteit, tenzij je besluit om de lange weg te volgen en alsnog terug in te burgeren.

Veel succes met je uitburgering!