Nederlandse Televisie en radio in het buitenland

Vele expats en emigranten willen graag Nederlandse TV ontvangen en naar Nederlandse radio luisteren. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden.

Het kijken van Nederlandse televisie vanuit het buitenland is tegenwoordig vrij eenvoudig dankzij verschillende online platforms en diensten.

Gebruik van Nederlandse streamingdiensten

Verschillende Nederlandse omroepen bieden hun programma’s aan via online platforms. Enkele populaire opties zijn:

  • NPO Start: De Nederlandse Publieke Omroep biedt een groot deel van haar content gratis aan via NPO Start. Met een betaald abonnement (NPO Start Plus) kun je ook uitzendingen in het buitenland bekijken.
  • RTL XL: Hier vind je programma’s van de RTL-zenders zoals RTL 4, 5 en 7. Sommige programma’s zijn gratis beschikbaar, maar voor volledige toegang is een RTL Premium abonnement nodig.
  • Videoland: Dit is een betaalde streamingdienst die content aanbiedt van de RTL-zenders, films en series. Een VPN (Virtual Private Network) is vaak nodig als je vanuit het buitenland toegang wilt tot Videoland.

TV-aanbieders met internationale beschikbaarheid

Sommige Nederlandse tv-aanbieders bieden hun diensten wereldwijd aan:
Ziggo GO: Als je een Ziggo-abonnement hebt, kun je via Ziggo GO tv kijken, maar dit werkt doorgaans alleen binnen de EU. Ook hier kan een VPN helpen buiten de EU.
KPN Interactieve TV: Klanten van KPN kunnen via de KPN-app live tv kijken, maar ook hier gelden regionale beperkingen buiten de EU.

Internationale streamingdiensten

Enkele grote internationale streamingdiensten bieden ook Nederlandse programma’s en series aan:

  • Netflix: Netflix Nederland heeft een specifieke catalogus met Nederlandse films en series. Door gebruik te maken van een VPN met een Nederlandse server, kun je deze bekijken vanuit het buitenland.
  • Amazon Prime Video: Bevat soms Nederlandse content afhankelijk van het land waarin je je bevindt.

Smart DNS-services

Smart DNS is een alternatieve methode voor VPN. Dit omzeilt geografische beperkingen zonder je internetverbinding volledig te versleutelen. Het werkt sneller dan een VPN, maar biedt geen extra privacy.
Unlocator en SmartDNSProxy zijn bekende diensten die toegang bieden tot Nederlandse tv-platforms.

Nederlandse IPTV-diensten

Er zijn verschillende IPTV-diensten beschikbaar die toegang geven tot live Nederlandse televisie, zoals NLZIET:
NLZIET: Deze dienst combineert live tv en on-demand content van NPO, RTL en SBS. Het is beschikbaar binnen de EU, maar een VPN kan nodig zijn buiten de EU.

Sociale media en YouTube

Sommige omroepen plaatsen fragmenten en zelfs volledige afleveringen op platforms zoals YouTube of via hun eigen sociale media. Dit biedt soms een gratis, maar beperkte toegang tot Nederlandse programma’s.

Canal Digitaal

Canal Digitaal is een Nederlandse aanbieder van satelliettelevisie, maar biedt tegenwoordig ook online televisie aan via streamingdiensten. Voor mensen die vanuit het buitenland Nederlandse televisie willen kijken, is Canal Digitaal een interessante optie.

Canal Digitaal TV App

Canal Digitaal biedt een app waarmee je live Nederlandse televisie en on-demand content kunt streamen. Deze app is beschikbaar op verschillende apparaten zoals smartphones, tablets, smart tv’s en via de browser op je computer. Met een abonnement heb je toegang tot zowel publieke als commerciële zenders.

Binnen de EU: Dankzij de EU-portabiliteitsregel kun je Canal Digitaal binnen de EU gebruiken zonder beperkingen. Dit betekent dat je vanuit elk EU-land toegang hebt tot de Nederlandse zenders die je via Canal Digitaal kunt ontvangen.

Buiten de EU: Als je buiten de EU bent, heb je meestal een **VPN** nodig om Canal Digitaal te gebruiken, omdat de content geografisch beperkt is tot Nederland en de EU. Een VPN zorgt ervoor dat het lijkt alsof je vanuit Nederland toegang hebt tot de service.

Aanbod van zenders

Canal Digitaal biedt een breed scala aan Nederlandse zenders, waaronder:

  • Publieke zenders: NPO 1, 2, en 3
  • Commerciële zenders: RTL 4, 5, 7, SBS 6, Veronica
  • Themazenders: Voor sport, films, documentaires en meer.

Daarnaast kun je ook buitenlandse zenders ontvangen en zijn er pakketten met extra sport- of filmzenders beschikbaar.

On-demand en interactieve tv

Canal Digitaal biedt naast live tv ook on-demand diensten, waar je programma’s kunt terugkijken. De interactieve tv-dienst maakt het mogelijk om programma’s te pauzeren, op te nemen en terug te spoelen.

Gebruik met VPN 

Canal Digitaal is een uitstekende optie voor Nederlanders die in het buitenland wonen of reizen en toegang willen tot Nederlandse televisie. Dankzij de tv-app en de mogelijkheid om via een VPN te kijken, is het mogelijk om vanuit vrijwel elk land van Nederlandse zenders en content te genieten. Meer uitleg over VPN staat verderop in dit artikel.

 Satelliet

 De forum website SAT4ALL staat boordevol informatie over satelliet TV, Audio en communicatie.

https://www.sat4all.com/forums/

TV via het internet

BVN
http://www.bvn.tv/bvnlive/
Nederlandse Publieke Omroep: Live stream alle radiozenders, gids en uitzending gemist.
www.npo.nl

NOS – Nieuws – Live stream en herhalingen. Op ieder heel uur nieuws en iedere avond live nieuwsuur 22.00. www.rkk.nl
www.kro.nl
www.ncrv.nl
www.nmo.nl
www.vpro.nl
www.vara.nl
www.at5.nl

www.avro.nl (kunstuur, de tiende van Tijl, tussen kunst en kitsch
www.bnn.nl
Kinderprogramma’s.
https://www.facebook.com/notes/nederlandersvlamingen-die-wonen-in-spanje/kinderprogrammas-via-internet-zoals-publieke-omroepyoutube-etc/10153731212954914

Amsterdam: www.at5.nl
NTR www.ntr.nl De NTR wil een duidelijk baken zijn voor mensen met behoefte aan inzicht in onderwerpen van gisteren, vandaag en morgen en hun samenhang. Vanuit haar ongebonden en onafhankelijke positie biedt de NTR een betrouwbaar houvast in een veranderende wereld.

Gemiste uitzendingen bekijken

Eenvoudig online programmas terugkijken. Websites en/of apps van o.a. Uitzending Gemist, TV Blik of NPO gemist.

Krijg je de melding “Voor deze aflevering geldt een rechten beperking. Het is daarom niet toegestaan om vanaf uw geografische locatie naar deze aflevering te kijken”

Een oplossing is door middel van een VPN dienst. Met een VPN wordt al je internet verkeer via een server naar een ander land geleidt, hierdoor lijkt het alsof je in dat land bent en heb je dus toegang tot de streams van dat land (bv Nederland). Deze abonnementen kosten rond de 3-10 euro per maand. Een voorbeeld van een aantal VPN services: NordVPN, ExpressVPN en PureVPN


VPN: extra veilig internetten

Met een VPN (Virtual Private Network) internet je veiliger en anoniemer. Bijvoorbeeld via een openbaar wifinetwerk of hotspot. Hoe werkt het?

Veilig en anoniem internetten

VPN-software legt een beveiligde tunnel aan tussen je het digitale apparaat (pc, telefoon, etc.) en internet. Zo internet je veiliger en anoniemer. Gebruik een VPN bijvoorbeeld om:

  • Veilig te internetten op openbare wifi-netwerken. Bijvoorbeeld om te e-mailen of om rekeningen te betalen. Zonder VPN is het, ondanks een beveiligde (https/SSL) website, toch mogelijk dat een slimme hacker meekijkt.
  • Anoniem te internetten. Derde partijen kunnen je minder goed volgen. VPN zorgt ook bij elke verbinding voor een ander IP-adres, het identificatienummer van je apparaat op internet.
  • Regionale blokkades te omzeilen. Nederlandse uitzending gemist diensten kunnen bijvoorbeeld niet bereikbaar zijn vanaf het buitenland. Of door censuur kun je bepaalde websites in het buitenland niet bereiken.

VPN neem je af bij een VPN-aanbieder. Gratis diensten hebben vaak beperkingen op de hoeveelheid data of in maximumsnelheid. Veel VPN-providers geven aan geen data op te slaan over de gebruiker (no-log policy). Of dit echt zo is, kun je moeilijk controleren. Als de dienst in de Verenigde Staten is ondergebracht is er mogelijk wel een achterdeur aanwezig voor overheidsdiensten. Een lijst met betaalde VPN-aanbieders die privacy hoog in het vaandel hebben staan vind je op www.privacytools.io.

Aandachtspunten VPN-keuze

We hebben geen testinformatie beschikbaar over welke dienst de gebruiksvriendelijkste VPN-software levert of welke de minste vertraging biedt tijdens het surfen en downloaden. Enkele aandachtspunten waar je – naast de prijs – wel naar kunt kijken bij het maken van je keuze.

  • Er zijn 3 verschillende VPN-verbindingstechnieken, PPTP, L2TP en OpenVPN. Kies een dienst die OpenVPN ondersteunt, dat is het veiligst.
  • Vestigingsland. Door de Amerikaanse wetgeving kan er bij VPN-diensten die daar gevestigd zijn worden meegekeken door overheidsdiensten. Vertrouw je dat niet, mijd deze diensten dan.
  • Kill switch. Een techniek die je identiteit beschermt als de VPN-verbinding wegvalt of als je VPN vergeet in te schakelen. Veel aanbieders die worden genoemd op www.privacytools.io ondersteunen dit, maar niet allemaal.

Gratis ‘Ongelimiteerd’…… voor zolang het duurt met de Opera Browser

Even opletten: wie de standaardversie van Opera downloadt kan alleen een VPN plug-in inschakelen die je beperkt tot 500 MB internetverkeer per maand. Voor de ongelimiteerde VPN moet je de ontwikkelaarsversie van Opera 38.0 op je pc (Windows, Mac of Linux) installeren, vanaf de Opera developer downloadpagina.

Het vervelende kenmerk van de developer versies, is dat een nieuwe feature zomaar weer uitgeschakeld kan worden. Dat ‘ongelimiteerde VPN’ (best bijzonder dat deze gratis is, want veel VPN-aanbieders vergen een betaald abonnement ) is dus ‘voor zolang het duurt’. Het genereuze aanbod zou wel eens te maken kunnen hebben met het vergroten van het marktaandeel in de browsermarkt.

De VPN in ontwikkelaarsversie Opera 38 activeer je via Instellingen > Privacy & Beveiliging.

Bron: Ronald Kamp

Zie ook het artikel “Een VPN-service in het buitenland

Online radio luisteren

Het luisteren naar Nederlandse online radio vanuit het buitenland is een stuk eenvoudiger dan televisie kijken, omdat er meestal geen geografische beperkingen zijn. Dit maakt het een uitstekende manier om verbonden te blijven met Nederland, waar je ook bent.

Nederlandse radio via websites

Veel Nederlandse radiostations bieden live streams aan via hun eigen websites. Je hebt alleen een internetverbinding nodig om naar je favoriete zenders te luisteren. Enkele populaire opties zijn:
NPO Radio 1: Nieuws en actualiteiten
NPO Radio 2: Muziek en entertainment
3FM: Populaire muziek voor jongeren
Radio Veronica: Classic hits en pop-rock
Radio 538: Popmuziek en hits
Slam!: Dance en EDM

Radio-apps

Veel Nederlandse radiostations hebben hun eigen apps waarmee je overal ter wereld naar hun zenders kunt luisteren. Daarnaast zijn er algemene radio-apps die verschillende zenders bundelen:
TuneIn Radio: Een populaire app die toegang geeft tot duizenden radiozenders wereldwijd, inclusief de meeste Nederlandse stations.
RadioNed+: Deze app is specifiek gericht op Nederlandse radiostations en biedt toegang tot een breed scala aan zenders, van landelijke omroepen tot lokale stations.
Nederland.FM: Een handige app die een verzameling van de populairste Nederlandse radiostations biedt.

Internationale streamingplatforms

Naast apps zijn er enkele internationale streamingplatforms waarmee je Nederlandse radio kunt beluisteren:
TuneIn: Deze dienst is beschikbaar via de app en website en biedt een breed scala aan Nederlandse en internationale zenders.
Streema: Een online platform dat verschillende radiozenders bundelt, waaronder veel Nederlandse zenders.
Simple Radio: Net als TuneIn biedt dit platform toegang tot een groot aantal wereldwijde en Nederlandse radiozenders.

Smart Speakers

Heb je een smart speaker zoals Google Home of Amazon Alexa? Dan kun je via spraakopdrachten Nederlandse radio luisteren. Zeg bijvoorbeeld “Hey Google, speel Radio 538” of “Alexa, speel NPO Radio 1”. Dit werkt meestal goed, zolang je verbonden bent met internet.

Podcasts en gemiste uitzendingen

Naast live radio kun je vaak ook gemiste uitzendingen beluisteren via podcasts of via on-demand diensten van de zenders zelf:
NPO Radio biedt gemiste uitzendingen aan via hun apps en websites.
Veel zenders bieden ook programma’s als podcasts aan via platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

Conclusie
Het luisteren naar Nederlandse radio vanuit het buitenland is eenvoudig en gratis via verschillende online platforms, apps en smart speakers. Met een goede internetverbinding kun je zonder beperkingen overal ter wereld naar je favoriete Nederlandse zenders luisteren.

Een mooi overzicht is te vinden en te beluisteren op http://www.onlineluisteren.nl/

Nederlandse content unblocken met een VPN

Als je graag Nederlandse content wilt bekijken vanuit het buitenland, is de kans groot dat je tegen een blokkade oploopt. Deze geografische blokkades noemen we geoblocking. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je in het buitenland wilt kijken naar Nederlandse televisie. De...

Een VPN-service in het buitenland

  Virtual Private Network (VPN) Een Virtual Private Network (VPN), ook wel VPN genoemd, is gebouwd om de consument te beschermen en haar veiligheid te garanderen op het internet. Een VPN is een extra tunnel voor uw eigen internetverkeer. Deze tunnel is opgezet om...