Nederlandse Televisie en radio in het buitenland

Vele expats en emigranten willen graag Nederlandse TV ontvangen en naar Nederlandse radio luisteren. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden.

Dit kan via de satelliet met Canal Digitaal. Tegenwoordig kun je legaal in het buitenland kijken en een buitenlands adres doorgeven zodat ook de correspondentie verstuurd wordt naar het buitenland.

De forum website SAT4ALL staat boordevol informatie over satteliet TV, Audio en communicatie.

https://www.sat4all.com/forums/

TV via het internet

BVN
http://www.bvn.tv/bvnlive/
Nederlandse Publieke Omroep: Live stream alle radiozenders, gids en uitzending gemist.
www.npo.nl

NOS – Nieuws – Live stream en herhalingen. Op ieder heel uur nieuws en iedere avond live nieuwsuur 22.00. www.rkk.nl
www.kro.nl
www.ncrv.nl
www.nmo.nl
www.vpro.nl
www.vara.nl
www.at5.nl 
www.rtlxl.nl
www.avro.nl (kunstuur, de tiende van Tijl, tussen kunst en kitsch
www.bnn.nl
Kinderprogramma’s.
https://www.facebook.com/notes/nederlandersvlamingen-die-wonen-in-spanje/kinderprogrammas-via-internet-zoals-publieke-omroepyoutube-etc/10153731212954914

Amsterdam: www.at5.nl
Rotterdam: www.rtvrijnmond.nl
Noord-Holland: www.rtvnh.nl

NTR www.ntr.nl De NTR wil een duidelijk baken zijn voor mensen met behoefte aan inzicht in onderwerpen van gisteren, vandaag en morgen en hun samenhang. Vanuit haar ongebonden en onafhankelijke positie biedt de NTR een betrouwbaar houvast in een veranderende wereld.

Belgie:

http://nieuws.vtm.be/11602-livestream-vtm-nieuws/

http://www.bvn.tv/bvnlive/
https://www.facebook.com/bvntv/

Gemiste uitzendingen bekijken

Eenvoudig online programmas terugkijken. Websites en/of apps van o.a. Uitzending Gemist, TV Blik of NPO gemist.

Krijg je de melding “Voor deze aflevering geldt een rechten beperking. Het is daarom niet toegestaan om vanaf uw geografische locatie naar deze aflevering te kijken”

Een oplossing is door middel van een VPN dienst. Met een VPN wordt al je internet verkeer via een server naar een ander land geleidt, hierdoor lijkt het alsof je in dat land bent en heb je dus toegang tot de streams van dat land (bv Nederland). Deze abonnementen kosten rond de 3-10 euro per maand. Een voorbeeld van een aantal VPN services: NordVPN, ExpressVPN en PureVPN


VPN: extra veilig internetten

Met een VPN (Virtual Private Network) internet je veiliger en anoniemer. Bijvoorbeeld via een openbaar wifinetwerk of hotspot. Hoe werkt het?

Veilig en anoniem internetten

VPN-software legt een beveiligde tunnel aan tussen je het digitale apparaat (pc, telefoon, etc.) en internet. Zo internet je veiliger en anoniemer. Gebruik een VPN bijvoorbeeld om:

  • Veilig te internetten op openbare wifi-netwerken. Bijvoorbeeld om te e-mailen of om rekeningen te betalen. Zonder VPN is het, ondanks een beveiligde (https/SSL) website, toch mogelijk dat een slimme hacker meekijkt.
  • Anoniem te internetten. Derde partijen kunnen je minder goed volgen. VPN zorgt ook bij elke verbinding voor een ander IP-adres, het identificatienummer van je apparaat op internet.
  • Regionale blokkades te omzeilen. Nederlandse uitzending gemist diensten kunnen bijvoorbeeld niet bereikbaar zijn vanaf het buitenland. Of door censuur kun je bepaalde websites in het buitenland niet bereiken.

VPN neem je af bij een VPN-aanbieder. Gratis diensten hebben vaak beperkingen op de hoeveelheid data of in maximumsnelheid. Veel VPN-providers geven aan geen data op te slaan over de gebruiker (no-log policy). Of dit echt zo is, kun je moeilijk controleren. Als de dienst in de Verenigde Staten is ondergebracht is er mogelijk wel een achterdeur aanwezig voor overheidsdiensten. Een lijst met betaalde VPN-aanbieders die privacy hoog in het vaandel hebben staan vind je op www.privacytools.io.

Aandachtspunten VPN-keuze

We hebben geen testinformatie beschikbaar over welke dienst de gebruiksvriendelijkste VPN-software levert of welke de minste vertraging biedt tijdens het surfen en downloaden. Enkele aandachtspunten waar je – naast de prijs – wel naar kunt kijken bij het maken van je keuze.

  • Er zijn 3 verschillende VPN-verbindingstechnieken, PPTP, L2TP en OpenVPN. Kies een dienst die OpenVPN ondersteunt, dat is het veiligst.
  • Vestigingsland. Door de Amerikaanse wetgeving kan er bij VPN-diensten die daar gevestigd zijn worden meegekeken door overheidsdiensten. Vertrouw je dat niet, mijd deze diensten dan.
  • Kill switch. Een techniek die je identiteit beschermt als de VPN-verbinding wegvalt of als je VPN vergeet in te schakelen. Veel aanbieders die worden genoemd op www.privacytools.io ondersteunen dit, maar niet allemaal.

Gratis ‘Ongelimiteerd’…… voor zolang het duurt met de Opera Browser

Even opletten: wie de standaardversie van Opera downloadt kan alleen een VPN plug-in inschakelen die je beperkt tot 500 MB internetverkeer per maand. Voor de ongelimiteerde VPN moet je de ontwikkelaarsversie van Opera 38.0 op je pc (Windows, Mac of Linux) installeren, vanaf de Opera developer downloadpagina.

Het vervelende kenmerk van de developer versies, is dat een nieuwe feature zomaar weer uitgeschakeld kan worden. Dat ‘ongelimiteerde VPN’ (best bijzonder dat deze gratis is, want veel VPN-aanbieders vergen een betaald abonnement ) is dus ‘voor zolang het duurt’. Het genereuze aanbod zou wel eens te maken kunnen hebben met het vergroten van het marktaandeel in de browsermarkt.

De VPN in ontwikkelaarsversie Opera 38 activeer je via Instellingen > Privacy & Beveiliging.

Bron: Ronald Kamp

Zie ook het artikel “Een VPN-service in het buitenland

Online luisteren

Een mooi overzicht is te vinden en te beluisteren op http://www.onlineluisteren.nl/

NED.FM

Luister naar de Nederlandse Top40

Alle 40 Hits 1 voor 1 uit uw speakers
Nieuw, Gezakt of Gestegen
De Nieuwe Alarmschijf
Het Popjournaal

Nederlandse content unblocken met een VPN

Als je graag Nederlandse content wilt bekijken vanuit het buitenland, is de kans groot dat je tegen een blokkade oploopt. Deze geografische blokkades noemen we geoblocking. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je in het buitenland wilt kijken naar Nederlandse televisie. De...

Een VPN-service in het buitenland

  Virtual Private Network (VPN) Een Virtual Private Network (VPN), ook wel VPN genoemd, is gebouwd om de consument te beschermen en haar veiligheid te garanderen op het internet. Een VPN is een extra tunnel voor uw eigen internetverkeer. Deze tunnel is opgezet om...