Handige en informatieve tips en weetjes

Handige en informatieve tips en weetjes
Heeft U een Tip voor NIHB?

Nederland Wereldwijd Informatieservice

Gaat u tijdelijk of permanent naar het buitenland? Dan kunt u zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is niet verplicht. Maar in geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het belangrijk als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan
u in dat geval bereiken. Meer info.

Wise

Geen hoge bank kosten meer, wanneer u uw geld wilt overmaken naar een ander land in een andere valuta. Met deze nieuwe dienst kunt u geld internationaal overmaken, tegen een fractie van de kosten, die banken standaard rekenen. Betrouwbaar en al door vele NIHB leden gebruikt. Meer info.

Pensioen check

Check bij welke pensioenuitvoerders u pensioen heeft opgebouwd en wat de hoogte daarvan is. Mijnpensioenoverzicht.nl verzamelt uw pensioengegevens bij de Sociale Verzekeringsbank en de pensioenuitvoerders zodat u een helder en eenvoudig overzicht hebt. Het inloggen via DigiD waarborgt uw privacy. Meer info.

Online bibliotheek

Via de online Bibliotheek heb je als Bibliotheeklid toegang tot e-books, cursussen en de LuisterBieb. Zo kun je altijd en overal lezen, leren en luisteren.

Gevarieerd aanbod e-books

De online Bibliotheek bevat nu ruim 15.000 e-books. Het aanbod wisselt, zodat we er steeds verrassende titels worden aangeboden. Meer info.

Permanente registratie als kiezer buiten Nederland

Op 1 april 2017 is de Kieswet veranderd waardoor u zich voortaan nog maar één keer ‘permanent’ hoeft te registreren. Bent u eenmaal geregistreerd dan krijgt u automatisch uw briefstembewijs toegestuurd.

Meer info

Registreer buitenlandse akte in Den Haag

Zet de buitenlandse akte om in een Nederlandse akte! Registreer uw buitenlandse akte (geboorte, huwelijk, overlijden, scheiding etc.) eenmalig digitaal in Den Haag. U kunt vervolgens de akte rechtsreeks in Den Haag online opvragen en hoeft dit niet meer in het buitenland te doen.

Meer info

Oma of iemand anders in Nederland verrassen met een bloemetje?

Bloomgift is dé online bloemen en planten verrassingswebshop van Nederland en België. Voor elk moment hebben wij leuke bloemen en planten cadeaus in vrolijke verpakkingen voor jou beschikbaar. Wil je een jarige feliciteren, iemand beterschap wensen of een pasgetrouwd stel een vrolijke attentie sturen, dan ben je bij Bloomgift aan het juiste adres. In 2016 is Bloomgift opgericht met als doel: om mensen elkaar de mogelijkheid te geven om eenvoudig online leuke bloemen en plantencadeaus te bestellen en daarmee de ontvanger blij te verrassen.

Nederlanders die in het buitenland wonen en tijdelijk in Nederland zijn, kunnen hun te vernieuwen reisdocument aanvragen bij de gemeentebalie van Haarlemmermeer op Schiphol. Niet-ingezetenen kunnen ook een DigiD aanvragen bij deze balie. Aanvragen kunnen alleen na een online gemaakte afspraak in behandeling worden genomen. Openingstijden zijn ma, di, do, vr en za van 09.00 – 16.30. Aan verandering onderhefig, check altijd zelf voor de zekerheid.

Wanneer u in het buitenland woont, bent u niet meer verzekerd voor de AOW. Voor ieder jaar dat u niet verzekerd bent, wordt uw AOW met 2% gekort en uw partner krijgt geen nabestaandenuitkering als u overlijdt. Dit kunt u voorkomen door u vrijwillig te verzekeren voor de AOW. Let op! U heeft tot 1 jaar, na het einde van uw verzekering, de tijd om zich aan te melden voor vrijwillige verzekering. Voor de Anw kunt u zich het beste meteen aanmelden zodra u niet meer verzekerd bent. Zo zorgt u ervoor dat uw partner een nabestaandenuitkering kan krijgen als u zou overlijden. Uw partner moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

 

Woon en werk je al een lange tijd in een ander land dan willen veel mensen, om verschillende redenen, naast hun Nederlandse nationaliteit ook de nationaliteit van het land waar zij wonen aannemen. Echter wanneer je vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt dan kun je je Nederlandse nationaliteit verliezen. Veel (oud) Nederlanders zijn hierdoor zonder het zich te realiseren hun Nederlandse nationaliteit kwijt geraakt. Voor meer informatie zie Verlies Nederlanderschap.

Top Tip!

Heeft u een tip voor Nederlanders in het buitenland?

Deel het met de NIHB community!

Neem contact met ons op.

 

TV – rechten beperking

Krijg je de melding “Voor deze aflevering geldt een rechten beperking. Het is daarom niet toegestaan om vanaf uw geografische locatie naar deze aflevering te kijken”

Dit is gemakkelijk te omzeilen door je IP adres te verbergen (locatie). Dit kun je op verschillende manieren doen. Een oplossing is door middel van een VPN dienst. Met een VPN wordt al je internet verkeer via een server naar een ander land geleidt, hierdoor lijkt het alsof je in dat land bent en heb je dus toegang tot de streams van dat land (bv Nederland). Deze abonnementen kosten rond de 5-10 euro per maand, als voorbeeld Nord-VPN. Er zijn ook oplossingen, die gratis zijn zoals de Opera Browser plugin.  Nu kun je doen alsof je in Nederland zit of in Amerika of waar dan ook. Heel simpel; gewoon even aantikken uit welk land je wilt komen en klaar is Kees.

Meer informatie over VPN diensten zie “TV en RADIO” en “Een VPN-service in het buitenland“.

Vraag gratis 6 verhuis offertes aan

Internationale verhuizingen binnen en buiten Europa en de rest van de wereld. Kies het beste verhuisbedrijf voor uw emigratie.

U kunt de prijzen van maximaal 6 gerenommeerde verhuisbedrijven vergelijken, het is 100% gratis en vrijblijvend. Een volledig overzicht van de aanbiedingen wordt per email verzonden.

In het geval u binnen Nederland verhuist, kies dan voor particulier of zakelijk.