Tijdens een pandemie terugverhuizen naar Nederland

jan 10, 2021 | Algemeen, Overheid, Terugkeer

De familie Schweichler keert vanwege familie omstandigheden, na 17 jaar in Canada gewoond te hebben, terug naar Nederland. Dit is meestal al een hele onderneming, maar tijdens een pandemie brengt het nog wat extra uitdagingen met zich mee.

Dit is hun verhaal

Onze vliegreis was voor 31 december 2020 geboekt met KLM, vertrek om 18.40 uur. De COVID-19 test voor reizigers moest binnen 72 uur gedaan zijn. Een test die niet meer dan 20 seconden duurt maar wel $224 per persoon kost!

Vervolgens krijgen we op de dag van vertrek om 12 uur het bericht binnen dat onze vlucht 1 uur is vertraagd. Mooi dachten we, dat geeft ons wat meer tijd om bij het vliegveld in te checken met onze 8 extra koffers (ja want we verhuizen!). Direct daarna echter, rond 13.00 uur, ontvingen we bericht dat onze vlucht werd geannuleerd en we naar de naar de volgende dag werden overgeboekt!

Er ontstaat paniek

Nee, dat kán niet! De covid test moet binnen 72 uur gedaan zijn voor we in NL aankomen! KLM gebeld, die het advies gaven; “Mevrouw we kunnen u ook over een paar dagen boeken, dan heeft u meer tijd om een nieuwe test te doen!“.

Hebben ze geen idee hoe duur een test is? Twee personen is $450. Dat is voor de meeste mensen nog wel een week salaris! Vervolgens gaven ze ons een optie om naar Montreal te vliegen en vandaar naar Amsterdam. De vlucht naar Montreal zou om 16.00 uur vertrekken, dus hadden we precies 45 minuten om bij de luchthaven aan te komen!

Komt het nog goed?

Als een tornado zijn we het huis uitgerend, alle koffers en wel in 2 wagens zo snel mogelijk naar Pearson! Gelukkig arriveerde we daar om 14:10 uur. Er was slechts één persoon die een hele rij passagiers moest inchecken. De Covid test werd wel uitgebreid gelezen.

In Montreal werd wederom de Covid test goed gelezen, mensen die geen test hadden werden inderdaad geweigerd in te stappen! In Nederland aangekomen werd de test ook weer aandachtig gelezen door de Marechaussee, verder geen vragen.

Nu houden we 10 dagen isolatie, uiteindelijk willen we geen risico nemen!

 

Reisadvies Canada van Min. van Buitenlandse Zaken 

Geldig op: 11-01-2021

Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het COVID-19 virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst en/of vertrek moeilijk of zelfs onmogelijk maken. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Wilt u Nederland inreizen vanuit Canada? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Als u vanuit Canada terugkomt in Nederland gaat u 10 dagen in thuisquarantaine. Canada blokkeert de toegang tot het land voor alle internationale reizigers met uitzondering van Canadese staatsburgers of permanente inwoners van Canada. Uitgezonderd zijn ook aircrew, diplomaten en directe familieleden van Canadese staatsburgers en permanente inwoners. Deze reizigers van 5 jaar of ouder moeten vanaf 7 januari 2021 in het bezit zijn van een negatieve COVID-19 testuitslag, die niet ouder is dan 72 uur. Ook zijn reizigers verplicht om bij binnenkomst contact- en quarantainegegevens in Canada op te geven in de ArriveCAN-app. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie, ook over inreisbeperkingen, de rubriek ‘Coronavirus’.

Bron: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/canada/reizen/reisadvies

Wij ontvangen graag ook andere ervaringsverhalen van mensen (wonende in het buitenland) die naar Nederland zijn teruggekeerd of vanwege noodzaak naar Nederland moesten reizen, tijdens de pandemie. Stuur ons een email: contact@nihb.nl.