Third Culture Kids
Een expat leven kan mooi zijn en ook voor kinderen kan dit een mooie verrijking van hun leven zijn. “Kinderen zijn flexibel” en “Wat is het mooi dat we onze kinderen dit mee kunnen geven” zijn twee van de vele uitspraken die ik vaak gehoord heb als het gaat om expatleven met kinderen. Ik heb dat zelf ook gezegd.
Als Kindercoach merk ik ook dat het vele aanpassen sommige kinderen ook problemen gaat geven. Wat doet het met een kind als het zich steeds opnieuw moet aanpassen? En waar voelt een kind zich nog echt thuis? En welke taal is de moedertaal? Soms gaat het niet eens op de grote aanpassingen maar denk bijvoorbeeld aan gedrag en kleding van tieners dat per land, per werelddeel enorm kan verschillen. In mijn praktijk aan huis in Den Haag ondersteun ik kinderen die daar tijdelijk een handje extra bij nodig hebben. Denk aan kinderen die net naar Nederland verhuisd zijn waarvoor Nederland een totaal nieuw land is, maar ook aan kinderen die na lange tijd in het buitenland gewoond te hebben weer naar Nederland terug keren.
In de twee jaar dat we in Amerika gewoond hebben met het gezin, heb ik lesgegeven op de Nederlandse school en veel expatkinderen gezien. Wij wisten altijd dat het voor korte duur zou zijn en hebben de lijntjes met Nederland aangehouden. Toen wij na twee jaar terug keerden naar Den Haag bleek het voor mijn zoons soms toch lastiger dan ik had verwacht om weer te wennen. Maar er zijn natuurlijk ook kinderen die slechts op vakantie komen in Nederland en na vele jaren terug keren en weer naar een “gewone” school gaan. Op school zien leerkrachten een “gewoon” Nederlands kind, maar is het wel een gewoon Nederlands kind? En is Nederlands dan wel de moedertaal? Waar ligt het hart van het kind?
Allemaal zaken waar ik graag met kinderen over praat en kinderen bij help.
Neem gerust contact met me op als jouw kind een “third culture kid” is en jullie wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Brenda van Rooijen
0031-629272177
Meer Counseling en Coaching is te vinden in de NIHB bedrijven directory