Terugkeer naar Nederland
Als je gaat emigreren dan denk je meestal niet gelijk aan een eventuele terugkeer naar Nederland. Misschien zit het in je achterhoofd dat je ooit wel weer eens teruggaat om bijvoorbeeld je oude dag in Nederland te slijten, maar dat is voor latere zorg.
Echter bijna 40% van de Nederlanders in het buitenland keert op een gegeven moment, om wat voor een reden dan ook, terug naar Nederland.
Nu zul je denken dat dit minder voeten in de aarde heeft dan een emigratie, je bent immers Nederlander, je spreekt de taal, je bent er opgegroeid, je familie en vrienden wonen er.
Helaas het tegendeel is waar, vele Nederlanders die terugkeren stuiten op ontzettend veel problemen en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Voor sommige blijkt het zelfs onmogelijk om terug te keren en geven het op.
Terugkerende Nederlanders zijn in een aantal groepen onder te verdelen.
Groep 1 – Nederlandse remigranten met een geldig Nederlands paspoort
Als je terugkeert naar Nederland is het essentieel om eerst een Nederlands adres te regelen, zodat je je kunt inschrijven bij een gemeente, oftewel wordt opgenomen in de BasisRegistratie Personen (BRP). Hierna krijg je automatisch een BSN (burgerservicenummer ) toegekend, indien je die nog niet had.
Vervolgens is het mogelijk; een bankrekening te openen, een DigiD code aan te vragen (tenzij je die al had), een zorgverzekering (verplicht) af te sluiten en te solliciteren naar een baan.
Inschrijven bij een gemeente – hoe moeilijk kan het zijn?
Dat “opnieuw inschrijven bij de Gemeente” loopt niet per definitie zonder slag of stoot. Om je in te mogen schrijven, moet je namelijk een huur of koopcontract overleggen. Dit is iets wat je misschien niet meteen hebt als je net terug bent in Nederland. Toch wil je wel zo snel mogelijk ingeschreven staan bij de gemeente. Niet alleen om je te kunnen verzekeren voor ziektekosten, maar ook omdat een inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie noodzakelijk is om je als werkzoekende ergens in te mogen schrijven!
Nu zit je in een bijna onmogelijke (en bijna komische) situatie dat je meestal geen huurcontract kunt tekenen zonder vast inkomen en geen baan kan aannemen zonder ingeschreven te staan bij de gemeente en je niet mag inschrijven bij de gemeente als je geen huis hebt. Welkom terug in de bureaucratie en regelgeving van Nederland!
De meeste mensen laten zich dan ook tijdelijk inschrijven bij iemand anders om deze cirkel te doorbreken. Degene bij wie je je inchrijft, moet mee naar het gemeentehuis om toestemming te verlenen. Houd er ook rekening mee dat er voor die persoon wel eens nadelige financiële gevolgen aan deze vriendendienst kunnen zitten. Voor gemeentebelastingen kijken ze namelijk naar het aantal personen dat op een adres woont. Zo is er een flink verschil tussen een 1-persoonshuishouden en een meerpersoonshuishouden. Overleg dit met elkaar en maak afspraken over die extra kosten. Vaak gaat het om zo’n 100 euro, ongeacht of je een vol jaar op dat adres staat ingeschreven of een paar weken. Dit is iets dat de gemeente je kan vertellen, want deze bedragen verschillen weer per gemeente.
Makkelijker gezegd dan gedaan dus. De sociale woningbouw heeft lange wachttijden en voor particuliere of  vrije sector woningen moet je niet alleen een baan hebben maar ook vaak Nederlandse salarisstroken kunnen overleggen (van de afgelopen 12 maaden). Uiteraard geldt hetzelfde voor het verkrijgen van een hypotheek.
Groep 2 –Â Nederlandse Expats
Voor expats is het meestal een stuk makkelijker om terug te keren naar Nederland omdat die vaak een bedrijf achter zich hebben die ze helpen met de terugkeer naar Nederland en naar het zoeken van een woning. Daarnaast staan bedrijven hun werknemers vaak ook financieel bij.
Voor de volgende 2 groepen is de terugkeer een ware uitdaging!
Groep 3 –Â Nederlanders die terugkeren met een buitenlandse partner, van buiten de EU (met of zonder kinderen).
Deze groep heeft extra complicaties. De buitenlandse partner moet eerst het Inburgeringsexamen Buitenland hebben gehaald, voordat deze het noodzakelijke visum, de Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV) kan aanvragen (Japan, Zuid Korea, de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland zijn hiervan uitgezonderd). Ook voor mensen met kinderen is het dus niet mogelijk om in één keer met het hele gezin naar Nederland te komen. Daarnaast moet de Nederlandse partner in het bezit zijn van een arbeidscontract voor de duur van minimaal 12 maanden, op het moment van de MVV-aanvraag. Zie hier 20 tips uit het archief van de wereldomroep.
UPDATE 08/08/2018: Facilitair Visum
Groep 4 –Â Nederlanders die hun Nederlanderschap (bewust of onbewust) zijn verloren.
Een vreemdeling in eigen land! Er zal eerst een procedure gestart moeten worden om het Nederlanderschap terug te krijgen. Oud-Nederlanders kunnen in bepaalde gevallen de Nederlandse nationaliteit (opnieuw) aanvragen. Meer informatie hierover staat in de brochure: Hoe krijgt u de Nederlandse nationaliteit terug. In de tussentijd of als alternatief kan er een verblijfsvergunning aangevraagd worden.
Luister naar de schrijnende gevallen van Nederlanders die wilde terugkeren en de vele obstakels die ze op hun weg tegenkwamen via de Vara uitzending – Ik keer terug!
Het is dus wel duidelijk dat terugkeer de nodige voorbereiding en geduld vergt! Je komt zeker niet in een gespreid bedje terecht. Er is geen opvang of hulp en duidelijke stapsgewijze informatie is moeilijk te vinden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er Nederlanders zijn die noodgedwongen in het buitenland blijven wonen omdat ze er simpelweg niet in slagen terug te keren.
Wij horen graag de ervaringen van Nederlanders die de stap om terug te keren hebben genomen, tips en informatie zijn ook van harte welkom. Hoe meer informatie er beschikbaar is voor remigranten hoe beter!
Links met meer informatie
Terugkeer naar Nederland en oud-Nederlanders – U bent oud-Nederlander of hebt eerder in Nederland gewoond. U wilt nu terugkeren naar Nederland. U hebt niet de Nederlandse nationaliteit. ​Om in Nederland te kunnen wonen hebt u een verblijfsvergunning nodig. Wat zijn de voorwaarden voor deze verblijfsvergunning? En hoe werkt de aanvraagprocedure?
MVV gezinshereniging – Veel Nederlanders ondervinden na een lang verblijf in het buitenland problemen bij het terugkeren naar Nederland. Hebben zij een gezin gesticht in het buitenland, dan zal de buitenlandse partner of echtgenoot over het algemeen moeten voldoen aan de strenge voorwaarden van de MVV-procedure.
Zorgpremies bij terugkeer en remigratie
Deze informatie helpt helemaal niet. Ik wil niet weten hoe moeilijk het is om naar Nederland terug te keren, ik wil weten hoe het kan. Ik ben Nederlander dus ik moet toch ergens gewoon terechtkunnen?
Die zelfde gedachte had ik dus ook. Gelukkig heb ik de Nederlandse nationaliteit aangehouden en heb nooit een dubbele nationaliteit aangevraagd.
Ik woon in Amerika en ben met een Amerikaanse getrouwd en nu lees ik net dat de MVV voor haar niet een vereiste is en dat maakt het allemaal weer een heel stuk makkelijker. Het zal allemaal wel niet makkelijk worden maar ik geloof dus niet dat het zo moeilijk is als men hier doet voorkomen.
Ik ben in 2005 vertrokkenen dat is die niet zo heel lang geleden dus we zullen wel zien.
Mijn zoon, Nederlandse nationaliteit en greencard USA, wil terugkeren met zijn Amerikaanse vrouw en 2 kinderen. Jij zegt dat de MVV niet van toepassing is voor je Amerikaanse vrouw? wat houdt dat in en waar kan ik dat lezen? Is de inkomsten eis wel van toepassing?
35 jaar in LA gewoond en mischien terug naar NL, 1/2 in NL en de rest in zuid Frankrijk
en/of spanje. Ik rentenier en boek rond de $18K op mijn rekening en betaal US taxes. Hoe zit de nou in NL betaal ik dan double tax?
Ik heb mijn NL paspoort en bring my US wife.
Mischien maar niet inschrijven in NL en gewoon address aanhouden in LA en in Eu wat huren anders plukt de NL belasting me 1/2 leeg..
Enig advise van iemand.
Hallo Henny .In Nederland. Hebben ze een overeenkomt. Met Amerika je betaald nooit dubbel belasting .Kan ik je een privé bericht sturen vragen over LA /Californië
Helemaal mee eens… Iedereen denkt zeker dat zijn bedje gespreidt is als ze terug naar Nederland komen
Na 28 jaar in Amerika gewoond te hebben, ben ik Amerikaan geworden. Ik ben met een Amerikaanse getrouwd, dus ik wist dat ik dubbele nationaliteit kon krijgen
Toen ik Amerikaan werd verloor ik automatisch mijn Nederlandschap en moest ik aanvraag doen om weer Nederlander te worden.
Ik ben er zo’n 4 maanden mee bezig geweest om alles bij elkaar te verzamelen. Maar toen ik alles had ben ik naar het Consulaat gegaan. De aanvraag ingedient en een paar weken later kreeg ik mijn Nederlands paspoort en bewijs van Nederlandschap. Al met al een moeilijk en tijdrovend proces…. , maar niet onmogelijk !!!!
Als ooit terug naar Nederland ga verwacht ik niet dat het makkelijk zal zijn. In plaats van verhalen te lezen van mensen die opgeven lees ik liever over de ervaring van mensen, die ondanks alle bureaucratie en regeltjes, toch weer in Nederland wonen
Ja dat is waar hoe precies. Jesus
Het zal fijn zijn als je informatie verschaft, wel het gehele plaatje aanduidt. Als je een buitenlandse partner hebt, maar vanuit een ander EU land terugverhuist naar NL dan heb je geen MVV nodig, en kun je een verblijfsvergunning aanvragen in NL. Het IND is hier heel duidelijk in. Deze website maakt de situatie moeilijker dan dat het is.
Dat klopt, dit artikel is van Jan 2016 en ondertussen staat er nieuwe informatie betreffende Nederlanders die terugkeren met een Buitenlandse partner op de website. Bijvoorbeeld het Facilitair Visum.
Hey ons voorbeeld zie ik hier niet. Mijn man John en ik Joke emigreerden in July 1960 naar de USA. Lang gepensioneerd nu en in geode gezondheid willen we weer terugkeren naar Holland.
We hebben allebei alsnog een geldig Hollands paspoort.
Waarom zal dit zo moeilijk worden? Ik begrijp er niets van…!
Wat wij dus moeten weten is:
1. Details voor ziekte verzekering?
2. We hebben een pensioen en vragen ons af of we daar ook belasting betalen?
3. Wat is het minimum jaarlijkse bedrag voor twee personen
4. Het plan is een huis te kopen, wat zijn de belastingen daar voor?
Ben hier ook benieuwd naar.
Hallo allemaal,
Ik ben anderhalf jaar geleden uit Nederland verhuisd naar Engeland. Ik heb mijn huis, mijn werk opgedoekt en vertrokken. Nu blijkt dat Engeland toch niet zo beter is voor mij en mijn kinderen, dus willen wij remigreren.
Ik heb geen woning, werk en familie meer in Nederland. Hoe kan ik het beste terug komen met mijn vrouw en 3 kinderen van 4, 2,5 en 2 maanden…
In dit artikel vind ik geen nuttige informatie. Welke instanties kunnen mij helpen bij het remigratie.
Sociaal maatschappelijke medewerkers? gemeente? ik weet nu even niet bij wie ik aan de deur moet kloppen.
Kan iemand mij hierbij helpen?
Groetjes
Raj
hay woon nu nog in spanje mijn partner wil dat ik weg ga maar ik heb geen woon ruimte en geen inkomen het is voor mij dus onmogelijk om terug te keren . is er dan niet ergens een instantie die mij kan helpen? radeloos benn ik.
Hay Joanna, na jaren goed verdient te hebben in het toerisme en met het instorten van deze tak, zit ik in het zelfde schuitje als jij.
Omdat mijn inkomsten totaal weggevallen zijn, vindt mijn partner dat ik maar weg moet gaan!!!
Persoonlijk denk ik dat je beter af bent als vluchteling ZONDER papieren, er wordt dan voor alles gezorgd en geregeld, als dat je dus nederlands staatsburger bent kom je veel meer obstakels tegen en leggen ze je veel meer moeilijkheden op je weg.
Een zeer discriminerende situatie waar ik dus ook in terecht ben gekomen.
Voor mij het zelfde…. radeloosheid !!!
Hi Bruno, idem door corona hier moeten blijven maar nu wil ik remigreren. Kan gewoon niet, maar dit is toch een recht als nederlander? Het grote probleem us dat als je geen woonadres hebt je je niet kan inschrijven. Het is te zot voor woorden. Radeloos wordt ik ervan.
Hoi Raj, Heb je je Nederlandse nationaliteit nog? Schakel een Nederlandse advocaat in! Ongetwijfeld zijn er advocaten die hierin gespecialiseerd zijn! Mijn ervaring met “sociaal maatschappelijk medewerkers” is dat ze dingen alleen maar erger maken. En bij een gemeente wordt je van het kastje naar de muur gestuurd. Er zijn van allerlei haken en ogen. En wetten veranderen ook nogal eens. Voor mijn gevoel kun je er het beste zo snel mogelijk mee beginnen. Huisvesting? Bv woon in eerste instantie (op papier) in een kamer en vraag vervolgens een gesprek aan met burgemeester en leg je probleem voor. Gezinshereniging? Neem je advocaat mee naar de burgemeester! Het zal wel een langdurige kwestie worden maar succes! En sterkte.
Ik heb er niet bij stil gestaan dat het zo moeilijk zou zijn. Zonder het te weten heb ik het mijzelf wel makkelijker gemaakt door mijn professionele registratie aan te houden en ook mijn bankrekening. Scheelt al een heleboel. Heb al contacten gehad met uitzend bureaus en zij willen mij helpen aan een baan. Zie het positief in.
Hoop dat het met anderen ook goed gaat.
Celia
Hi Celia,
Ik ook niet, het lijkt me ook niet zo ingewikkeld maar ja, het is wel Nederland.
Na 4 jaar in Noord Ierland heb ik het besluit genomen terug te gaan naar Nederland. Ik heb nog de Nederlandse nationaliteit, paspoort is NL. Ik heb nog een Nederlandse bankrekening, lijfrenteverzekering en zelfs een NL creditcard (alle instanties zijn op de hoogte van mijn huidige verblijfplaats. Ik ben nog ingeschreven bij Woningnet; die is zeg maar opgeschort maar als ik weer terug ben in Nederland wordt dat weer geactiveerd (hopelijk met behoud van ingeschreven jaren; dat moet ik nog checken). Ik kan bij verschillende vrienden terecht voor langere tijd en ik verwacht eerlijk gezegd geen problemen met een baan en anders start ik weer voor mezelf (in Nl ben ik lange tijd zelfstandige geweest. Nu heb ik een positive en optimistische instelling (ik noem mijzelf een posimist) maar bereid me toch voor om eventuele moeilijkheden. Hoewel ik daar geen focus op wil leggen; ik wil focussen op positief en dat het vrij gemakkelijk is te remigreren volgend jaar. Succes in ieder geval, of misschien ben je zelfs al terug (realiseer me ineens dat je bericht van een jaar geleden is :-)).
Ik woon meer dan 10 jaar in vietnam en uiteindelijk zou ik graag terug willen. Zit er zelf aan te denken om eerst nog in Portugal of Spanje te gaan wonen. Is het vanuit een Europees land makkelijk dingen te regel in Nederland. Zo als het zoeken van een huis. Inschrijvingen .
Wonen en werken in de EU maakt het niet eenvoudiger. Maar dit is nog niet alles! En misschien interessant voor mensen met pensioen die terugkomen. Ik zelf heb 44 jaar lang in Frankrijk gewoond en gewerkt. Sinds 1 maart 2019 ben ik terug in Nederland, waar ik de eerste hindernissen succesvol heb overwonnen. Ik woon in Den Haag, sta daar netjes ingeschreven, heb een bankrekening, een BSN nummer, een DigiD code en zelfs een zorgverzekering. Over dit alles heb ik niet eens zo lang gegaan. Maar nu komt het Franse gedeelte, EU of niet! Want er is wel een probleem met het direct laten overmaken van mijn Franse pensioen op mijn Nederlandse bankrekening. Ik krijg de indruk dat de Fransen maar niet willen begrijpen dat ik nu definitief in Nederland woon. Ik word nu in mijn eigen land met een Nederlands paspoort als Expat beschouwd, want mijn inkomen wordt nog steeds uit betaald op mijn Franse bankrekening. Ook wordt nog steeds het CSG = Franse belasting gezondheidszorg van mijn pensioen afgetrokken, terwijl ik hier mijn zorgverzekering betaal. Veel emails met uitleg verder doen ze dat nog steeds. Ik betaal dus mijn belasting in Frankrijk – dat moet ik wel.. Gelukkig is er een verdrag (in 1973 getekend!) tussen de twee landen (en andere EU landen) dat moet voorkomen dat je twee maal belasting over hetzelfde inkomen betaald. Bij de Nederlandse belasting gaan ze er van uit dat ik hier belasting moet betalen, zoek het nu maar uit! Mocht iemand deze ervaring al hebben, dan hoor ik het graag. Merci.
ga waarschijnlijk met hetzelfde probleem kampen… nèt terug van Martinique (35 jaar) plus 8 jaar Frankrijk en Guadeloupe,,, Nèt als U geen echte problemen gehad met BSN, Digicode, BRP…. Ben benieuwd hoe alles gaat lopen met de franse bureaucratie en spreekwoordelijke franse slag….
Nou ik heb paspoort en ben nu net een week terug wat een gedoe. Ik heb geen familie waar ik me kan inschrijven. Ik heb wel een adres voor post kunnen regelen maar dat kan alleen ja echt waar als je ingeschreven staat grapjassen. Nu zit hier zonder werk en mag nergens aanspraak op maken. Het is een lastig parket ik geef de hoop niet op maar moet echt een oplossing vinden.
Waar ik naar op zoek ben is naar informatie over het volgende:
het schijnt zo te zijn dat als je -na jaren buitenland en dus helemaal uit geschreven hier- terug keert naar dit land de eerste de beste gemeente waar je je dan meldt jou ook in moet schrijven . Nergens vind ik online of dat ook echt zo is of niet. Wie kan mij dat vertellen?
ik woon nu 3 jaar in engeland en met al dat gedoei hier wou ik terug naar nerderland verhuizen, maar als ik dit lees word ik gewoon erg droevig. ik weet niet wat ik moet doen. ben ongelukkig in engeland en nu blijkt het dat ik niet eens terug kan?
Ik zit met hetzelfde probleem misschien kan je contact met me opnemen via Holadennis@outlook.com
Het is zo slecht geregeld in Nederland om weer te kunnen inschrijven in een gemeente. Ben 3 maal afgewezen bij verschilende gemeentes. De gemeente waar ik mijn hele gewoond hebt, die wilde mij niet eens helpen, terwijl ze me toen vertelde wanneer je terug komt dan kan je je zo weer inschrijven. De volgende gemeente zei ga maar naar het Leger Des Heil wat ik een grove belediging vond. Bij de derde afwijzing heb ik een advokaat in de arm genomen en die kon ook niet helpen, omdat ik tijdelijk bij iemand in woondde en moest maar hun adres gebuiken wat niet kon wegens omstandigheden en had daar respect voor. Ik vond wel als je een vluchteling bent je beter geholpen wordt, dan als je weer terug wilt keren want je wordt gewoon met de nek aan gekeken of je iets fout gedaan hebt. Zo nu, ben ik nog in Nederland zonder postadres, woonadres. Woon nu ergens illegal en kan nu werken en wat geld sparen om maar weer weg te gaan waar ik gewoond hebt.
Nog 1 punt wat verander moet worden is dat heb je een Nederlands passport dan moet je ook gelijk een zorgverzekering kunnen krijgen ipv waar woon je of heb je werk. Het is nu bijna onmogelijk om een zorgverzekering te kunnen krijgen als geen adres of werk hebt.
Ik heb ook gehoord dat het lastig kan zijn om een huurwoning te vinden wanneer je zelf nog op zoek bent naar een baan. Gelukkig kunnen de meeste mensen zich tijdelijk ergens anders inschrijven. Voor mij was het ook niet gemakkelijk, maar heb gelukkig op tijd een baan aangeboden gekregen, zodat ik alle papieren op orde had!
Hoi, ik zag dat deze post van 2018 is, en ik vroeg me af of je het gelukt was om terug te gaan naar Nederland, en hoe?Want ik wil ook terug maar het loopt almaal in een cirkel, geen huis= geen werk, geen werk = geen huis, graag tips als imand me kan helpen,
Een zorgverzekering krijgen is een heel gedoe ook.
Ziek geworden in de UK tijdens Corona lockdown.
Terug naar nederland oor behandeling eant alles was daar dicht en ingeschreven bij familie
Maar ontving nog steeds ziektegeld van engelse werkgever. Dus geen verzekering hier mogelijk en NHS vergoed maar weinig
Nu loopt mijn contract af in Engeland maar ik ben nog steeds langdurig ziek.
UWV zegt dat ik hier nergens recht op heb omdat mijn laatste werkgever in de UK is en dan daar een uitkering moet aanvragen.
Maar ik woon als sinds juni hier heb een Nederlands paspoort en een lang arbeids verleden hier omdat ik maar een paar jaar in Engeland ben geweest.
En zonder inkomsten in Nederland dus nog steeds ook geen zorgverzekering terwijl ik eigenlijk in een revalidatie centrum moet worden opgenomen a la 10.000 Euro dat ik zelf niet kan betalen.
Het is echt een zooitje als je hier terug wilt komen en niemand weet echt de regels.
Ik woon in marokko ik wil terug naar Nederland met vrouw en een kind van 5jaar,ik en mijn kind hebben wij Nederlans paspoort mijn vrouw mag ook mee naar Nederland,ik heb Geen woning meer in Nederland kan iemand mij heloen Wat ik het veste kan doen om toch snel een woning te krijgen?onze zoon moet snel naar school en ik mis Nederland heel erg kan iemand mee helpen voor meer info aub
Dit heeft totaal geen betrekking op mensen die vanuit de EU naar NL terugkeren, beetje misleidend
Dit heeft net zo goed met Nederlanders te maken die vanuit de EU terugkeren. Ook zij kunnen een niet-EU partner hebben, moeilijkheden ervaren met inschrijving in de BRP, nog geen DigiD hebben, Nationaliteit verloren hebben etc. Ligt eraan hoe lang iemand al weg is en wat ieders persoonlijke situatie is.
Ik woon al 35 jaar in Frankrijk. getrouwd en gescheiden…twee volwasende kinderen. Behalven m’n werk heb ik niet veel meer hier. M’n ouders ,87 jaar , hebben mij nodig. Dus ik denk er over om naar Nederland te verhuisen. Geen idee hoe ik dat moet aan pakken!
Er staat sinds kort een stappenplan op NederlandWereldwijd.
https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/terug-naar-nederland-verhuizen-remigreren
Interessant om hier deze cijfers over emigratie te lezen. Ook had ik ergens wel verwacht dat een aardig groot deel, 40%, uiteindelijk weer terugkeert. In ieder geval handig om een overzicht te hebben van verschillende soorten groepen die terugkeren. Zo wist ik niet dat men in bepaalde gevallen de Nederlandse nationaliteit opnieuw moet aanvragen.
Ik ben 16 jaar geleden naar Sint Maarten verhuist, nu zou je denken dat is ook Nederland, zo is het dus niet, het is een rijksdeel en dat is heel wat anders, nu ik het amateurische gedoe hier wel zat ben zou ik graag terug keren naar Nedrland, maar er zijn geen huizen en welkom terug is ook 1 grote leugen, wat ik hier lees is waar, als asielzoeker zonder papieren kom je sneller Nederland binnen dan wanneer je er geboren en getogen bent, wie deelt mijn ervaring.
Ik woon al 52 jaar in the USA. Nu wil ik terug naar Nederland. Ben geen Nederlandse staatsburger meer.
Zo mijn vraag is .Waar begin ik? En hoe krijg ik zorgverzekering.
Beste Corrie,
U kunt beginnen bij Nederland Wereldwijd.
Is uw Nederlanderschap verloren gegaan door het aannemen van een andere nationaliteit?