Terugblik op 2024
Beste expats, globetrotters, emigranten en avontuurlijke kaaskoppen,
Het eerste Briefje van Tonnetje van dit jaar, laten we om te beginnen stilstaan bij het afgelopen jaar.
Paspoortpiek
De wachttijden bij ambassades en consulaten braken records, en wie dacht “ik regel dat wel even” kreeg een reality check van epische proporties. Of je nu in Sydney, São Paulo of Malaga zit, een afspraak maken voor een nieuw paspoort voelde aan als het plannen van een expeditie naar de Mount Everest. Menig Nederlander over de grens zal het afsprakensysteem vervloekt hebben bij de zoveelste foutmelding of de mededeling op het scherm; afspraken zitten vol!
Tussendoor wordt er dan ook nog besloten een nieuw model paspoort te introduceren en als klap op de vuurpijl zijn er ook nog paspoorten met een productiefout uitgegeven. Gelukkig was er het trackingsysteem! Je weet wel waar je de status van je paspoort kan volgen. Ah wacht nee, je kunt alleen zien wanneer het paspoort klaarligt. Maar niet getreurd, dan neem je toch gewoon even contact op met de ambassade of Nederland Wereldwijd. Oeps, dat blijkt niet te kunnen, er wordt geen informatie gegeven over de status van je paspoort. Ach, het kan niet langer duren dan 4 weken, volgens de paspoortwet! Of misschien toch wel?
Zolang er geen volledig digitaal aanvraagproces wordt ingevoerd, blijft de situatie waarschijnlijk onveranderd. Ook dit jaar zal er geen budget beschikbaar zijn voor extra personeel of uitbreiding van het postennetwerk. Laten we in ieder geval hopen dat er wordt begonnen met het verbeteren van het afsprakensysteem en dat de informatievoorziening een upgrade krijgt.
Bezuinigingen op Buitenlandse Zaken
En natuurlijk, hoe kon het ook anders, wordt er wederom bezuinigd op consulaire dienstverlening. Relax, er is beloofd dat geen ambassades worden gesloten. En ja, de bezuiniging is van 22% naar 10% gegaan. Dat heet vooruitgang, mensen. Proost op de kaasschaafmethode.
Dubbele nationaliteit
De discussie over dubbele nationaliteit bleef sluimeren. Door het huidige migratiebeleid zijn we weer “one step up two steps back”, zoals The Boss dat zo mooi kan zingen. De loyaliteitskaart werd wederom getrokken. De discussie of je wel of niet het Nederlanderschap van een terrorist kan afnemen, staat lijnrecht tegenover een Nederlander die te laat is voor het vernieuwen van zijn of haar paspoort. Hiervoor is geen discussie en geen debat nodig, nee je krijgt 3 gaten in je paspoort en je mag ophoepelen. Je kunt hier meer over lezen in dagboek van een oud-Nederlander.
Nieuw pensioenstelsel
Alsof je leven in het buitenland nog niet ingewikkeld genoeg is, kwam daar het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel. Begrijp je hoe het werkt? Nee? Ik ook niet. Zelfs de pensioenfondsen lijken af en toe verdwaald in hun eigen uitleg. Maar maak je geen zorgen, over een aantal jaar, als je met een cocktail in je hand op dat strand zit, komen we er vast achter hoeveel pensioen je daadwerkelijk krijgt. Het enige wat vaststaat, is dat je pensioen straks “flexibeler” is, een mooie manier om te zeggen dat niemand meer precies weet waar je aan toe bent.
Dus voor nu rest ons niets anders dan vertrouwen hebben, onze DigiD paraat houden en hopen dat de Belastingdienst niet besluit nog een graantje mee te pikken. Tip: begin vast met sparen voor die extra cocktail. Je weet nooit hoe flexibel je pensioen echt wordt.
Emigratiebelasting
Ach, Nederland, het land waar je zelfs als je weggaat niet echt wegkomt. De emigratiebelasting of exitheffing, zorgde ervoor dat menig vermogend emigrant zich afvroeg of vrijheid misschien toch wat te duur is. Je kunt vertrekken, maar de Belastingdienst verhuist gewoon met je mee. Een soort toxische ex die je niet kan loslaten. Maar goed, hoe realistisch is deze emigratiebelasting eigenlijk? Een groot obstakel zijn de belastingverdragen die Nederland met andere landen heeft afgesloten. Deze verdragen zijn als een oer-Hollandse polder: bedoeld om alles in goede banen te leiden, maar tergend ingewikkeld als je er echt iets aan wilt veranderen. Het aanpassen van die verdragen om een nieuwe belasting te regelen? Dat vereist de instemming van verdragspartners en een bak geduld waar zelfs de NS nog wat van kan leren.
Daarnaast is de handhaving van een dergelijke belasting bij emigratie lastig, vooral wanneer belastingplichtigen naar landen verhuizen waarmee Nederland geen of minder uitgebreide uitwisselingsafspraken heeft.
Stel je voor, een belastinginspecteur die je achterna reist naar je nieuwe paleisje in een land zonder informatie en uitwisselingsafspraken. Het klinkt als de openingsscène van een slechte B-film. Kortom, hier is het laatste woord nog niet over gesproken.
Zo, dat was 2024 in een notendop, of in dit geval, een Tonnetje. Welke avonturen, frustraties en hopelijk verrassende meevallers zal 2025 voor ons in petto hebben? Ik hou je graag op de hoogte, met of zonder geldig paspoort 😉.
Tonnetje
Regelmatig verschijnt er een Briefje van Tonnetje met actuele onderwerpen aangaande Nederlanders in het buitenland. Het briefje brengt met een vleugje sarcasme problemen en kwesties onder de aandacht. Help mee om het briefje breder onder de aandacht te brengen door het te delen binnen jouw netwerk!
Van palmstranden tot complete kerstchaos: kerstperikelen als emigrant
Kersttijd als emigrant geeft net even wat extra stress. Waar vieren we het? Gaan we naar Nederland of blijven we thuis.
Welkom Terug? De Deceptie van Terugkeer!
Welkom terug, de deceptie van terugkeer! Beste Terugkerende wereldburger, Welkom terug! Of nou ja, “welkom” is misschien wat te optimistisch. Laten we zeggen: leuk dat je dacht dat het gras hier groener zou zijn. Je had Nederland achter je gelaten, maar hé, het...
In het buitenland wordt het Nederlanderschap in stilte afgepakt
In het buitenland wordt het Nederlanderschap al jaren afgepakt. Waar blijft de verontwaardiging? Aan Premier Schoof Nu de geruchten rondgaan dat de regering opnieuw op het randje van een val staat, een Haagse traditie die steeds minder indruk maakt, moet ik bekennen...
Emigratiebelasting
Emigratiebelasting, een noodgreep om de leegloop van mensen die er helemaal genoeg van hebben te stoppen? De emigratiebelasting, oftewel de laatste handdruk van de Belastingdienst aan hen die de stap naar het buitenland misschien nog wel als de enige oplossing zien....
Een paspoort vernieuwen in het buitenland
Een paspoort vernieuwen in het buitenland Bizarre Beproeving Voor Nederlanders die in het buitenland wonen, is het vernieuwen van hun paspoort een proces vol frustratie en onzekerheid geworden. Wat op papier klinkt als een simpele taak, één keer in de tien jaar je...
Het systeem faalt – Visum Kort Verblijf
Een simpel visum, zou je denken, om gezellig op vakantie te gaan naar Nederland of op familiebezoek bij opa en oma. Maar nee, niets is minder waar. Dit is geen gewone toeristische reis.
Oud-Nederlanders, wat zijn dat voor een mensen?
Oud-Nederlanders, wie zijn het? Waarom zijn ze geen Nederlander meer? Uitgelegd in makkelijke taal voor politiek Den Haag.
Het onderwerp vandaag gaat over Dubbele Nationaliteit
NIHB Nieuws in makkelijke taal over het Nederlanderschap De NOS is onlangs begonnen met het Journaal in makkelijke taal, zodat mensen het nieuws beter kunnen begrijpen. Dat bracht me op een idee, een wekelijks briefje te schrijven, vooral bestemd voor de overheid en...