Stemmen vanuit het buitenland

Tweede Kamer Verkiezingen

Op woensdag 22 november 2023 worden in Nederland verkiezingen gehouden. Ook vanuit het buitenland kun je stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing!

Registratie Tweede Kamer verkiezingen

Woon je buiten Nederland, maar wil je wel graag stemmen? Je moet je dan wel eerst registreren. Doe dit zo snel mogelijk bij de gemeente Den Haag. Dit kost je maximaal 10 minuutjes!

De volledige aanvraag, ondertekend en met een kopie van het geldige Nederlandse identiteitsdocument moet uiterlijk woensdag 11 oktober 23.59 uur (Nederlandse tijd) ontvangen zijn door de gemeente.

Sta je al geregistreerd? Check dan of je adres nog up-to-date is. ✔

Voor meer info, kijk op de website van DenHaag.nl

Nieuws vanuit Gemeente Den Haag

100.000e kiezer in het buitenland geregistreerd!

Deze week is de 100.000e Nederlandse kiezer in het buitenland geregistreerd door de gemeente Den Haag. Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen per brief stemmen. Zij moeten zich hiervoor als kiezer registreren bij de gemeente Den Haag. Met het nieuws dat er op 22 november gestemd kan worden voor de Tweede Kamer, is het aantal aanvragen vanuit kiezers in het buitenland sterk gestegen. De deadline om als nieuwe kiezer voor de komende Tweede Kamerverkiezing geregistreerd te worden is woensdag 11 oktober 2023.

In 2017 is de permanente registratie voor Nederlandse kiezers in het buitenland opgezet. Eenmaal geregistreerd ontvangt de kiezer automatisch de stempapieren voor de verkiezingen. Zij hoeven zich niet langer voor elke verkiezing opnieuw te registreren.

Nederlandse kiezers kunnen vanuit het buitenland per brief stemmen, met een kiezerspas in Nederland, of iemand voor hen laten stemmen met een volmacht. Ook Nederlanders die tijdelijk in het buitenland verblijven kunnen per brief hun stem uitbrengen en hiervoor een aanvraag doen bij de gemeente Den Haag.

Alle aanvraagformulieren zijn te vinden op www.stemmenvanuithetbuitenland.nl.

Kiezers in het buitenland stemmen per brief. Vanaf 12 weken voor de verkiezing verstuurt de gemeente de briefstembewijzen per post. En 4 weken voor de verkiezingsdatum het stembiljet per e-mail of per post. De briefstemmen worden geteld op de briefstembureaus in Den Haag en op Curaçao, Sint Maarten en Aruba.

De gemeente Den Haag is verantwoordelijk voor de permanente kiezersregistratie voor niet-ingezetenen en het organiseren van de verkiezingen voor Nederlanders die in het buitenland wonen. Deze kiezers kunnen stemmen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer, het Europees Parlement en het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer.

Meer informatie: www.stemmenvanuithetbuitenland.nl

Contact

Team Kiezers buiten Nederland kunt u bereiken via het telefoonnummer 070 – 353 44 00 (van 08.30 – 17.00 uur Nederlandse tijd) of via e-mail kbn.verkiezingen@denhaag.nl.

Met vriendelijke groet,

Team Kiezers buiten Nederland

Unit Verkiezingen, gemeente Den Haag

Bron: www.denhaag.nl