Staatloos (de facto) in Manilla… met de rug tegen de muur in een uitzichtloze situatie…

Dit overkwam Adriaan de Jager, die Stichting GOED (belangenorganisatie voor Nederlanders in het buitenland) in oktober 2021 een email stuurde voor hulp. Hij bevond zich in een uitzichtloze situatie en was de wanhoop nabij, in slechte gezondheid met weinig financiële middelen.

Het verhaal van Adriaan begint al in het jaar 2000 wanneer hij een aanvraag voor een nieuw Nederlands paspoort indiende om op tijd zijn tijdelijke visum te kunnen verlengen.

Toen Adriaan bij de ambassade in Manilla zijn paspoort kwam ophalen, bleken zowel zijn oude als nieuwe paspoort zoek te zijn geraakt. Dit resulteerde uiteindelijk in een vervelende situatie waarbij Adriaan pas 5 maanden later opnieuw een paspoortaanvraag mocht indienen. In de tussentijd veroorzaakte dat een zeer lastige ontwikkeling bij de immigratiedienst om dit alles uit te leggen. Van de ambassade kreeg hij te horen dat visum aangelegenheden púúr en alléén zijn problemen zijn.

Na het ontvangen van dus weer een nieuwe paspoort, blijft zijn oude paspoort echter onvindbaar, waarin zijn aankomst – en visum gegevens staan. Dit betekende voor hem dat zijn vrijheid om op ieder moment uit te kunnen reizen (zoals terug naar Nederland) in een totale onvrijheid was veranderd.

Onvrijheid staat gelijk aan gevangenschap; daarvoor zijn dus niet altijd muren en prikkeldraad nodig.

Enige tijd later broeide er een opstand (geplande coup) in de Filipijnen; waarbij, door een ondergrondse organisatie onder leiding van Antonio F. Trillanes, Adriaan verdacht werd gemaakt van zware criminele handelingen waarna hij overgeleverd werd aan de immigratiedienst. Aangezien Adriaan geen geldig visum kon aantonen, werd hij gevangen gezet, zonder enige kans op een eventuele vrijheid op borgtocht.

Staatsgreep in Makati (het zakelijke centrum van Manilla)

Plotseling, na bijna 4 maanden dat Adriaan gevangen zat, kwam er een staatsgreep in Makati in het nieuws en daar dook de naam Antonio F. Trillanes IV weer op, hij bleek één van de aanvoerders van deze Coup te zijn. Er was dus duidelijk sprake van gefabriceerde aanklachten tegen Adriaan omdat hij blijkbaar, tijdens zijn recherches in zijn eigen aangelegenheden, enkele coup-planners voor de voeten liep.

Deportatie

Het hoofd consulaire zaken van dat moment kwam Adriaan verschillende malen opzoeken in de gevangenis. In eerste instantie werd Adriaan niet beschouwd als gedetineerde en kon hij hierdoor geen gedetineerdenbegeleiding ontvangen. Volgens het hoofd consulaire zaken zou Adriaan dus gedeporteerd worden en daarna niet meer terug kunnen keren naar de Filipijnen.

Gesprekken, uitleg en het tonen van een kopie van de “Detention Order” leidden ertoe dat de ambassade een verklaring naar de Commissioner van de immigratiedienst stuurde. Waarin werd verklaard dat de aanvraag voor zijn nieuwe paspoort op tijd was ingediend maar dat het paspoort daarna niet direct was afgegeven “due to administrative circumstances beyond the control of Mr. De Jager”.

De deportatiezaak kwam hierdoor in een herziening terecht en dat gaf Adriaan een geweldige kans om voor de Kerstdagen van 2003 uit die erbarmelijke slechte gevangenis te komen. Maar er moest wel een borgsom betaald worden. Omdat Adriaan op korte termijn niet zoveel geld kon opbrengen benaderde hij de Ambassade. Dat bleek dan waarschijnlijk om te veel begrip vragen voor zijn situatie, want zijn aanvraag voor een extra lening werd meteen afgewezen. Hij moest daarom óók Kerst en Nieuw Jaar in de beestenkooi van een gevangenis doorbrengen. Uiteindelijk werd hij op 18 juni 2004 vrijgelaten, dankzij een nieuw aangestelde Commissaris die de herziening in zijn deportatiezaak had overgenomen.

Maar het verhaal is nog niet voorbij!

Zijn paspoort was geldig tot 2 april 2013, maar Adriaan had niet genoeg geld voor een vernieuwing.  Bovendien ontdekte hij dat er een nieuwe paspoort regelgeving in de planning stond met 10 jaar geldigheid. In maart 2014 in Nederland te verkrijgen en later ook op de Ambassades wereldwijd. Dus besloot hij te wachten om in aanmerking te komen voor dit nieuwe 10 jaar geldige paspoort.

Intussen duurden zijn rechtszaken langer dan hij verwachtte; pas eind februari 2014 werd hij, uiteindelijk, vrijgesproken (bijna 11 jaar na zijn arrestatie).

Hierna gaat het erg slecht met de gezondheid van Adriaan, de periode in de gevangenis onder zeer slechte omstandigheden eisen zijn tol. Hij moet vaak bedrust houden, ervaart duizeligheid, evenwichtsstoornissen en vreselijke hoofdpijn. Hij komt in ruim 6 jaar amper nog naar buiten.

Covid pandemie breekt uit

Dan breekt Covid uit, en omdat Adriaan met zijn gezondheid kampt, voelt hij zich veiliger als hij een vaccinatie kan krijgen. Hier is alleen wel een geldig paspoort voor nodig. Dus in zijn slechte toestand huurde hij een auto om, samen met Jenifer (zijn verloofde), naar de ambassade te rijden. Op de afgesproken dag en tijd komen zij aan op de ambassade met alle benodigde documenten. Zijn aanvraag wordt door een consulair medewerker die net een week in dienst is behandeld. Het kost Adriaan moeite om aan hem uit te leggen dat zijn achteraf-visum-update samenhangt met eerdere rechtszaken tegen hem. Maar dat zijn vrijspraak pas plaatsvond op 25 februari 2014 terwijl zijn paspoort sinds 2 april 2013 was verlopen. Ook had hij de “Court Order” meegebracht als extra bewijs.

Bewijs dat je niet een andere nationaliteit hebt aangenomen

Vijf dagen na het indienen van zijn aanvraag krijgt hij een e-mail waarin hij gewezen wordt op het feit dat hij GEEN  BEWIJS  had meegebracht dat hij NIET de Filipijnse nationaliteit bezit.

Hij probeert zich zoveel mogelijk te beschermen met zijn slechte gezondheid tijdens de pandemie.  Echter wordt hij nu op pad gestuurd naar de twee overheidsinstanties, die graag buitenlanders zonder geldig paspoort en/of geldig visum arresteren. Voor Adriaan voelde dit, na alles wat er reeds eerder met hem gebeurde, alsof hij in het hol van de leeuw(en) werd gestuurd en wederom zijn vrijheid kon verliezen.

Min. van BZ (Ministerie van Buitenlandse Zaken) houdt zich vast aan regeltjes, zonder dit bewijs, geen paspoort. Wanneer een paspoort 2 jaar is verlopen moet men kunnen aantonen dat men niet de nationaliteit van het andere land heeft aangenomen, zo zeggen ze. Het aannemen van de Filipijnse nationaliteit was echter voor Adriaan praktisch onmogelijk, gezien de gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Maar BZ houdt voet bij stuk, ook na een officiële klacht van Adriaan en ook na een verzoek van Stichting GOED aan BZ om deze zaak opnieuw te bekijken.

Bezoek Nationale Ombudsman

Tijdens een bezoek aan de nationale ombudsman, vraagt Stichting GOED of de ombudsman deze specifieke zaak zou willen oppakken, omdat Adriaan geen kant meer op kan.

Reinier van Zutphen beloofd erin te duiken en St. GOED geeft deze informatie door aan Adriaan. We horen een tijdje niks, maar weten wel dat de ombudsman contact heeft opgenomen met Adriaan.

Totdat we een mailtje van Adriaan ontvingen een paar weken geleden, met Heel veel dank!

Adriaan heeft eindelijk zijn nieuwe Nederlandse paspoort!

Veel zaken regelen

Zijn nieuwe paspoort is van essentieel belang, niet alleen om te reizen, maar ook voor;

  • Het openen van een (internationale) bankrekening voor zijn AOW-uitkering. Zodat hij eindelijk zijn aanvraag AOW kan versturen (bijna 5 jaar na bereiken van AOW-leeftijd).
  • Het aanvragen van DigiD om te kunnen inloggen bij overheidsinstanties.
  • Het aanvragen van uittreksels (geboorte/scheiding), omdat hij van plan is binnenkort te trouwen.
  • Het verlengen van zijn visum met mogelijkheid tot een permanente verblijfsvergunning, zodat hij kan in- en uitreizen wanneer hij maar wilt (deze luxe was hem al ruim 21 jaar lang ontnomen).
  • Eventuele vaccinaties tegen Covid-19/Corona of andere ziekten om zijn resterende gezondheid te beschermen.

Het bewijst maar weer eens dat het paspoort niet alleen belangrijk is als reisdocument!

De ambassade verdient in deze niet de schoonheidsprijs

Dat is volgens Adriaan nog maar heel zachtjes uitgedrukt. Door het zoekraken, bijna 22 jaar geleden, van zijn oude en nieuwe paspoort is hij onbedoeld in een neerwaartse spiraal terechtgekomen, met zeer weinig begrip en ondersteuning van de ambassade.

De nationale ombudsman

Ook als Nederlander in het buitenland kun je de Nationale Ombudsman om hulp vragen. Wanneer je er met de overheidsinstanties niet uitkomt en met een probleem blijft zitten.

Informatie over de Nationale Ombudsman