Sinterklaas kent geen grenzen en heeft geen paspoort nodig

dec 5, 2018 | Nieuws, Onderwijs en kinderen, Tradities

Sinterklaas wordt over heel de wereld gevierd

Een groot feest in Perth, Australie met 150 kinderen, maar ook in Zwitserland, Zurich met 160 kinderen. Hij komt overal in de wereld op bezoek. Van Budapest tot Kuala Lumpur, Manilla, Libanon, Litouwen, Brazilie, Griekenland, Amerika en ga zo maar door.

En overal komt hij op veschillende manieren aan. Soms waar het mogelijk is per boot, bijvoorbeeld in Rhodos, maar hij kan ook op de tuk tuk aankomen, zoals in de Filipijnen, of in een Cabrio met 35 graden in Brisbane en zelfs verschijnt hij wel eens op zijn witte paard Amerigo in bepaalde landen.

Hoe wordt het gevierd?

Het wordt meestal toch wel traditioneel gevierd, met Sinterklaasliedjes, snacks, perpernoten, presentjes, oud hollandse spelletjes, als voorpret maken kinderen tekeningen, wordt net als in Nederland de schoen gezet. En natuurlijk is het spannend voor de kindjes in het buitenland als ze bij Sinterklaas worden geroepen.

Organisatie

Vaak georganiseerd door Nederlandse Verenigingen en Clubs, maar ook door sommige Nederlandse Ambassades of in een samenwerkingsverband.

Traditie

Het is zeer belangrijk voor Nederlanders in het Buitenland om deze Nederlandse tradities, net als bijvoorbeeld Koningsdag, te blijven vieren en door te geven aan de kinderen en volgende generaties. Je voelt je gewoon weer even helemaal Nederlander. Het is een stukje van je cultuur, van je roots wat je vast wilt houden. We zijn dan wel vertrokken maar nog steeds betrokken, iets wat de Nederlandse regering nog al eens vergeet.

Als je vertrekt uit Nederland, dan ben je ineens niet belangrijk meer voor Politiek Den Haag, terwijl wij eigenlijk het visitekaartje of beter gezegd de ambassadeurs van Nederland zijn. Wij delen vaak onze cultuur en tradities met de bevolking in ons nieuwe woonland, werken in bedrijven aldaar of starten zelf een bedrijf in het buitenland en bouwen een netwerk op. Toch niet geheel onbelangrijk zou je zeggen!

Luister hier naar het NPO Radio5 interview met NIHB