Rita en Jo verhuizen vanuit Nederland via België naar Jamaica

Laat ik ons eerst even voorstellen; wij Rita en Jo zijn in 2002 vanuit Nederland naar België verhuisd, net over de grens en kochten in 2012 ons huis in Jamaica. Wij zijn dus in de zomer enkele maanden in Maasmechelen, België en de rest van het jaar verblijven we in Eltham, Jamaica.

Ik, Jo, ben geboren in Geleen, Limburg en Rita mijn echtgenote is geboren in Jakarta, Indonesië en toen ze acht jaar was, verhuisd naar Nederland met haar ouders. Wij zijn in 2002 getrouwd en hebben daarvoor een paar jaar in Nederland gewoond in een huurhuis.

Een huis in België en veel reizen

Toen we besloten om een huis te kopen zijn we naar België verhuisd omdat daar een huis met grote tuin nog een heel stuk goedkoper was dan in Nederland. Samen hebben we veel gereisd, naar o.a. Indonesië, Nepal, China, Thailand, Vietnam, Peru, Chili, Bolivia en natuurlijk ook wat landen in Europa bezocht.

Vakantie in Jamaica met de kinderen

Omdat ik al eens in Jamaica was geweest in de jaren 90 en ik daar een heerlijk relaxte tijd had gehad en genoten had van de cultuur, de mensen en de natuur was ik ervan overtuigd dat Rita ook zou genieten van Jamaica ook omdat veel planten die er zijn ook in Indonesië zijn te vinden.

We zijn dan ook naar Jamaica gevlogen met de kinderen en het was voor iedereen de perfecte vakantie.

Plannen om te overwinteren

Tussen onze reizen naar andere landen door zijn we toch ook elk jaar wel teruggegaan naar Jamaica, en we genoten steeds meer van ons verblijf daar.

Tijdens een van onze vakanties toen Rita met mijn moeder met een vlot de RIO Grande afvoer kwam ik in gesprek met twee Vlamingen die in Ocho Rios een appartementje hadden gekocht en in Jamaica overwinterden.

Dus… toen Rita en mijn moeder terugkwamen heb ik gevraagd wat Rita ervan vond om eens rond te kijken of het financieel haalbaar was om een huis te kopen in Jamaica als ik gepensioneerd was om daar te overwinteren. Rita vond dat een goed idee, dus ik heb een makelaar gebeld en gevraagd wat er zoal te koop was, bij het strand, in een dorpje, in Ocho Rios , gewoon wat verschillende mogelijkheden om te bezien wat voor ons later misschien haalbaar was financieel .

Op zoek naar een geschikt huis

Het was een vrouwelijke makelaar, heel vriendelijk, en het eerste huis dat ze ons liet zien lag op de grens van Ocho Rios, halverwege een berg midden in de natuur. Het beviel ons goed, dus we reden daarna naar het tweede huis, dat in een volksbuurt lag. Helaas met een kleine tuin dus dat was voor ons al een stuk minder interessant. Het derde pand was een appartement in een zgn. gated community, dus met bewaking aan de buitenpoort, een zwembad, veel faciliteiten, met een heel mooi uitzicht. Maar het idee om niet tussen de Jamaicanen te wonen maar echt afgezonderd vonden wij niet aantrekkelijk. Het eerste huis dat we hadden gezien vonden we nog het beste en voelde voor ons al direct aan als thuis. De makelaar had ons verteld dat er maar een stelletje was komen kijken, en dat ze nog niet eens uit de auto waren gestapt.

Een goed gevoel, een echt thuis

De eigenaresse woonde in de VS, had kanker en kwam niet meer terug naar Jamaica dus wilde het graag verkopen. We hebben de makelaar verteld dat we erover wilden nadenken en dat we haar iets zouden laten weten de volgende dag. Eigenlijk wilden we geen huis kopen, maar gewoon kijken wat mogelijk was na pensionering, maar dit huis had voor ons echt dat thuis-gevoel. De volgende dag zijn we dus met onze huurauto vanuit het hotel teruggereden naar het huis. Het ligt echt aan de rand van Ocho Rios, maar we zijn er gewoon direct naartoe gereden, zonder te hoeven zoeken of vragen, wat voor ons ook al een goed voorteken was. We hebben dus het huis, de tuin en de omgeving nog eens goed bekeken en besloten om een bod te doen.

Hoe we alles gingen regelen als ons bod werd aangenomen wisten we natuurlijk niet, maar dit huis was gewoon ons thuis in Jamaica, en we wisten dat we spijt zouden krijgen als we geen bod zouden doen. Helaas vertrok onze vlucht naar Brussel al vijf dagen later dus we hebben een bod gedaan dat een stuk lager lag dan de vraagprijs en erbij gezegd dat we binnen drie dagen antwoord moesten hebben anders konden we niets meer regelen.

Terug naar huis om alles te regelen

De dag erna kregen we al bericht dat ons bod werd aangenomen, dus ik heb meteen een advocaat gebeld in Ocho Rios voor een afspraak en we zijn de volgende dag bij haar, het was een dame van Engelse afkomst, op kantoor geweest en hebben uitgelegd dat we een bod hadden gedaan en haar gevraagd om alles te regelen zodat alles goed afgehandeld zou worden.

We zijn dus die week teruggevlogen naar Brussel en de benodigde documenten zijn heen en weer verzonden tussen België, Jamaica en de VS totdat alles in orde was.

Dat heeft in totaal ongeveer zes maanden geduurd dus toen alles geregeld was zijn we weer naar Jamaica gevlogen om de Deed, de eigendomsakte af te halen bij de advocaat.

Een eigen huis in Jamaica, maar nog onbewoond, wat nu?

En toen hadden we dus een huis in Jamaica!

Maar wat nu …. Ik werkte nog steeds en het zou nog een aantal jaren duren voordat ik met pensioen kon gaan, we konden wel twee of drie keer per jaar naar Jamaica vliegen, maar het huis bleef dan onbewoond en onbewaakt achter, wat in geen enkel land aan te bevelen is, ook in Jamaica niet.

Groetjes, Rita en Jo

Lees het vervolg: Ons huis in Jamaica  en bankrekening openen en hoe het zit met het rijbewijs