Relatie met een buitenlandse partner

feb 29, 2016 | Relatie / huwelijk / partner

De aanleiding om dit blog te schrijven was een berichtje van Dick uit onze Facebook groep Nederlanders in het buitenland

Dick schreef het volgende:

“Er lijkt wel een taboe te liggen op het ”single zijn” maar toch ga ik hier open over zijn, het is waarschijnlijk meer een eigen hinder, waarom zou ik me hier over ”schamen”. In ”99 verhuisde ik voor mijn Noorse liefde naar Noorwegen. In januari 2011 viel het sprookje toch in duigen. Ik wens mij een warme Nederlandse vrouw die mijn taal en kultuur spreekt. De afgelopen vijf jaren heb ik doen inzien dat het een uitdaging is om aan deze punten voorbij te gaan in een relatie met een Noorse. Ben jij ouder dan 35, niet rokend, single en spreekt mijn fb profiel je aan dan hoor ik graag van je.
Ik woon west voor Oslo, een tweeling van 2004 heeft mijn leventje enorm verrijkt, ik werk in Asker, ik ben niet verhuisbaar tot de kids in 2024 gaan studeren en ja, ik zoek misschien wel jou. Ik hoor graag van je als je jezelf herkent”.
Je kunt in contact komen met Dick via zijn Facebook pagina.

Je verlaat huis en haard voor de liefde, zo ben ikzelf meer dan 20 jaar geleden, vertrokken naar de Franse Alpen. Ondertussen heb ik behalve in de Alpen ook in Zuid Frankrijk en Canada gewoond en woon ik nu in Engeland. Ik vraag mij wel eens af of ik uiteindelijk zelf naar het buitenland was vertrokken als ik mijn man niet was tegengekomen. Reizen stond wel altijd bovenaan mijn lijstje en het avontuur trok mij aan, maar emigreren was tot op dat moment nog niet bij mij opgekomen.

Je geeft je carrière op, je huis, je laat je vrienden en familie achter en begint aan een nieuwe uitdaging in een nieuw land. Voor mij was de stap niet zo groot. Ik was 27 jaar en de sleur van het dagelijkse leven een beetje zat. Wat had ik te verliezen? Ik heb mijn baan en huur opgezegd en ben vertrokken. Mijn man had 2 hotels in de wintersport, dus ik belandde in eerste instantie niet in het echte Franse leven. Daarnaast is mijn man Engels en was zelf dus ook een buitenlander in Frankrijk. Naast alle positieve kanten van een relatie met een buitenlandse partner zijn er ook genoeg redenen om wel twee keer na te denken voordat je aan een buitenlandse relatie begint.

De struikelblokken

1. Cultuur verschillen

Verschillen in cultuur en religie kunnen tot problemen leiden. Zelf ben ik het product van een gemengd huwelijk. Een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader. Dit heeft vaak voor problemen gezorgd in de relatie van mijn ouders. Cultuur verschillen kunnen leiden tot onbegrip, frustraties, misverstanden en zelfs scheidingen. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van de (aangetrouwde) familie, de manier van opvoeden van de kinderen, de positie van de vrouw in de relatie, religie, normen en waarden.

2. Afstand van de familie

Het is fantastisch om naar een ander land te gaan, maar een van de partners zal ver weg van de familie komen te wonen. De kinderen zullen opa en oma, neefjes, nichtjes, ooms en tantes missen tijdens het opgroeien (van een kant van de familie). Daarnaast kun je niet meer altijd vanzelfsprekend aanwezig zijn bij ziekte, een geboorte of bruiloft of andere belangrijke gebeurtenissen van je naaste familie.

3. De taal leren

Ook al spreek je nog zo vloeiend de andere taal er zijn altijd bepaalde uitdrukkingen, grapjes, straat taal of subtiele culturele verwijzingen die je niet begrijpt. Soms voel je je daardoor buitengesloten in het gezelschap van anderen.

4. Mislukte relatie, scheiding

Wat gebeurt er met de kinderen als men uit elkaar gaat of gaat scheiden. Kun je terug naar Nederland met de kinderen? Blijf je in de buurt van je ex wonen voor de kinderen? Kun je alleen verder in een ander land? Hoe zakelijk het ook klinkt, maak goede afspraken en informeer wat de wetten en regels zijn in een ander land voordat je aan kinderen begint. Veel vrouwen (maar ook mannen) voelen zich klem gezet of gevangen in een ander land na een scheiding. Ook al kun je terug naar Nederland vaak zul je dan toch blijven vanwege de kinderen.

5. Je echt thuis voelen

Een van de partners zal zich nooit echt helemaal thuis voelen. Ook al voel je je comfortabel en gelukkig in een ander land, het voelt toch nooit echt als thuis. Ook voor de andere partner kan dit belastend zijn. Mijn vader is met zijn pensioen alleen teruggekeerd naar Italië, mijn moeder wilde niet mee. Hij heeft zich uiteindelijk nooit echt op zijn plek gevoeld in Nederland, hoewel hij er bijna 40 jaar heeft gewoond.

6. Vakanties en kosten

Als je ver weg woont worden vakanties vaak gebruikt voor (verplicht) familie bezoek, waardoor een echte vakantie er vaak bij inschiet. Daarnaast kan niet iedereen het zich veroorloven om met het hele gezin de familie op te zoeken, zeker wanneer er dure vliegtickets aangeschaft moeten worden. Tot mijn 17de ging ik iedere zomer mee naar Zuid Italië, een autorit van 2000 km. Fantastisch zou je zeggen, maar dit ging wel altijd gepaard met de hele Italiaanse familie aflopen. Niemand kon je overslaan om familie ruzies te voorkomen. Ik heb vele avonden uren op een houten stoel in een Italiaanse keuken doorgebracht tussen familie die steeds harder tegen me ging schreeuwen omdat ze dachten dat ik ze dan wel zou verstaan :).

7. Veel energie

In iedere relatie moet je tijd en energie steken, echter in een internationale relatie vergt dat net even iets meer van je. Vooral omdat je door de andere cultuur, gewoonten en gebruiken elkaar niet altijd even goed aanvoelt en begrijpt.

8. Je baan en zelfstandigheid opgeven

Wanneer je voor de liefde vertrekt dan laat je vaak een huis, een baan, je sociale leven en je vrienden en familie achter. In het begin is alles geweldig maar je bent vaak wel afhankelijk van je partner. Probeer zo snel mogelijk weer zelfstandig te functioneren, dit is niet in ieder land even makkelijk. Taal barrieres, het niet erkennen van diploma’s, lagere salarissen kunnen een obstakel zijn. Wees hier op voorbereid.

9. Vrienden

In het begin komen veel vrienden je opzoeken. Ze zijn nieuwsgierig naar waar en hoe je woont en ze hebben er een leuk vakantie adresje bij. Echter, na verloop van tijd zul je merken dat steeds minder vrienden je op komen zoeken. Iedereen gaat door met zijn eigen leven, je kunt het ze ook niet kwalijk nemen, jij bent tenslotte degene die weg is gegaan en ze hebben zelf in hun dagelijks leven vrienden en contacten die in de buurt wonen. Het gemis van goede vrienden om ervaringen en gebeurtenissen mee te delen kan voor sommige zwaar vallen.

Maar het is zeker niet allemaal kommer en kwel, mijn volgende blog zal gaan over de mooie en leuke kanten van grenzeloos verliefd zijn.

Herkenbaar? Reakties zijn welkom!