Most Dalmand

Van Voorthuizen naar Dalmand

Lisa en Hans Betting reisden tien jaar lang in de zomer door Europa. De campertochten waren bedoeld om in kaart te brengen in welke plaats/ land  het Voorthuizense echtpaar zou gaan wonen zodra ze met pensioen zouden gaan. De uitkomst was verrassend genoeg “Hongarije”. Wat zij zochten in Hongarije was een groen dorp maar niet te klein in het Z/W van Hongarije. Met licht, water , telefoon/ internet en een gasaansluiting. Niet te ver van en grotere stad i.v.m. winkelvoorzieningen en medische faciliteiten. De keuze viel op de gemeente Dalmand , met 1200 inwoners verdeeld over een aantal dorpen. In 2006 hebben zij een vrijstaand huis met een lap grond van een kleine 3000 vierkante meter aan de rand van het dorp Dalmand  gekocht.
April 2007 kwam de verhuiswagen voorrijden en ging ze richting Hongarije. Er volgde een lange hete zomer van renoveren inpakken, uitpakken en als het ware kamperen in je eigen huis. November 2007 was het zover, de  slaapkamer en de woonkeuken waren klaar . Met een nieuw dak op het huis  en nieuw aangelegde centrale verwarming konden zij de winter aan zien komen. En die kwam. Zij hadden nog nooit zoveel sneeuw gezien en met -20 was het goed dat de verwarming het prima deed.
Het jaar daarop werd er verder verbouwd en werd de tuin onder handen genomen ,een ongelofelijk karwei met al dat beton in de grond. Na twee jaar was er een bomen-bloemen en groentetuin aangelegd en kon er geoogst worden. Hans en Lisa genoten van  het rustige leven op het Hongaarse platteland.

Armoede in Dalmand

Hoe leuk dat zij het ook hebben in hun droomland, het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De mechanisatie heeft in Dalmand toegeslagen. Het dorp is afhankelijk van de landbouw en veeteelt, maar het meeste werk wordt door machines gedaan. Dat betekent een werkloosheidscijfer van 25%  met de daarbij behorende armoede. Om hun steentje bij te dragen brachten zij kleding naar het Rode Kruis als die in Dalmand waren om bloed af te nemen. Op de vraag van het hoofd van de school of wij ook babykleertjes over hadden moest door Hans en Lisa met nee worden geantwoord. Via de afd. “Vrouwen van Nu” uit Voorthuizen werd er babykleding ingezameld en het transport werd  gratis verzorgd door de “Roemenië commissie” van de Ned. Hervormde kerk uit Voorthuizen. Deze rijden al jaren naar Roemenië met hulpgoederen  en  deze keer ook met 40 bananendozen vol babykleding voor Dalmand. Hans en Lisa hebben in de buurt van de Roemeense grens het transport opgewacht en de kleding voor Dalmand overgeladen in de aanhanger en zijn na een gezellige Hongaarse maaltijd weer richting Dalmand gereden en dat was het begin……

Foto: Iedere moeder krijgt bij de geboorte van een baby een mand vol kleding voor het eerste jaar en een paar speeltjes.

En zo is het gekomen

Nu staat er een hele organisatie: Az Elisabeth támogató szervezet “Most Dalmand”.  In het bestuur zitten o.a. de Burgemeester het hoofd van de sociale dienst, de  hoofden van de kleuter- en lagere school. Met als doelstelling de sociaal zwakkere in deze gemeente in de breedste zin van het woord te helpen. Van kerstfeesten, schoolreisjes , sportdagen, seniorenreisjes tot een winkeltje met kleding en speelgoed waar tegen kiloprijs ( 1500.- Ft.)  de kleding uit Nederland wordt verkocht. Een paar keer per jaar wordt, in de aula van de school, een grote kleding markt gehouden en 2 keer per jaar is deze markt gratis.

4 a 5 x per jaar wordt er een grote markt gehouden. Hier verkopen we naast de verkoop in ons winkeltje kleding, schoenen, speelgoed etc.

Organisatie kerstfeest met kerstgeschenken voor ca. 90 kinderen.

U kunt de activiteiten, van Hans en Lisa nalezen, op hun website mostdalmand.123website.nl/