Paspoortpiek

Wat betekent ‘Paspoortpiek’?

Met paspoortpiek doelen we op de periode waarin het aantal aanvragen voor nieuwe paspoorten of identiteitskaarten stijgt.

Waarom stijgt het aantal aanvragen nu?

Paspoorten en identiteitskaarten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig. Daarvoor was de geldigheidsduur van deze documenten 5 jaar. Tussen 2019 en 2024 waren er weinig aanvragen voor nieuwe documenten. Doordat de eerste paspoorten en identiteitskaarten met een nieuwe geldigheid verlopen in 2024, verwachten wij komend jaar een stijging van het aantal aanvragen.

Hoe lang duurt de paspoortpiek

Die start in 2024 en duurt naar verwachting 5 jaar, dus tot en met 2028.

Bron: RVIG 

Bericht van Informatieservice Buitenlandse Zaken

Beste Nederlanders in het buitenland,

Woont u buiten Nederland en verloopt uw paspoort of ID-kaart in 2024? Maak dan op tijd een afspraak om een nieuwe aan te vragen. In 2024 verlopen veel paspoorten en ID-kaarten, en zullen veel Nederlanders een nieuwe aanvragen. Het kan dus langer dan normaal duren voordat u uw nieuwe paspoort of ID-kaart heeft.

Bekijk hoe u uw nieuwe paspoort of ID-kaart aanvraagt op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/paspoort-id-kaart/buitenland.
Vul het land in waar u woont en volg daarna het stappenplan.

Waar u op moet letten bij uw aanvraag:

• Maak uw persoonlijke checklist op de website en neem deze geprint mee naar uw afspraak.
• Neem alle documenten mee die u nodig heeft. Welke dit zijn, ziet u als u de checklist heeft gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat u de basisdocumenten meeneemt en dat deze aan alle eisen voldoen:

o Aanvraagformulier (ingevuld en ondertekend)
o Bewijs van legaal verblijf: hiermee toont u aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. Wat voor document dit is, hangt af van het land waar u woont. Dit leest u op de website.
o Pasfoto die aan de eisen voldoet: https://www.nederlandwereldwijd.nl/paspoort-id-kaart/eisen-pasfoto
o Alle paspoorten en of ID-kaarten die u heeft. U moet het origineel en een kopie meenemen. Dit geldt ook als u meer dan 1 nationaliteit heeft.

Controleer of u documenten moet laten legaliseren (bijvoorbeeld met apostille) en/of vertalen. Let op: legaliseren duurt soms erg lang. Regel dit daarom voordat u een afspraak maakt.

Heeft u alle documenten verzameld? En voldoen ze aan alle eisen? Maak dan een afspraak.

Wanneer u het stappenplan volgt kunt u kiezen waar u de afspraak wilt maken. U kunt een afspraak maken bij een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal in het buitenland. Of bij een van de 12 grensgemeenten in Nederland. Daarnaast kunt u in sommige landen ook een afspraak maken bij de externe dienstverlener VFS Global.

Let op: Heeft u niet alle documenten, of voldoen ze niet aan alle eisen? Het heeft dan geen zin om een afspraak te maken. U moet eerst alle documenten verzamelen en pas dan een afspraak maken. Komt u op uw afspraak en heeft u niet alle documenten die u nodig heeft bij u? Dan kan het zijn dat u een nieuwe afspraak moet maken. U moet dan opnieuw naar de aanvraagbalie komen. Ontbrekende documenten opsturen is niet mogelijk.

Heeft u nog vragen?
Wij helpen u graag verder via: https://www.nederlandwereldwijd.nl/contact

Met vriendelijke groet,
Namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken,

Nederland Wereldwijd