Een paspoort is niet hetzelfde als je nationaliteit

Deze denkfout wordt vaak gemaakt

  • Een nationaliteit is een status: je bent het, je bent het niet, of je bent het niet meer
  • Het hebben van een paspoort of identiteitskaart, een verklaring van Nederlanderschap, je rijbewijs etc. is niets meer of minder dan het hebben van een papieren of digitaal document, of wel een document.
  • Zo kun je een bepaalde nationaliteit hebben zonder dat je over een document beschikt die dat bewijst (je bent je paspoort kwijt, je paspoort is verlopen e.d.) maar andersom kun je ook over een document beschikken (bv. een paspoort) zonder dat je de betreffende nationaliteit hebt (je Nederlanderschap is verloren gegaan, maar je bezit nog wel een Nederlands paspoort of rijbewijs)

Het kan dus voorkomen dat je het Nederlanderschap al hebt verloren, terwijl je nog steeds reist met je Nederlandse paspoort. Je kunt daarom niet concluderen dat het paspoort hetzelfde is als je nationaliteit. 

Laten we beginnen bij het prille begin, welke status heeft jouw pasgeboren kindje?

Ten eerste…… Gefeliciteerd!

Wanneer heeft jouw dochter of zoon de Nederlandse nationaliteit.

In de volgende gevallen krijgt een kind bij de geboorte automatisch de Nederlandse nationaliteit:

  • Als de moeder de Nederlandse nationaliteit heeft.
  • Als de vader de Nederlandse nationaliteit heeft en met de moeder van het kind getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft.

Soms is erkenning nodig om Nederlander te worden en moet de man het kind eerst nog erkennen voordat het kind de Nederlandse nationaliteit , met toestemming van de moeder, in dat geval kan het kind de Nederlandse nationaliteit krijgen. Erkenning is dan ook nodig om officieel de vader of moeder te worden. Dit is nodig:

  • Als de man de Nederlandse nationaliteit heeft, maar de moeder niet en
  • Als de man en moeder niet getrouwd zijn en ook geen geregistreerd partnerschap hebben.
  • Als de moeder getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met een vrouw en de meemoeder niet de juridische moeder is.

Meer informatie hierover zie de IND website.

Je kunt dus pas een Nederlands paspoort aanvragen voor je kindje als hij of zij de Nederlandse status heeft.

In onze volgende nieuwsbrief meer over:

  • Waarom wij adviseren een paspoort aan te vragen voor het kind, terwijl dit niet in Nederland verplicht is.
  • Meer over erkenning; hoe later in het leven het kind erkend wordt, men het risico loopt dat erkenningsprocedures en voorwaarden kunnen veranderen.