AOW in het buitenland
Inmiddels bivakkeert één op de tien mensen met een AOW-uitkering buiten Nederland dat is 10% van de AOW-gerechtigden. Naast de mensen die al een AOW uitkering ontvangen zijn er ook vele Nederlanders in het buitenland die binnen korte of langere tijd de pensioen gerechtigde leeftijd zullen bereiken.
Deze laatste groep zit vaak met vragen over de AOW en dan met name in relatie tot het in het buitenland wonen. Deze vragen passeren geregeld de revue in de wereldwijde facebook community “Nederlanders in het buitenland”. We hebben geprobeerd de belangrijkste punten op een rijtje te zetten.
Wie heeft recht op AOW
De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de overheid. Iedereen die de AOW-leeftijd heeft bereikt en in Nederland woont of heeft gewoond, heeft hier recht op. U ontvangt het AOW-pensioen van de SVB vanaf de dag dat u de AOW-leeftijd heeft. Het maakt niet uit in welk land u dan woont en wat uw nationaliteit is.
Na vertrek, een lager AOW-pensioen?
Als u buiten Nederland gaat wonen of werken, bent u meestal niet meer verzekerd voor de AOW en ANW. U krijgt daardoor vanaf uw AOW-leeftijd een lager AOW-pensioen. En mocht u overlijden, dan krijgt uw partner geen Anw-uitkering. U kunt dit voorkomen door u vrijwillig te verzekeren. echter U moet de vrijwillige verzekering aanvragen binnen 1 jaar nadat u buiten Nederland bent gaan wonen of werken.Ieder jaar dat u verzekerd bent, bouwt u 2% AOW-pensioen op. U krijgt een volledig AOW-pensioen als u in de 50 jaar voor uw AOW-leeftijd altijd verzekerd bent geweest.
Heeft u buiten Nederland gewoond of gewerkt, dan bent u mogelijk niet verzekerd geweest en kan uw AOW-pensioen lager uitvallen.
Bent u geboren op of na 1Â januari 1950? Dan kunt u geen AOW-pensioen krijgen als u minder dan 1 jaar verzekerd bent geweest.
Hoe is de AOW samengesteld
Hoeveel AOW-pensioen u krijgt, hangt af van het aantal jaren dat u verzekerd bent geweest voor de AOW én of u alleen woont of met iemand samen.
Wanneer krijgt u AOW

Bent u geboren na 30 september 1955? Dan is uw exacte AOW-leeftijd nog niet bekend. Maar deze is minimaal 67 jaar en 3 maanden. U weet 5 jaar van te voren wanneer u AOW krijgt.
Tabel AOW-leeftijd vanaf 2016
Geboortedatum | U krijgt AOW in: | Uw AOW-Leeftijd: |
---|---|---|
na 30 september 1950 en voor 1 juli 1951 |
2016 | 65 + 6 maanden |
na 30 juni 1951 en voor 1 april 1952 |
2017 | 65 + 9 maanden |
na 31 maart 1952 en voor 1 januari 1953 |
2018 | 66 |
na 31 december 1952 en voor 1 september 1953 |
2019 | 66 + 4 maanden |
na 31 augustus 1953 en voor 1 mei 1954 |
2020 | 66 + 8 maanden |
na 30 april 1954 en voor 1 januari 1955 |
2021 | 67 |
Â
Volledige AOW uitbetaling of niet
Waar u ook woont, wij zorgen ervoor dat u uw AOW-pensioen krijgt. In bijna alle landen van de wereld kunt u AOW ontvangen als u een bankrekening heeft. Het kan wat langer duren voordat het bedrag op uw rekening staat. Dit hangt af van het land en uw bank. De SVB mag niet in elk land uw volledige AOW-pensioen doorbetalen. Vul hieronder het land in waar u gaat wonen. Dan ziet u of u uw volledige AOW kunt behouden.
Check hier of u uw volledige AOW kunt behouden.
Online checken wanneer u AOW ontvangt
Als u een (DigiD) inlogcode heeft voor Mijn SVB, kunt vanuit het buitenland 24 uur per dag uw eigen gegevens raadplegen. U kunt zien wanneer wij uw AOW overmaken en hoe hoog het bedrag is. Maar u kunt ook de maandelijkse specificatie van uw AOW of jaaropgave bekijken en printen, of bijvoorbeeld ook een wijziging van uw rekeningnummer aan ons doorgeven.
Met DigiD kunt u uw AOW-zaken via de Mijn SVB website regelen en hoeft u geen hoge telefoonkosten te maken om contact met de SVB op te nemen.
Online checken hoeveel AOW u later krijgt
Heeft u DigiD? Op Mijn SVB ziet u meteen wat uw AOW-opbouw tot nu toe is en hoeveel AOW u kunt verwachten als u de AOW-leeftijd bereikt.
Heeft U nog geen DigiD inlogcode?
Hoe werkt het aanvragen van uw DigiD via Mijn SVB?
- Klik op de link Uw DigiD aanvragen. De volgende gegevens moeten worden ingevuld: voornaam, achternaam, geboortedatum, burgerservicenummer (bsn) of sofinummer en uw woonland.
Het burgerservicenummer of sofinummer bestaat uit 9 cijfers en staat op de SVB brieven, uw paspoort of rijbewijs. Heeft u dit nummer niet, neem dan contact op met uw SVB-kantoor. Wij kunnen een sofinummer voor u aanvragen. - Uw gegevens worden direct in de administratie van de SVB gecontroleerd.
- Bij goedkeuring wordt u doorgeleid naar de website van DigiD. Hier geeft u uw gebruikersnaam en wachtwoord op.
- Van DigiD ontvangt u op uw woonadres een brief met uw activeringscode. Activeer uw DigiD binnen 45 dagen op www.digid.nl. Vanaf dan kunt u gebruikmaken van Mijn SVB.
U kunt ook uw DigiD aanvragen via een balie in Nederland.Â
Â
Voor meer informatie omtrent DigiD code zie de website van de Rijksoverheid
Uitzonderingen op de regel
Wonen in Nederland en toch niet verzekerd
Wanneer bent u niet verzekerd als u wel in Nederland woont?
- U werkt buiten Nederland en u heeft geen detacheringsverklaring
- U werkt buiten Nederland, een EU-land of verdragsland voor een buiten Nederland gevestigde werkgever
- U werkt als ambtenaar voor een ambassade of consulaat van een ander land of bij een internationale organisatie als de NATO of de Europese Unie. Uw gezinsleden zijn alleen verzekerd als zij in Nederland werken of een Nederlandse sociale verzekeringsuitkering krijgen
- U werkt voor de overheid van een ander land of voor de overheid van Curaçao, Aruba of Sint Maarten. Uw gezinsleden zijn alleen verzekerd als zij in Nederland werken of een Nederlandse sociale verzekeringsuitkering krijgen
- U werkt in het internationale transport voor een buitenlandse werkgever, vervoert personen of goederen en doet dat vooral buiten Nederland. Binnen de EU gelden andere regels. Zie werken in 2 of meer landen
- U werkt in Nederland en u heeft een buitenlandse detacheringsverklaring
- U studeert tijdelijk in Nederland en werkt niet
- U bent gezinslid van iemand die buiten Nederland werkt en u werkt zelf niet en u heeft geen Nederlandse sociale verzekeringsuitkering. (geldt alleen voor Wlz)
- U ontvangt een buitenlandse sociale verzekeringsuitkering (geldt alleen voor Wlz)
- U bent gezinslid van iemand die een buitenlandse sociale verzekeringsuitkering ontvangt en u werkt zelf niet en u ontvangt zelf geen Nederlandse sociale verzekeringsuitkering. (geldt alleen voor Wlz)
- U bent gezinslid van iemand die een uitkering of een pensioen van een volkenrechtelijke organisatie ontvangt en u werkt zelf niet en u ontvangt zelf geen Nederlandse sociale verzekeringsuitkering (geldt alleen voor de Wet Langedurige Zorg, Wlz).
Wonen buiten Nederland maar wel verzekerd
Wanneer bent u wél verzekerd als u niet in Nederland woont:
- U werkt in Nederland, betaalt in Nederland belasting en premie en u heeft geen detacheringsverklaring van een ander land.
- U werkt buiten Nederland en heeft een Nederlandse detacheringsverklaring.
- U werkt als Nederlander in het buitenland voor een Nederlandse ambassade of consulaat of bij een andere Nederlandse overheidsinstelling. Uw gezinsleden blijven ook verzekerd, tenzij zij buiten Nederland werken en daarmee meer verdienen dan de belastingvrije voet
- U werkt in het internationale transport voor een in Nederland gevestigd bedrijf en vervoert personen of goederen. Maar u bent niet verzekerd als u voornamelijk werkt in het land waar u woont óf werkt voor een filiaal van uw werkgever buiten Nederland. Als u op een schip woont, zijn uw gezinsleden die aan boord wonen ook verzekerd. Binnen de EU gelden andere regels. Zie werken in 2 of meer landen
- U verblijft tijdelijk voor studie in het buitenland en werkt daar niet
- U wordt verpleegd in bepaalde zorginstellingen buiten Nederland, bijvoorbeeld het Nederlands Sanatorium in Davos.
Sociale Verzekeringsbank (SVB)
Contactgegevens
- Telefoonnummer (020) 656 56 56
- Faxnummer (020) 656 50 00
- Bezoekadres
Van Heuven Goedhartlaan 1, 1181 KJ Amstelveen
www.svb.nl
NIHB Site is in Feb/2017 in een nieuw jasje gestoken, alle commentaren voorafgaand aan deze periode konden niet worden overgezet. Hieronder een samenvatting.
B. Pika
02-02-2017 19:01
Bij mij is precies hetzelfde aan de hand. Op mijn 16e jaar begonnen met werken en AOW premie betaald. Maar geboren in 1958, dus de opbouwleeftijd begint voor mij dus bij 17 jaar + 3maanden. Nu woonachtig in het buitenland, dus is er bij mij 2% afgetrokken. Er zijn al diverse rechtzaken over geweest, maar resultaat nihil. Dus aankomende maart weet ik voor welke partij ik moet stemmen. De partij die de AOW leeftijd weer naar 65 jaar brengt. De politici die dit frommelwetje er doorgedrukt hebben, weten niet wat ze hebben aangericht. Maar zelf beginnen ze pas met ‘ werken’ op een leeftijd van gemiddeld 30 jaar. Dus hen zal het niet raken.
Willy kamphuis
27-11-2016 08:59
Jeetje Antoon dat is diefstal!
4%!
En dat kan zomaar?
Ik was va mijn 16e verzekerd dus dat kost mij dan 2%
Antoon Blaas
26-11-2016 18:27
Door de ophoging van de AOW leeftijd naar 67 jaar, wordt ook de entreegrens opgetrokken naar 17 jaar! Dwz, entree leeftijd: 17 jaar, Aow: 67 jaar = 50 jaar x 2% per jaar = 100% Aow. Dus de betaalde AOW premie’s die voor het bereiken van 17 jaar tellen gewoon niet meer mee voor mensen die met 15 of 16 jaar zijn begonnen met werken en naar het buitenland zijn vertrokken. Ik ben met 15 jaar met werken begonnen en met 32 jaar naar het buitenland vertrokken en verlies dus 4% van mijn AOW. In mijn geval dus 30% ipv 34%. Hiertegen te protesteren helpt ook niet veel, het is een wet en daarmee uit.
Bert Werkman
26-11-2016 15:03
Voor Nederlanders in het buitenland zijn er een paar ambassades waar men een digid kan krijgen.
Dus niet bij elke ambassade.
Een alternatief is om het via een balie in Ned. te regelen.
Het moet wel in persoon worden afgehaald.
(de Nederlandse overheid zou wel eens klantgerichter voor haar onderdanen kunnen zijn)
Meer info op http://www.digid.nl
Ik ontvang mijn pensioen in Thailand en was altijd netto maar sinds 2015 moeten we hierover ineens 8+ procent belasting gaan betalen dat is inkomens verlies van een hele maand ! wel belasting betalen maar geen enkele kans op een bijdrage van o.a. ( zeer dure) ziekenkosten verzekering dus hebben vele pensionado’s hier in Thailand geen verzekering(en).
Met dank aan de elite regering in NL.
En nu bovendien moeten we ook sinds 2017 eerst voorheffing betalen dus dit kost ons 2 maandinkomens !
Ik ga erg weinig wao krijgen nl. ca 30 %, hoewel ik vanaf mijn 14. tot mijn ca. 60. heb gewerkt. Dit komt omdat ik vanaf 82 in duitsland als inwonende geregistreerd sta. Mijn vrouw krijgt niets.Ik wist dit dus van tevoren.
Maar wat mij niet bevalt is volgende : van mei 74 t/m mei 82 was ik een semiberoepsmilitai, te weten 8 jaar. Hiervoor krijg ik een pensioen van het abp. Omdat ik getrouwd ben word dit pensioen met ca. 35 % gekort ! Mijn vrouw en ik worden anderhalf jaar van te voren, met 100 % aow aangeslage ! Daar komt nog bij dat mijn vrouw en ik samen maar ca.30 % aow zullen ontvangen ! Ik MOEST met mijn 14 beginnen te werken, mijn aow wordt vanaf mijn 17 berekent, waar blijven die 2 inbetaalde jaren = 4 % ?
Er werdt me verder door het abp verteld dat mijn militair pensioen een AANVULLING is op mijn aow !
Dit is, volgens mij, klinklare onzin en als het “de Wet ” noem ik het besodemieterij. Aow en abp zijn twee verschillend paar schoenen omdat ze door en bij twee verschillende ministeries zijn inbetaald.
Verder werd mij gezegt, dat als wij gepensioneerd zijn er een herberekening komt. Mensen ik leef NU.
Wie weet waar ik hiervoor hulp kan krijgen ?
Bijvoorbaat dank
Petrus
Ik woon in Australie en krijg AOW voor de jaren dat ik in Nederland gewerkt. Ik heb een Nederlands paspoort.
In 1955 ging Mijn man vanuit Nederland emigreren naar Australie enige maanden voor de AOW uitkering begon in 1956.
Hij heeft dus nooit AOW ontvangen.
Mijn man sterft in 2014. Via een woordvoerder van de ambassade werd mij verteld dat ik niets hoefde te doen omdat mjn man toch geen AOW ontving.
Mijn AOW zou gewoon door gaan. In 2019 gaf ik verandering van mjn adres in Australie door per telefoon en ook dat mijn man overleed in 2014.
Nu krijg ik terug in Australie een brief dat ik zijn overlijden had moeten aangeven 6 weken na zijn dood.
Ik krijg nu verhoogd alleenstaand pensioen, maar slecht vanaf september 2018. Alhoewel ik het eigenlijk vanaf juli 2014 zou moeten ontvangen. Mijn moeder overleed in Nederland 27 Mei 2014, dus 2 maanden voor mjjn man . Ik was totaal in de war en in Australie. Denkt U dat ik bezwaar kan maken Tegen het feit dat ik eigenlijk vanaf juli 2014 een hoger AOW zou moeten ontvangen i.p.v. september 2018
Goedenmiddag wat ik nog niet echt goed heb kunnen vinden op deze site is of je met een niet Nederlandspaspoort ook Aow in het buitenland AOW kunt ontvangen. Mijn man en ik hebben 40 jaar in Nederland gewerkt en willen heel graag naar ons geboorteland terugkeren.
Hoop dat iemand een antwoord heeft voor mij.
Dank bij voorbaat
Mila
Het is voor de AOW niet nodig dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. De AOW-uitkering wordt opgebouwd in de jaren vóór uw AOW-leeftijd. De enige vereiste is dat u een bepaalde tijd in Nederland woonde.
Bent u pas op latere leeftijd in Nederland komen wonen? Of heeft u een aantal jaren in het buitenland gewoond? Dan heeft u wel een verlaagde AOW-opbouw. Voor meer informatie zie de website van de SVB.