Opnieuw investeren in ambassades

mei 24, 2017 | Nieuws, Overheid

Koenders wil fors investeren in buitenlandse betrekkingen

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken wil dat er weer geïnvesteerd wordt in de Nederlandse ambassades en consulaten. De oproep is saillant: de afgelopen periode is daar door zijn eigen kabinet fors op bezuinigd. Koenders concludeert dat dat heel nadelige gevolgen heeft gehad.

“De geopolitieke vakantie van de wereld is voorbij. Iedereen heeft te maken met migratie, terreur, met onveiligheid en economische concurrentie. Dat betekent dat je niet meer ouderwetse diplomaten nodig hebt, maar de mensen die we nu hebben, die staan aan de frontlijn en die moet wel uitgebreid worden”, zegt hij tegen de NOS.

“Je kunt niet alleen defensie vergroten en dan geen mensen die gaan over conflictoplossing, over economische belangen, over ontwikkelingssamenwerking, over hoe je zaken voor Nederlandse burgers zoals reisadviezen aanpakt.”

Koenders wil daarom dat een volgend kabinet weer fors gaat investeren in de buitenlandse betrekkingen.

De begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken is deze kabinetsperiode met een kwart gekrompen en het aantal diplomaten is met een derde teruggebracht. “Onverantwoord”, vindt Koenders.

Toeristen

Volgens hem zijn de ambassades en consulaten er ook om toeristen te helpen die in het buitenland in de problemen komen, of om Nederlanders te helpen die er wonen.

“De tijd is voorbij dat we achterover kunnen zitten. Het is jammer dat we niet de mensen ter plekke hebben om bijvoorbeeld te helpen met reisadviezen.”

Ook moeten ambassades en consulaten samenwerken op het gebied van internationale handel en in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme.

In 2015 schreef Koenders al aan de Tweede Kamer dat “de ontwikkelingen in de wereld meer dan ooit vragen om een krachtig buitenlandbeleid”. In die brief maakte hij bekend dat er 20 miljoen minder wordt bezuinigd op zijn begroting, na een motie van GroenLinks. “Deze trendbreuk in de financiering van de diplomatie komt zeker niet te vroeg”, zei Koenders destijds.

Bron: NOS