Opgroeien in het buitenland en terug naar Nederland voor de studie

dec 11, 2020 | Onderwijs en kinderen

Het komt regelmatig voor dat Nederlandse jongeren die in het buitenland zijn opgegroeid ´terugkomen´ voor de studie. Voor de ouders spelen vooral de financiën een grote rol. Ook het hebben van een vangnet in Nederland geeft een fijn gevoel voor als je kind ter plaatse hulp nodig heeft. Sommige jongeren willen uit zichzelf heel graag naar Nederland. Ze zien Nederland als vakantieland en willen ervaren hoe het is om hier te wonen. Ze willen het land herontdekken en voelen hoe Nederlands ze eigenlijk zijn. Opgroeien in het buitenland is een mooi geschenk voor je kind. De studietijd doorbrengen in Nederland kan net zo´n mooi geschenk zijn.

Kiezen wat écht bij je past

Een nieuwe start in een nieuwe omgeving in een land wat je kind gaat (her)ontdekken. Op vrijdagavond met de trein terug naar het ouderlijk huis met de vuile was, is er helaas niet bij. Evenals een weekendje doorbrengen met je ´oude´ vrienden van de middelbare school. Je hoopt zo dat je kind zich snel thuis voelt op deze nieuwe plek. Mijn ervaring is dat een eigen plekje, fijne mensen om je heen en een omgeving die goed voelt ervoor zorgen dat je je ergens snel thuis voelt. Als je dan ook nog een studie hebt gekozen die écht bij je past en waar je blij van wordt dan zit je helemaal lekker op je plek. We hebben niet overal invloed op, maar een passende opleiding kiezen is precies zoiets waar je wél invloed op hebt.

Mijn naam is Jacqueline Naaborg, toegepast psycholoog, loopbaancoach en jaren werkzaam geweest als personeelsadviseur. Nu werk ik met veel passie als online studiekeuzebegeleider en heb ik al met heel wat Nederlandse jongeren (en hun ouders) uit het buitenland mogen samenwerken. Ik help jongeren die niet weten wat ze willen studeren, twijfelen of al eens een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt.

Een mooie en vaak vergeten doelgroep

Zelf heb ik veel gereisd en jaren in het buitenland gewoond, eerst als backpacker later met mijn gezin voor het werk van mijn Peruaanse man. Ook bij ons thuis wordt er tweetalig gesproken. Onze twee dochters van 8 en 9 jaar spreken maar liefst drie talen. Een mooi geschenk en later voor studie en werk een groot voordeel. Met deze achtergrond snap je dat ik graag samenwerk met Nederlandse jongeren die zijn opgeroeid in het buitenland en hulp nodig hebben bij het maken van een passende studiekeuze. Het is een mooie en, naar mijn mening, vaak vergeten doelgroep.

Deze jongeren hebben wel een Nederlands paspoort, maar ze hebben hier kort of nooit eerder gewoond. Eén van de ouders of beiden zijn opgegroeid in Nederland, maar vertellen over een cultuur is wat anders dan erin wonen. Deze jongeren spreken Nederlands (soms met een achterstand), maar ze voelen zich niet altijd Nederlander. Opgroeien in het buitenland brengt veel moois met zich mee, maar het is zeker niet altijd gemakkelijk. Ik heb diverse studenten geïnterviewd die de weg naar een studie in Nederland al hebben afgelegd. Sommigen gingen als expats van land naar land. Anderen hebben in één ander land gewoond omdat één van de ouders daar vandaan komt. Ik wilde graag in kaart brengen wat de overstap naar Nederland met hen deed. Sociaal-emotioneel gezien, maar ook de praktische uitdagingen waar zij tegenaan liepen. Van hun ervaringen heb ik diverse blogs geschreven die je misschien wel interessant vindt om te lezen. Daarnaast heb ik een checklist gemaakt met de praktische regeldingen waar je aan moet denken als je in Nederland gaat studeren.

Je kiest niet voor het leven

Jongeren zijn vaak bang dat een keuze voor altijd vaststaat. Je maakt geen studiekeuze voor de rest van je leven. Je ontwikkelt je, interesses veranderen en daar horen op den duur weer nieuwe keuzes bij. Het is wel van belang om keuzes te maken die dicht bij jezelf liggen. De eerste stap is dan ook om voldoende zelfonderzoek te doen. Als je weet welke mooie eigenschappen en kwaliteiten je met je meebrengt, wat je belangrijk en interessant vindt dan volgt de rest vanzelf. Tijdens mijn online Studiekeuze VIP-traject gaat het met name om het verkrijgen van nóg meer zelfinzicht en krijgt de scholier duidelijkheid over de studierichtingen die passen bij zijn of haar persoonlijkheid en interesses.

Is studeren (binnenkort) een onderwerp van gesprek bij jullie thuis? Download alvast mijn gratis e-book om samen met je kind aan de slag te gaan.

Wil je weten wat ik precies voor jouw kind kan betekenen? Neem dan contact op via jacqueline@studiekeuzetop3.nl of via +31 (0) 6 1886 2819.

Meer informatie vind je op mijn website www.studiekeuzetop3.nl.

Als donateur van Stichting GOED ontvang je 15% korting op studiekeuzebegeleiding.