Op bezoek in Nederland

Ik ben in 1989 uit Nederland vertrokken naar de Filippijnen, ben teruggekomen in 1993 en weer vertrokken in 1994 naar de Verenigde Staten. Ik woon sindsdien in the VS waar ik werk als oorlogstrauma therapeut en pottenbakker.

Dit is mijn persoonlijke ervaring met COVID-19. Ik ben Nederlandse en woon al zeker 30 jaar in het buitenland. Mijn huidige paspoort is afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het consulaat in Chicago.

In Februari vloog ik naar Nederland voor de 80ste verjaardag van mijn moeder. Ik ben driemaal gevaccineerd tegen COVID-19 en heb negatief getest op de dag van mijn vlucht. Het was een gezellige kleine familie viering met mijn ouders, mijn kinderen en mijn broer met vrouw en kind.

Positieve test

Een paar dagen later voelde ik me niet zo lekker en deed ik een COVID-19 zelftest. De test was negatief, maar de volgende dag was ik aardig beroerd en deed ik nog een zelftest. Deze keer was ik wel positief voor COVID-19.

Wat te doen voor de terugreis

Na wat googlen en gesprekken met mijn in Nederland wonende kinderen, wist ik dat ik me bij de GGD moest melden voor een officiele test, en daar ook een bewijs van herstel moest aanvragen. Simpel zou je zo denken maar het bleek allemaal zeer problematisch.

Ik belde de GGD voor een afspraak maar ze konden me niet helpen omdat ik geen BSN (Burger Service Nummer) had. Ik had een paar berichten op de Facebook pagina van het NIHB (Nederlanders in het buitenland) gevolgd en geprobeerd meer informatie te vinden over een BSN.  Maar de andere leden beweerden dat ik natuurlijk wel een BSN had en dat alle SOFI nummers omgezet waren in BSN en dat het BSN natuurlijk in mijn paspoort stond. Het voelde alsof ze me allemaal maar een dom gansje vonden. Ik kan heel goed zien dat er geen BSN in mijn paspoort staat en mijn SOFI nummer was dus niet omgezet naar een BSN.

Als je in het buitenland woont en een sofinummer had, wordt het sofinummer omgezet in een BSN, het nummer zelf blijft gelijk. Echter als je vóór 1 oktober 1994 naar het buitenland bent vertrokken en sindsdien niet meer in Nederland woont, heb je waarschijnlijk geen BSN. Op 6 januari 2014 is de Registratie Niet Ingezetenen (RNI) ingevoerd en vanaf deze datum staat het BSN op de achterkant van het paspoort in plaats van aan de voorkant. Men kan op verschillende manieren een BSN nummer aanvragen, klik hier voor meer informatie.

Het BSN had ik een paar maanden geleden wel aangevraagd, maar ik kreeg een briefje van de Nederlandse Belastingdienst in de bekende blauwe envelop, waarin stond dat er geen fiscale reden was om mij een BSN toe te kennen en daarom was mijn aanvraag afgewezen.

Toch kon ik zonder BSN niet bij de GGD terecht. Niemand wilde geloven dat ik een Nederlands paspoort had zonder BSN. Het deed me denken aan mijn ervaring met de leden van de NIHB Facebook pagina.

De GGD kon niks met mijn Nederlandse paspoort, maar gek genoeg wel met mijn buitenlandse paspoort

Uiteindelijk, ben ik persoonlijk, nog zeer ziek, naar een GGD inloop-kantoor gegaan alwaar een jongeman na veel telefoontjes met zijn supervisors en mijn paspoort helemaal onderzocht te hebben constateerde dat ik inderdaad geen BSN had en daarom niet bij de GGD terecht kon. Toen ik suggereerde om dan mijn buitenlandse paspoort te gebruiken, kon hij me via mijn buitenlandse paspoort ineens wel helpen. Dus ik ben met mijn buitenlandse paspoort bij de GGD geregistreerd en getest. Ik blijf het te gek voor woorden vinden dat een Nederlander zoals ik niet bij de GGD terecht kon omdat ik geen BSN had.

Nu was ik dus met mijn buitenlandse paspoort getest, maar het probleem was nog steeds niet geheel opgelost. Het Nederlandse GGD COVID test systeem is namelijk electronisch via een COVID app. Via de COVID app zou je het test resultaat en je bewijs van herstel kunnen uploaden via een code. Helaas is het alleen mogelijk om de resultaten te zien als je een BSN, een DigiD en een Nederlands telefoonnummer hebt. Ik had deze nummers niet en kon dus de documentatie die ik nodig had om weer naar huis te vliegen niet zien of uitprinten.

Uren telefoontjes plegen voor bewijs van herstel

Mijn 80-jarige moeder is uren bezig geweest met telefoontjes plegen met de GGD om het COVID test resultaat en het bewijs van herstel voor me te regelen terwijl ik te ziek was om mijn bed uit te komen. Dat is haar gelukkig uiteindelijk gelukt. Via mijn persoonlijke email en een speciale code via mijn vader’s mobieltje kreeg ik uiteindelijk de nodige documentatie waarin stond dat ik op 4 maart weer naar huis mocht vliegen.

Aangezien ik toch nog 12 extra dagen in Nederland moest blijven, bedachten mijn moeder en ik dat ik dan misschien een BSN zou kunnen aanvragen. Een BSN aanvragen voor niet-ingezetenen moet namelijk persoonlijk gebeuren bij Registratie Niet Ingezetenen (RNI). Dus mijn moeder heeft nog weer uren getelefoneerd met alle RNI locaties om een afspraak voor me te regelen. Niemand had tijd voor me voordat ik weer vertrok, behalve Venlo en uiteindelijk ook Zwolle waar ik helemaal naartoe ben gereisd. 

De mevrouw bij het RNI vertelde me dat lang niet alle SOFI nummers zijn overgezet naar BSN, en dat vele Nederlanders die al lange tijd (voor 2014) in het buitenland wonen, niet automatisch een BSN hebben. Dat wist ik natuurlijk al, want ik had geen BSN en mijn in het buitenland geboren Nederlandse kinderen hadden eerst ook geen BSN toen ze in Nederland gingen studeren. De mevrouw bij het RNI in Zwolle heeft zeer efficient een BSN voor me geregeld en ik ben nu in het bezit van een zeer officieel uitziend BSN document. 

Ik heb veel geleerd van deze situatie

  • Niet alle Nederlanders in het buitenland hebben een BSN. Het wordt niet altijd automatisch afgegeven.
  • Het BSN staat hierdoor niet altijd in een Nederlands paspoort uitgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Sofi nummers zijn niet allemaal omgezet naar een BSN en je kunt geen BSN aanvragen via het internet.
  • Je kunt niet met een Nederlands paspoort zonder BSN bij de GGD terecht voor een Covid test als je ziek wordt, maar je kunt wel met een buitenlands paspoort zonder BSN bij de GGD terecht.
  • Je kunt een afspraak maken met een van de Registratie Niet Ingezetenen (RNI) loketten om persoonlijk een BSN aan te vragen. Breng je paspoort mee en maak ruim van te voren een afspraak. Het kan namelijk wel drie of vier weken duren voor er plek is.  Als je eenmaal met je paspoort bij de Registratie Niet Ingezetenen (RNI) staat, is het allemaal snel geregeld.

Johanna 

Heb jij ook een ervaringsverhaal of emigratieverhaal? Stuur ons een berichtje! 

Andere Nederlanders in het buitenland kunnen er mee geholpen zijn.