Onze kinderen zijn en blijven Nederlands

apr 23, 2016 | Onderwijs en kinderen

Het buitenlandavontuur van de familie Veen startte in 2002. Na in Abu Dhabi, Oman en Brunei te hebben gewoond, woont het gezin sinds twee jaar in Stavanger, Noorwegen. “Onze kinderen zijn en blijven Nederlands. De kans dat zij later in Nederland gaan studeren en/of werken is groot. In beide gevallen is het voor hen een voordeel als zij de Nederlandse taal goed beheersen.”

Jacqueline Veen (42) over de ervaringen in het buitenland van haar gezin:

In 2002 vertrokken wij, vlak na ons huwelijk, naar Abu Dhabi voor het werk van mijn man Jeroen. Binnen een jaar werd onze zoon Douwe geboren en combineerde ik het moederschap met een parttime baan als supervisor bij een kinderdagverblijf. Na een kleine twee jaar verhuisden we naar Sur, een klein stadje in Oman. Ik genoot daar van de prachtige omgeving, maar had helaas weinig vrijheid. Na een jaar mochten we verhuizen naar de hoofdstad Muscat; een fantastische stad, waar onze zoon Tico is geboren en Douwe startte met Nederlands onderwijs op een internationale school. Na een onderbreking van drie jaar in Nederland, waar onze dochter Anouk geboren is, vertrokken we in 2009 naar Brunei. In Brunei volgden de kinderen Nederlands onderwijs op de internationale Panaga school, die op dat moment nog volledig Nederlands onderwijs aanbood.

Van de zon naar de kou
Na vier jaar in de zon pakten we in 2013 onze koffers naar Stavanger. Van de zon naar de kou, een flinke overgang waar ik best moeite mee had, terwijl de rest van het gezin het juist een verademing vond na die tropische hitte. Onze kinderen gaan hier naar de Internationale School van Stavanger (ISS), vroeger de Amerikaanse School. Die Amerikaanse cultuur is nog steeds te proeven, er wordt veel gedaan aan sport, muziek en theater. Een mooie bijkomstigheid van deze school is dat er een goed NTC-programma wordt aangeboden. Douwe is helaas te oud om het NTC-programma te volgen, dus hij volgt nu Nederlands via Edufax. We hadden onze twijfels of dat zou gaan werken, maar hij is gemotiveerd en doet zijn taken zonder al te veel tegen te stribbelen.


De focus op Engels en Nederlands
In tegenstelling tot in Brunei krijgen de kinderen hier in het Engels onderwijs. Thuis spreken we Nederlands, al betrappen we de kinderen er soms op dat ze met elkaar Engels spreken. Noors spreken doen ze nog niet echt en wij dringen daar ook niet al te veel op aan. Wij vinden het belangrijker dat ze goed Engels en Nederlands spreken. De kans is groot dat ze in Nederland naar de middelbare school gaan en er daarna gaan studeren en/of werken. In alle gevallen is het van belang dat zij de Nederlandse taal goed beheersen. Thuis lezen we Nederlandse boeken en kijken we naar Nederlandse televisieprogramma’s als het Jeugdjournaal, het Klokhuis of de BZT show.

Terug naar Nederland
Ik verwacht dat we na Noorwegen teruggaan naar Nederland en dat vind ik best jammer. Hoewel Nederland een heerlijk land is, zou ik graag nog eens in Zuid-Amerika of Australië willen wonen.  Er is nog zoveel te zien op de wereld!

Typisch Nederlands
Gek genoeg mis ik de manier van werken in Nederland; de routine, de mensen, de deadlines en het hebben van eigen verantwoordelijkheden. Ik mis ook het fietsen op een stadsfiets, hier heb je minstens een fiets met 10 versnellingen nodig vanwege de heuvels. Als echte Nederlanders vieren we hier Sinterklaas en Koningsdag erg uitbundig en met veel plezier!

Gouden tip
Mijn gouden tip voor ouders die de stap zetten om met hun gezin naar het buitenland te verhuizen is: Probeer niet te snel alles voor elkaar te willen hebben. Verhuizen en wennen kost tijd, dus gun jezelf die tijd. Ik denk met een lach terug aan ons vertrek naar Abu Dhabi. Ik was de hele dag aan het bellen en telefoonnummers aan het verzamelen. Nu sta ik daar heel anders in. Doe het rustig aan, het komt allemaal vanzelf wel!

Bron: NOB