Ons huis in Jamaica

Eerder verschenen: Rita en Jo verhuizen vanuit Nederland via België naar Jamaica

We hadden nu dus een huis in Jamaica, wat eigenlijk nog niet onze bedoeling was omdat we alleen wilden kijken wat mogelijk was na pensioneren. Maar dit huis voelde zo goed, dat we het gewoon wel moesten kopen. Het probleem was wel dat het huis het grootste gedeelte van het jaar leeg zou staan wat natuurlijk nooit goed is voor een huis, zeker niet op een tropisch eiland.

Toen we in de beginjaren naar Jamaica op vakantie kwamen hadden we Kemrod leren kennen, hij stond voor het hotel waar wij hadden geboekt met een auto die hij leende van zijn neef om toeristen ritten aan te bieden. We vonden hem heel sympathiek dus we hebben geregeld gebruik gemaakt van zijn diensten om wat meer van het eiland te zien en om ons naar Ocho Rios te brengen, want het hotel lag ongeveer 15 km van Ocho Rios af. Toen we het jaar daarna weer in Jamaica waren hebben we hem weer gebeld en hij bracht zijn dochtertje ook mee, Aviva, ze was toen twee jaar en begon direct van alles te vertellen tegen ons en we vonden haar direct super-lief, wat ze ook was trouwens.

De keren daarna dat we naar Jamaica kwamen hebben we steeds contact gehouden met Kemrod en leerden zijn vrouw kennen, zijn moeder en de rest van de familie.

Kemrod en Novia, zijn vrouw, en Aviva woonden samen met zijn moeder in een heel klein huisje, dus Rita en ik hebben toen besloten dat we hen wilden helpen, ons huis stond toch meestal leeg.

Een oppas voor het huis

We hebben hen toen aangeboden om in ons huis te komen wonen, we hadden twee slaapkamers en een badkamer die we zelf niet nodig hadden, we hadden onze eigen slaapkamer en badkamer en de keuken en woonkamer konden we ook delen. We hebben afgesproken dat ze geen huur hoefden te betalen, zodat Kemrod kon sparen om uiteindelijk zelf een auto te kopen om excursies te verzorgen en hij niet steeds een auto hoefde te lenen of huren. Ze waren er erg blij mee, en zijn direct verhuisd naar ons huis. Voor hen was het ideaal maar voor ons natuurlijk ook. Als we niet in Jamaica waren dan hoefden we ons geen zorgen te maken over ons huis omdat Kemrod en Novia oppasten.

Na een tijdje heeft Kemrod toen een lening gekregen om zelf een auto te kopen en ik heb hem geld geleend om een busje te kopen om ook groepjes toeristen te kunnen vervoeren.

En er moest nog het een en ander gebeuren, er zaten geen ramen in het huis, alleen houten schotjes dus de ramen konden geplaatst worden ook al waren wij er niet. Airco had ik eerst laten plaatsen maar dat bleek geen goed idee zonder ramen.

De eerste jaren heeft Kemrod met zijn familie in ons huis gewoond, en hij heeft ook een auto kunnen kopen om excursies te verzorgen, hun tweede dochter Ajaana is ook hier geboren, dus deze oplossing was voor hen en voor ons een perfecte oplossing.

Kink in de kabel

Tot…..we bericht kregen van Kemrod dat Novia en hij gingen scheiden en dat hij terug was gaan wonen bij zijn moeder en Novia en de meisjes nog in ons huis woonden .

Novia is na een tijdje bij haar moeder gaan wonen en Kemrod kwam weer terug in ons huis wonen.

Ook dit was maar tijdelijk omdat Kemrod in Amerika werk kon krijgen dat goed werd betaald dus hij wilde daar gaan werken, waardoor ons huis weer leeg zou komen te staan.

Toch weer snel een oplossing, ondanks Corona

Gelukkig hadden we enkele jaren geleden Scotty en zijn vrouw Diane leren kennen, Scotty heeft enkele jaren voor Kemrod toeristen rondgereden in het busje. Ze woonden en wonen binnen loopafstand van ons huis en we hebben hen toen gevraagd om op ons huis te passen en te kijken of alles in orde was.

Inmiddels hadden we zonnepanelen geplaatst met accu’s omdat de airco’s behoorlijk wat energie gebruikten dus de kannen met water voor de accu’s moesten geregeld gewisseld worden.

Scotty en Diane vonden dat geen probleem, dus gelukkig was dat snel geregeld.

Toen Corona uitbrak en wij niet naar Jamaica konden vliegen, wat ongeveer 1,5 jaar heeft geduurd heb ik Scotty en Diane gezegd dat ze in ons huis konden wonen, hun huisje was erg klein en omdat er geen toeristen kwamen hadden ze geen of weinig inkomen. Wij hadden zonnepanelen dus de energie was voor ons gratis, de rekening voor water en zo was weinig dus dat hebben wij betaald, en we waren blij dat ze in ons huis waren omdat veel mensen zonder inkomen zaten dus de verleiding om een tv of computer te “lenen“ om te verkopen was natuurlijk groot. Zij hebben hier gewoond totdat Corona op zijn einde liep.

Winter in Jamaica

Intussen was ik gepensioneerd dus we kwamen vanaf die tijd steeds voor 3-4 maanden naar ons huis, en als we er niet waren dan letten Scotty en Diane op het huis.

En zo gaat het nu nog steeds, we zijn de hele winter hier en vliegen terug naar ons huis in Maasmechelen als het zomer is.

We hebben intussen allebei een verblijfsvergunning zodat we niet steeds ons verblijf hoeven te verlengen, want je mag hier drie maanden blijven en daarna moet je verlenging aanvragen.

B&B

Omdat we sinds onze pensionering natuurlijk veel tijd in ons huis in Jamaica doorbrengen, en we de twee kamers en extra badkamer niet gebruiken, hebben we besloten om die aan te bieden aan mensen die net als ons het echte Jamaica willen ontdekken. Lekker tussen de Jamaicanen en niet in een groot druk en duur hotel .
Wij vinden het heel leuk om onze gasten het eiland te laten zien en niet alleen de grote toeristische attracties maar ook de verborgen plekjes die alleen bekend zijn bij de locals . Voor wie interesse heeft, kijk maar even op onze website.

Wordt vervolgd….

In ons volgende stukje schrijven we, hoe we een bankrekening hebben geopend en hoe het zit met het rijbewijs.

Dat gaat hier allemaal toch net even iets anders dan in Europa!

Groetjes Jo en Rita

Heb je zelf ook een verhaal om te delen? Neem contact op met NIHB!