Noorwegen gaat met de tijd mee en staat dubbele nationaliteit toe

dec 7, 2018 | Dubbele Nationaliteit

Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan Noorwegen

Een belangrijke dag, donderdag 6 december 2018, voor expats en emigranten in Noorwegen en voor de Noren die naar het buitenland zijn verhuisd. Na jaren van debat heeft een meerderheid in het Parlement eindelijk de dubbele nationaliteit in Noorwegen goedgekeurd, voor al diegenen die een sterke band hebben met zowel hun thuisland als hun land van verblijf.

Parlementsleden hebben donderdag gestemd om uiteindelijk de dubbele nationaliteit in Noorwegen toe te staan.

“Ik denk dat dit een dag van grote vreugde is”, zei Ove Trellevik, een parlementslid van de Conservatieve partij die samen met alle andere partijen in het Parlement de dubbele nationaliteit ondersteunde, behalve de Arbeiders Partij en de Centrum Partij.

Sommige liberale partijleden beweerden dat de goedkeuring niet zou zijn gekomen als de liberalen in januari niet tot de regering waren toegetreden. Zowel de conservatieven als de voortgangspartij hadden echter al in 2017 en eerder hun steun betuigd.

De Centrum partij maakt zich zorgen; “Als Noorwegen in conflict is met een ander land, zal een burger met beide nationaliteiten, dan wel de Noorse belangen in acht nemen tijdens de Noorse verkiezingen?”.

“Je kunt het omdraaien. Als je voor het Noorse burgerschap kiest, met het verlies van de eigen nationaliteit, ben je hierdoor misschien gefrustreerd. Als je echter twee nationaliteiten mag hebben, is het veel gemakkelijker om er genoegen mee te nemen. Op deze manier zal het conflict juist verminderen, ” meent Trellevik.

De regering stelde ook voor dat het mogelijk zou moeten zijn het Noorse burgerschap te ontnemen van personen die criminele handelingen hebben gepleegd. Dit is alleen mogelijk als de persoon ook een ander nationaliteit heeft, omdat de autoriteiten mensen niet stateloos kunnen maken, volgens de mensenrechtenwetgeving.

Trellevik merkte op dat de wet die dubbele nationaliteit verbood uit 1888 dateerde. “Het was tijd om de wet aan te passen aan de tijd waarin we leven”.

Het stelt immigranten in Noorwegen in staat om het staatsburgerschap van hun geboorte te behouden en tegelijkertijd het Noorse staatsburgerschap te verwerven en tenslotte in staat te zijn om bijvoorbeeld te stemmen bij nationale verkiezingen. Het zal ook Noren die naar het buitenland zijn verhuisd en die burgers van hun land zijn, toelaten hun Noorse paspoorten te behouden of opnieuw te verwerven. Ze moesten hun Noorse staatsburgerschap opgeven als ze burgers werden van bijvoorbeeld de VS of Australië, net als Amerikanen en Australiërs hun paspoorten hadden moeten inleveren om een ​​Noors staatsburgerschap te verwerven. Velen hebben dat geweigerd, ze wonen in Noorwegen met een permanente verblijfsvergunning, welke zij om de twee jaar voor hun verblijf in het Schengengebied van de EU, moeten verlengen.

Het zal echter even duren voordat de nieuwe wet van kracht gaat. Noorwegen zal eerst de conventie (vanaf 6 mei 1963) van de Raad van Europa moeten herroepen, waarin staat dat Noorse burgers hun burgerschap moeten opgeven als ze een nieuwe accepteren. Daarna duurt het ten minste een jaar na ontvangst van de kennisgeving van de intrekking door de Raad van Europa totdat de wet geldig is.

Het NIHB heeft nog geen reactie ontvangen op de open brief aan Staatssecretaris Harbers omtrent de dubbele nationaliteit

Kan Nederland net als Noorwegen met de tijd meegaan? 

Note:

In deze gevallen kunt u als Nederlander, op dit moment, wel beide nationaliteiten behouden:

  • U bent geboren in het land van uw andere nationaliteit. En u woonde daar op het moment dat u de andere nationaliteit aannam.
  • U woonde voor uw 18de jaar 5 jaar achtereen in het land van uw andere nationaliteit.
  • U bent getrouwd met iemand die de andere nationaliteit heeft.

Deze uitzonderingen gelden niet als u de nationaliteit van Oostenrijk, Litouwen, Slowakije of nu nog “Noorwegen” (tot aan de wetswijziging) aanneemt. Dan verliest u de Nederlandse nationaliteit wel.

Voor de volledige lijst zie https://ind.nl/Paginas/Landenlijst-behoud-nationaliteit.aspx