Nieuwsbrief maart 2022

DigiD app is recentelijk aangepast

Na het videobellen voor DigiD activatie is er meer goed nieuws te melden. Het heeft even geduurd (ruim 2 jaar) maar de ID-check functie in de DigiD app werkt nu voor alle paspoorten. Het was voorheen niet mogelijk om met een in het buitenland (grensgemeenten en ambassades) uitgegeven paspoort een ID-check uit te voeren.
De ID-check wordt o.a. toegepast wanneer men een telefoonnummer wil wijzigen of toevoegen aan DigiD. Hoewel er nog wat kinderziektes zijn, is dit weer een goede stap vooruit!

De RNI moet toegankerlijker worden

Vele Nederlanders in het buitenland hebben nog administratieve banden met Nederland. Deze Nederlanders hebben geen geïntegreerde informatievoorziening in tegenstelling tot hun landgenoten die in Nederland wonen. Zij zien zich vaak geconfronteerd met een gedifferentieerde digitale overheid. Hun gegevens zijn op de datum van emigratie bevroren en overgebracht naar de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) en eenmaal vertrokken, moeizaam te wijzigen.
Stichting GOED heeft samen met collega’s van de VBNGB en SNBN een brief verstuurd aan de nieuwe Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering, Alexandra van Huffelen, om dit probleem onder de aandacht te brengen.

We zullen nader informeren over het verloop hiervan.

Aanvraag verklaring Nederlanderschap en evenredigheidstoets

Er zijn lange wachttijden bij de aanvraag van een Verklaring van Nederlanderschap en het proces rondom de evenredigheidstoets.
Daarnaast krijgt men geen bevestiging van ontvangst van de aanvraag, de betaling, noch van alle opgestuurde documenten. Vervolgens is het onmogelijk om de status van de aanvraag te controleren.
Stichting GOED heeft hierover vragen gesteld aan Buitenlandse Zaken en is van mening dat deze dienstverlening moet verbeteren.

Stichting GOED ontvangt graag ervaringen over dit onderwerp via het centraal meldpunt.

Enquête voor Nederlands gepensioneerden in het buitenland

De VBNGB houdt onder haar leden en geïnteresseerde niet leden een enquête ter verbetering van de belangenbehartiging van Nederlands gepensioneerden buiten Nederland.
Hiermee willen zij bij de Nederlands gepensioneerden buiten Nederland peilen waar hun interesses liggen en wat hun (on)tevredenheid is in verband met hun belangen.
Iedereen met een Nederlands(e) AOW/pensioen of arbeidsongeschiktheidsuitkering buiten Nederland wonend is welkom de enquête in te vullen.

Ga verder naar enquête

Maarten, vrijwilliger bij Stichting GOED

Vanuit Zuid-Afrika stelt Maarten zich voor als vrijwilliger bij de Stichting. Maarten woont samen met zijn vrouw alweer 20 jaar in dit gigantische, maar oh zo mooie land.

Lees hier verder

Inburgeren herstart

Deze informatie is voor de Nederlanders met een buitenlandse partner, die nog moeten gaan inburgeren. Vanwege complicaties had DUO het proces van opleggen van de inburgeringsplicht onder de nieuwe wet tijdelijk stilgelegd, uiterlijk 25 maart wordt het proces voor alle inburgeraars weer opgestart.

Meer informatie

Nederlandse gedetineerden ter plaatse bezoeken in het buitenland als vrijwilliger

Bureau Buitenland zoekt Nederlandstalige vrijwilligers in het buitenland die regelmatig Nederlandse gedetineerden ter plaatse willen bezoeken. Ben je op zoek naar boeiend en uitdagend vrijwilligerswerk? Sta je stevig in jouw schoenen en sta je open voor een geheel nieuwe wereld?
Lees hier verder

Tips en weetjes

Rijbewijs in het buitenland

Ga je op vakantie naar het buitenland? Dan is jouw Nederlands rijbewijs geldig, soms heb je wel een internationaal rijbewijs nodig. Woon of studeer je in het buitenland? Dan krijg je te maken met andere regels. Ook als bijvoorbeeld jouw Nederlands rijbewijs verloopt.

Meer info

Paspoort of ID-kaart aanvragen in de buurt

Moet je ver reizen om een paspoort of ID-kaart aan te vragen? Bekijk dan of de ambassade of het consulaat-generaal tijdelijk in jouw regio is. Je kunt dan misschien een paspoort of ID-kaart aanvragen in de buurt.

Zie de lijst met landen die op dit moment data en locaties hebben gepland

Je taalvaardigheid een beetje opkrikken?

Het NIHB biedt 1 maand gratis online taallessen aan. Korte lessen van 15 minuten per dag, flexibel en op maat gemaakt.

Beschikbaar in de volgende talen;
Frans
Duits
Engels
Spaans
Italiaans