Nieuwsbrief juni 2022
Ambassadeursconferentie
Wereldwijd heeft Nederland 112 ambassades en 28 consulaten-generaal.
Van maandag 13 tot en met donderdag 16 juni vond de jaarlijkse ambassadeursconferentie plaats in Den Haag. Nederlandse topdiplomaten die wereldwijd voor Nederland werken, kwamen naar Den Haag voor een werkconferentie over hoe zij de belangen van Nederland behartigen in het buitenland.
Het programma was zeer uiteenlopend van Nederlandse ondernemers met ambities in het buitenland, die de kans krijgen de Nederlandse ambassadeurs vragen te stellen tot gesprekken met hulporganisaties en kennisinstellingen over hun activiteiten in het buitenland en hoe het diplomatieke postennet van Nederland daaraan kan bijdragen.
Ook Stichting GOED was aanwezig bij de netwerkreceptie, een mooie gelegenheid om met diverse ambassadeurs van uiteenlopende landen kennis te maken en van gedachte te wisselen.
Het is wel duidelijk dat de focus van de ambassadeurs vooral ligt op het bedrijfsleven en de Nederlandse ondernemers en in mindere mate op de ‘gewone’ emigrant. De economische belangen en behoeften wegen nu eenmaal zwaarder.
De Stichting wilde graag weten of de ambassade wel alle Nederlanders in een land op het vizier heeft. Na verschillende ambassadeurs gesproken te hebben werd al snel duidelijk dat men vaak niet weet hoeveel Nederlanders in een land wonen en hoe ze het beste te bereiken zijn. Ook weet de ambassade niet wanneer Nederlanders weer terugkeren naar Nederland of naar een ander land verhuizen.
Veelal gebruikt de ambassade Facebook als communicatiemiddel. Een andere methode is communicatie via de lokale Nederlandse verenigingen en clubs.
Wat niet iedereen weet is dat je je kan registreren bij de informatieservice van BZ – Buitenlandse Zaken, zodat de ambassade je kan bereiken en informeren. Inschrijving in de RNI (Registratie Niet Ingezetenen) gaat automatisch, na uitschrijving bij een Nederlandse gemeente.
Het heeft eigenlijk alleen voordelen om je te registreren en de gegevens bij te houden.
Om een beter beeld te krijgen, of mensen zich wel of niet registreren en de gegevens bijhouden, verzoeken wij eenieder een aantal vragen te beantwoorden. Het neemt niet meer dan een paar minuutjes van je tijd in beslag.
Alvast dank!
Afsluiting Loket Buitenland Project
Drie jaar geleden was de aftrap van het project Loket Buitenland van BZ – Buitenlandse Zaken. Sindsdien heeft de Stichting GOED verschillende klankbord bijeenkomsten bijgewoond en frequent contact gehad met het projectteam. Het project werd gelanceerd ter verbetering van de dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland en kwam voort uit het regeerakkoord kabinet Rutte III waarin dienstverlening van BZ en uitvoeringsorganisaties (zoals SVB, Belastingdienst, DUO) aan burgers in het buitenland steeds meer centraal wordt ontsloten via de website nederlandwereldwijd.nl, ondersteund door het 24/7 contact center. Het project werd afgelopen week afgesloten, maar NWW (Nederland Wereld Wijd), dat ook de reiziger en de visumklant bedient, zal blijven doorontwikkelen.
De Stichting zal dan ook contact blijven houden met het oog op de ontwikkelingen in de toekomst en blijven waken voor een goede dienstverlening en informatievoorziening.
De resultaten van het onderzoek dat in maart 2022 heeft plaatsgevonden, zullen binnenkort door BZ bekend gemaakt worden.
Buiten Nederland een paspoort of ID-kaart aanvragen in de buurt
Moet je ver reizen om een paspoort of ID-kaart aan te vragen? Bekijk dan of de ambassade of het consulaat-generaal tijdelijk in jouw regio is. Je kunt dan een paspoort of ID-kaart aanvragen bij je in de buurt.
In het nieuws
Ondersteuning aan gedupeerde ouders in het buitenland
Gedupeerde ouders die in het buitenland wonen, krijgen ondersteuning om hun leven weer op de rit te krijgen, net als gedupeerde ouders in Nederland. Daarvoor kunnen ouders terecht bij het ondersteuningsteam voor ouders in het buitenland. Hierover heeft staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) de Kamer geïnformeerd.
Lees verder
Het einde van vrij verkeer naar EU-lidstaten
Het ETIAS – European Travel Information and Authorisation System – is aangekondigd in werking te treden vanaf mei 2023. Dit maakt een einde aan vrij verkeer naar de lidstaten van de Europese Unie.
Momenteel zijn er 63 landen en gebieden waarvan de onderdanen geen visum nodig hebben om naar de EU te reizen. Dat is volgens de Europese raad onwenselijk gezien de toegenomen kans op terrorisme en criminaliteit. Daarom heeft de EU besloten om een Europees reisinformatie- en -autorisatiesysteem (ETIAS) op te zetten. Je kunt een ETIAS vergelijken met een ESTA nodig om de naar de VS te reizen.
Diegenen die nu geen Schengen visa nodig hebben zullen vanaf mei 2023 wel een ETIAS moeten aanvragen. De aanvraag gaat online en zal 7 euro p.p. bedragen. De afgegeven vergunning kent geen beperkingen voor het aantal reizen. Wel geldt de normale regeling van een verblijf van maximaal 90 dagen in de EU.
Houd er dus rekening mee dat iedereen die niet het EU-burgerschap bezit, vanaf mei 2023, een ETIAS aan moet vragen.
Lees verder