Nieuwsbrief januari 2024

Sluiten van bankrekeningen (update)

Het blijft een aanzienlijk probleem voor met name diegenen die buiten de Europese Economische Ruimte verblijven: het door banken sluiten van bankrekeningen van mensen die niet in Nederland wonen. De Nederlandsche Bank (DNB) tracht weliswaar maatregelen tegen witwassen te versoepelen, maar we ontvangen nog steeds berichten dat banken doorgaan met het sluiten dan wel (onredelijk) verhogen van kosten voor bankrekeningen.

In dit kader doen wij een beroep op Nederlanders die problemen ondervinden met bankinstellingen. Het indienen van een formele klacht bij de desbetreffende bank wordt sterk aangemoedigd. Mocht dit niet een positief resultaat hebben dien dan vervolgens een klacht in bij Kifid. Ook verzoeken wij vriendelijk om Stichting GOED op de hoogte te stellen van problemen met banken via het meldpunt.

Het indienen van een formele klacht is niet enkel noodzakelijk om de respons van bankinstellingen te documenteren, maar ook om indien nodig verdere stappen te overwegen, met mogelijke escalatie naar hogere instanties in Nederland of op Europees niveau. Jullie informatie is belangrijk en waardevol in het streven passende oplossingen te vinden en te waarborgen dat eenieder toegang blijft behouden tot bankrekeningen in Nederland.

Meldingen over een toename in afwijzingen Visum Kort Verblijf

Het Visum Kort Verblijf (VKK) wordt aangevraagd door partners, van Nederlanders, met een nationaliteit van buiten de EU. Zij hebben een VKK nodig om naar Nederland te kunnen reizen voor een vakantie en/of familiebezoek (max 90 dagen).

Het eerste obstakel is de vaak lange wachttijd om een afspraak te maken bij een visumkantoor en de behandeling van de aanvraag kan ook langer duren dan vastgelegd in de visumcode. Zie ook het artikel EDV (Externe Dienstverlener), VFS Global en buitenlandse vertegenwoordiging.

Het tweede obstakel waar veel mensen tegenaanlopen is de toename in afwijzingen. Waar men eerst voor de partner makkelijk een VKK kon krijgen, wordt een VKK nu steeds vaker afgewezen. Dit terwijl de persoonlijke omstandigheden van de mensen in kwestie niet veranderd is.

We hebben met Nederlanders vanuit verschillende landen hierover gesproken en zijn zelf ook nader onderzoek gaan doen in de behandeling van VKK-aanvragen.

We verzoeken daarom iedereen die ervaring met VKK heeft (positief of negatief) dit met St. GOED te delen.

Meer informatie en feedbackformulier

Oproep aan de nieuwe politieke spelers in Den Haag

Stichting GOED heeft een oproep gedaan aan de nieuwe politieke spelers in Den Haag. Het moment is nu echt aangebroken om serieus aandacht te besteden aan het wetsvoorstel over het herkrijgen van het Nederlanderschap en het toestaan van meervoudige nationaliteit. Het is van essentieel belang dat dit onderwerp grondig wordt beoordeeld. Laat voormalig Nederlanders niet weer in de kou staan! Ons voornemen is om weer afspraken in te plannen met een aantal politieke partijen.

Lees hier verder

Emigratiebeurs 2024

St. GOED staat samen met de VBNGB (Ver. belangenbehartiging Nederlands Gepensioneerden in het buitenland), 6 en 7 april, weer op de emigratiebeurs in Houten.

We hebben voor geïnteresseerde nog gratis kaarten beschikbaar. Ben je toevallig in Nederland of heb je plannen om te emigreren? Kom bij ons langs, we maken graag kennis!

Vraag hier vrijkaarten aan voor de emigratiebeurs.

Buiten Nederland een paspoort of ID-kaart aanvragen bij u in de buurt

Communicatie vanuit de ambassades gaat nog steeds helaas voor een groot deel alleen via Sociale Media, men informeert niet via e-mail. Dit is echter wel de voorkeur voor een groot deel van de Nederlanders, volgens eigen onderzoek. Men ontvangt dus ook geen informatie per e-mail over pop-up ambassades (uitzonderingen daargelaten), waardoor men er te laat achter komt. Ondanks dat men zich heeft ingeschreven voor de informatieservice van Buitenlandse Zaken. Wederom hebben we hier berichten over binnengekregen.

Check daarom zelf regelmatig of de ambassade of het consulaat-generaal in de regio langskomt

Ook met het oog op extra drukte vanwege de paspoortpiek, zoals al eerder vermeld in onze vorige nieuwsbrief.

Jaaroverzicht 2023

Het jaaroverzicht van Stichting GOED – belangenorganisatie voor Nederlanders in het buitenland.

 

Taalcursussen

Plannen om te emigreren of al vertrokken, maar u heeft de taal nog niet helemaal onder de knie? Probeer onze online taalcursussen 15 dagen gratis, zonder verplichtingen. Iedere dag 15 minuutjes wanneer en waar je maar wilt. Taalcursus Engels - Taalcursus Spaans - Taalcursus Frans - Taalcursus Duits - Taalcursus Italiaans

Na 15 dagen kun je zelf kiezen om door te gaan of te stoppen.