Nieuwsbrief februari 2022

Studeren in Nederland, deel jouw ervaringen

St. GOED heeft eerder bericht over verkeerde berekening wereldinkomen DUO en heeft hier binnenkort nieuwe informatie over.

Andere signalen die wij o.a. binnenkrijgen;
Onduidelijkheid of de student wel of niet een zorgverzekering in Nederland moet afsluiten en knelpunten die zich voordoen wanneer de student zich wil inschrijven in een gemeente.

Deel jouw ervaringen, dan hebben we een beter idee welke informatie en dienstverlening voor verbetering vatbaar zijn.

Je kunt ons hierbij helpen door het invullen van deze enquête.

Bijpraten met de Nationale Ombudsman – Reinier van Zutphen

Stichting GOED heeft sinds haar oprichting goede contacten met de Nationale Ombudsman.

Afgelopen week  tijdens een catch-up is er onder andere gesproken over het bewijs van in leven zijn, stateloos en/of dakloos in het buitenland, de Digitale Overheid, Verlies Nederlanderschap, DUO en het wereldinkomen, terugkeer naar Nederland en de gezinsmigranten (buitenlandse partners).

Ook vanuit de Ombudsman wordt er actief voor dergelijke onderwerpen aandacht gevraagd en gezocht naar oplossingen. De Nederlander in het buitenland vormt een bijzondere groep die lastig te bereiken is en daardoor ook lastig te informeren over bijvoorbeeld wetswijzigingen die invloed op hen hebben.

De Nederlander in het buitenland is onderdeel van het systeem maar valt nog te vaak buiten de boot.

Informatievoorziening verbeteren, zodat Nederlanders in het buitenland weten waar ze aan toe zijn, is dan ook een belangrijke gezamenlijke prioriteit.

De Nationale Ombudsman is er ook voor Nederlanders in het buitenland!

AOW loskoppelen minimumloon

Onze collega’s van de VBNGB (Vereniging Belangenbehartiging Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland) hebben naar aanleiding van het voornemen van de regering, die bekend gemaakt heeft het minimumloon geleidelijk te verhogen, maar de verhoging niet langer in de minimumsfeer te koppelen aan de Algemene Ouderdomswet (AOW), een brief gestuurd naar de overheid.

Een groot deel van de gepensioneerden in het buitenland zijn niet meer belastingplichtig in Nederland en zullen hierdoor geen gebruik kunnen maken van de ouderenkorting.

Lees hier de brief van de VBNGB

Reizen tijdens Corona

Bijna dagelijks passeren er vragen de revue in de NIHB Facebookgroep over wel of geen test (PCR of Antigeen), vaccinatiebewijzen, QR-codes, quarantaine regels en ga zo maar door.
Wij raden aan om de reisapp van NederlandWereldwijd te downloaden en/of de website te raadplegen. Hier wordt per land aangegeven wat de reisvoorwaarden zijn. Check ook de overheidswebsite van het land waar je vandaan reist of naartoe reist. Zo vind je de meest actuele informatie.

Emigratiebeurs

De Emigratiebeurs wordt helaas wederom een jaar opgeschoven, de organisatoren hopen dat het volgend jaar (2023) wel doorgaat.

Terugkoppeling webinar gezinsmigranten
Feedback via het centraal meldpunt 
 

Gemeenten hebben sinds 1 januari 2022 de regie over de inburgering van gezinsmigranten. Divosa, SZW en VNG ondersteunen gemeenten bij de uitvoering van de nieuwe wet. Stichting GOED richt zich meer op de gezinsmigrant (buitenlandse partner) zelf en hun ervaring.

Deel daarom jouw ervaringen via ons meldpunt. Zowel problemen als goede ervaringen zijn welkom. Dit is belangrijke input om de inburgering voor gezinsmigranten zo efficiënt en aangenaam mogelijk te maken. Je kunt ons ook altijd mailen contact@stichtinggoed.nl.

De slides van de webinar en een samenvatting zullen binnenkort of de site van DIVOSA verschijnen. Een Q&A is al beschikbaar https://www.divosa.nl/veelgestelde-vragen-inburgeraars-lijst-voor-gezinsmigranten.  Ook kun je met vragen terecht op www.inburgeren.nl. Staat het antwoord er niet tussen, dan biedt de website de mogelijkheid hierover contact op te nemen met Divosa.

Jouw feedback doet ertoe!

Via dit meldpunt kun je feedback achterlaten; wij gaan er graag mee aan de slag!