Nieuwsbrief 25/06/18

jun 25, 2018 | Nieuwsbrief

NIHB – Stand van zaken vernieuwen Paspoort

Het is tijd voor een update, wat is er de laatste maanden gebeurd na het bekendmaken van onze paspoort enquête resultaten via een gedetailleerd rapport aan Buitenlandse Zaken en bijgaande de open brief aan minister Blok.
Partij 50Plus heeft als enige partij direct gereageerd door 6 kamervragen te stellen en de vaste commissie van Buitenlandse Zaken diende een verzoek in om een afschrift van het antwoord van Blok op de open brief te ontvangen. Dit anwoord op onze brief en op de kamervragen van 50Plus hebben wij 28 mei ontvangen. Het antwoord van Blok bracht niets nieuws onder de zon, vage beloften en verbeteringen die al bekend waren. In het antwoord wordt vermeld dat de overheid streeft naar een maximale digitalisering, maar de verschijningsplicht voor de vingerafdrukken blijft vooralsnog bestaan, wat het probleem van de afstand niet oplost. Wel worden er verschillende onderzoeken gehouden om de dienstverlening te verbeteren. Op het moment kunt u deelnemen aan het Consultatie Onderzoek en wij zullen de komende tijd ook de andere onderzoeken bij u onder de aandacht brengen.
Op 5 juni hebben wij gereageerd op het antwoord van Blok, hierop hebben wij echter tot op heden nog geen reactie ontvangen.
De pers heeft onze enquête resultaten opgepakt via een groot artikel in de Volkskrant, RTLnieuws en HpdeTijd en diversen Nederlandse verenigingen en organisaties in het buitenland hebben onze informatie gedeeld en gepubliceerd. Deze staan allen vermeld onderaan ons enquete resultaten artikel. NIHB bedankt een ieder die de informatie heeft helpen verspreiden.

Zijn we nu een stap verder in de goede richting gekomen?

NIHB heeft met een handjevol vrijwilligers – Nederlanders in het buitenland – weer een stem gegeven en opnieuw aandacht geëist voor een probleem dat al jaren speelt en keer op keer weer wordt afgedaan als “het is de eigen verantwoordelijkheid en het gevolg van bezuinigingen, de keuze is nu eenmaal gemaakt om economische en diplomatieke belangen voorop te stellen”. Een lichtpuntje is wel dat NIHB nu direct contact gelegd heeft met Consulaire Zaken en wij zijn hoopvol dat dit in de toekomst zal leiden tot een betere en meer constructieve samenwerking.

Hoe willen wij verder?

Wij zijn in 4 jaar tijd uitgegroeid tot een online community waar niet alleen over heimwee, haring en kroketten wordt gebabbeld maar ook wordt gediscussieerd over serieuzere onderwerpen die, zodra je buiten de Nederlandse landgrenzen gaat wonen, voor velen van belang zijn. NIHB’s motto is Nederlanders in het buitenland verbinden en informeren en als online community groeien en samenwerken. De paspoort enquête heeft aangetoond dat je met een aantal vrijwilligers en een betrokken achterban een eind kan komen en onze website www.nihb.nl heeft goed gefungeerd als algemeen informatie en publiciteits kanaal.
NIHB wilt als online community de ongedwongen sfeer en samenwerking behouden en blijven verbinden, informeren en zich meer gaan inzetten voor zaken die ons allen aangaan. We kunnen dit bereiken met de hulp van meer vrijwilligers. Wil je er achter de schermen aan meewerken of in meedenken; wees welkom. We zijn altijd geïnteresseerd in NIHB-ers met communicatieve vaardigheden, die zich ondergeschikt willen maken aan het groepsbelang en onder samenwerken, meer samen en dus minder individueel werken nastreven. Bij voorkeur zo over de aardbol verdeelt zijn dat we ook een echte 24 uurs community kunnen worden. Ook zijn wij op zoek naar goodwill ambassadeurs die de samenwerking versterken, voorlichting geven en ideeën kunnen uitdragen. Het is belangrijk dat we blijven groeien als online community.
Denk aan hoe groot Wikipedia is geworden, wat geheel bestaat uit vrijwilligers en donaties en wereldwijd wordt geraadpleegt en bekendheid heeft gekregen. In de samenwerking wil het NIHB niemand uitsluiten, maar dan wel binnen het NIHB raamwerk en structuur. Wellicht door sommigen bekritiseerd als het ontbreken aan een structuur, maar een ongedwongen verbinding binnen een online community heeft zijn effectiviteit bewezen.

Steun het NIHB

Hoewel we een eind zijn gekomen met een aantal vrijwilligers kunnen we financiële steun goed gebruiken. Er zijn kosten verbonden om deze online community tot een groter succes te maken. De website zou door middel van geldelijke steun beter kunnen functioneren, mailings om iedereen te informeren kosten geld, marketing kost geld, het ontwikkelen en verbeteren van communicatie middelen kost geld. Daarom ons verzoek; steun het NIHB! Heeft u een bedrijf in het buitenland (of in Nederland)? Sponsor ons en wij plaatsen uw logo met link op de website. Het is ook mogelijk een bedrag naar keuze te doneren om de verdere groei en daarmee de kracht van het NIHB te steunen.
Meer informatie hierover kunt u via deze link vinden. Geen enkele organisatie draait met een zero budget. Natuurlijk zal er op zijn Nederlands zuinig en creatief met de ontvangen gelden worden omgegaaan. Er zijn echter geen miljoenen voor een kantoor, ambtelijk personeel en bestuursfuncties nodig.

Na alle positieve feedback binnen onze FB groep, hebben wij binnenkort NIHB raam-stickers te koop voor uw auto, bedrijf of op een ander gepaste plek. Gewone stickers, voor bijvoorbeeld op uw koffer, zijn ook te verkrijgen. De stickers kunt u bestellen tegen kostprijs plus verzendkosten. Met iedere sticker die u koopt ondersteunt u de NIHB Community met 1.00 Euro.
De stickers kunt u via onze website bestellen