Nieuwe app vereenvoudigt belastingen in meerdere landen

Iedereen die buiten Nederland is gaan wonen of werken, heeft er weleens mee te maken gehad: belastingen in een nieuw land. Of, ingewikkelder nog, belastingen in een nieuw land én in Nederland. Een nieuwe app, Tytle, neemt deze zorgen nu weg. De oprichters ondervonden zelf hoe ingewikkeld fiscale zaken voor expats konden zijn, en besloten het proces radicaal te vereenvoudigen.

Belastingen en grenzen: oude vijanden

Eerst nog even het probleem: welke fiscale beren tref je nou precies aan op je weg naar het buitenland? Uiteraard hangt dat af van je financiële situatie, en hoe complex die is. Maar bijna altijd moet je gaan nadenken over “fiscaal inwonerschap”. Dat wil zeggen: wat is je hoofdland vanuit belastingperspectief? Niet onbelangrijk als je bedenkt dat:

  • Je in dit land moet afrekenen over je wereldinkomen;
  • Er boetes kunnen staan op verkeerde, late of onvolledige aangiftes;
  • De belastingdruk aanzienlijk kan verschillen tussen landen.

Ik ben fiscaal inwoner in het buitenland, en dan?

Vaak hoor je: als je meer dan 183 dagen (6 maanden) in een ander land bent, dan verschuift je fiscaal inwonerschap daarnaartoe. Maar zo simpel is het helaas niet altijd. Elk land heeft z’n eigen regels om dat te bepalen. Bovendien beginnen de vragen vaak pas als je weet waar je fiscaal inwoner bent. Want hoe zit het nou met je huurinkomen uit Nederland, of met je salaris en je pensioen?

Belastingen in twee landen: van het kastje naar de muur

Goede adviseurs zijn niet altijd eenvoudig te vinden – zeker in een nieuw land – en bovendien hebben ze de neiging om naar elkaar te wijzen. “Daarvoor moet je niet hier in Frankrijk zijn, maar bij je Nederlandse adviseur.” En die wijst juist weer naar Frankrijk. Tytle besloot om deze problematiek terug te brengen tot een reeks eenvoudige stappen. Allemaal digitaal en zonder nodeloos ingewikkeld jargon. We lopen er even doorheen.

De oplossing: digitaal, overzichtelijk, gecoördineerd

Eerst beantwoord je online (www.tytle.io) een aantal vragen om te bepalen waar je nu eigenlijk fiscaal inwoner bent. Of je vult dit zelf in, als je helemaal zeker van je zaak bent. Daarna krijg je vragen over je inkomen, bezittingen en schulden, waar ook ter wereld. Automatisch wordt alle relevante wet- en regelgeving hierop losgelaten (zoals de belastingverdragen tussen landen).
Tot slot volgen de aangiftes. Het systeem geeft aan in welke landen je deze moet indienen, en zet keurig op een rij welke info en documenten benodigd zijn. De aangiftes kunnen dus meteen worden afgerond, zonder kopzorgen over afstemming tussen beide landen. Daarmee biedt Tytle een service zoals je die van een groot, internationaal belastingkantoor zou
verwachten. Maar dan met twee voordelen: de prijzen liggen stukken lager en het gebruiksgemak stukken hoger.

Tytle zit al in meer dan 30 landen

Momenteel dekt Tytle alle landen van de Europese Unie. Daarnaast bedient het ook expats in (of uit) Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Brazilië. En heb je al een belastingadviseur die je niet kunt missen? Dan is er ook de mogelijkheid om deze te behouden en aan te sluiten op Tytle. Je zou haast gaan denken dat het regelen van je internationale
belastingzaken leuk is. Nou ja, bijna dan.

Gesponsord artikel