Nederlandse content unblocken met een VPN

nov 17, 2021 | Algemeen, TV, Radio en internet

Als je graag Nederlandse content wilt bekijken vanuit het buitenland, is de kans groot dat je tegen een blokkade oploopt. Deze geografische blokkades noemen we geoblocking. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je in het buitenland wilt kijken naar Nederlandse televisie. De zenders hebben de uitzendrechten niet om dit aan buitenlandse bezoekers te tonen. Maar het kan ook voorkomen dat je in Nederland niet naar bepaalde aanbieders in het buitenland kan kijken. Het is mogelijk om met een VPN dergelijke blokkades te omzeilen, maar dat is niet altijd legaal.

Waarom is Nederlandse content geblokkeerd?

Nederlandse content kan om verschillende redenen geblokkeerd zijn. In sommige landen is of was zelfs de NOS geblokkeerd, omdat deze onder de lokale censuurwetten werden geblokkeerd. Blokkades bestaan dus vanwege censuur, het ontbreken van uitzendrechten of sportlicenties, maar soms kun je alleen een veel duurder abonnement nemen omdat Nederland een relatief welvarend land is. Dat terwijl een vergelijkbaar abonnement in het buitenland veel goedkoper is. In zulke gevallen kun je een VPN gebruiken om onder deze blokkades uit te komen.

Maar let op: het omzeilen van blokkades is soms tegen de wet van het land waar je je bevindt, of tegen de algemene voorwaarden van de dienst die je wilt gebruiken. Lees dus altijd eerst goed de wetten en regels na voordat je ermee aan de slag gaat.

Door censuur

Als je in een land als China, Rusland of Turkije bent, komt het weleens voor dat je bepaalde bronnen in het buitenland niet op kan vragen. Censuur op het internet is van alle tijden. Landen blokkeren bepaalde websites of diensten om zo te zorgen voor meer politieke stabiliteit. Maar een land als China blokkeert veel websites omdat het wil voorkomen dat dit de waarden van oudsher aan zal tasten. In sommige gevallen kan het ook gaan om politiek-economische redenen.

In de praktijk is het dus goed mogelijk dat je bijvoorbeeld geen gebruik kunt maken van sociale media zoals Facebook of nieuwsmedia zoals de NOS. In een land als Brazilië werd WhatsApp al eens geblokkeerd. Door een VPN in te zetten kun je deze censuur omzeilen en toch gebruikmaken van de diensten.

Door uitzendrechten

Een absoluut grijs gebied om een VPN in te zetten is voor het omzeilen van de uitzendrechten. Zo kun je bijvoorbeeld in het buitenland soms niet naar de NPO of RTL kijken. Dat komt doordat de zenders niet de uitzendrechten hebben om je de beelden te laten zien. Om deze reden is het aanbod van de Nederlandse Netflix een stuk kleiner of kun je een dienst als HULU helemaal niet gebruiken. Dat terwijl het steeds normaler wordt om online televisie of films te kijken. Dit soort kanalen kun je dus deblokkeren of unblocken aan de hand van een VPN. Op die manier is het mogelijk je IP-adres Amerikaans te maken, zodat je ook naar de Amerikaanse Netflix kan kijken.

Door sportlicenties

Wil je Formule 1 of de Champions League kijken? Dan ben je in Nederland vaak gebonden aan een summier aanbod. Zenders kopen een sportlicentie en in zulke gevallen ben je ook gebonden aan de soms slechte Nederlandse commentaren. Of je wilt via een VPN een wedstrijd van de Australische NFL bekijken, die in Nederland maar moeilijk te bekijken is. In zo’n geval kun je een VPN inzetten, waar in de wereld je ook bent. Op die manier kijk je dus ook naar American football of basketbal. Zo kun je wedstrijden bekijken die normaal niet in Nederland worden uitgezonden.

Andersom werkt het ook: je kunt kijken naar de Nederlandse wedstrijden terwijl je op vakantie in het buitenland bent.

Door welvarendheid

Ten slotte: sommige abonnementen worden in Nederland niet of een stuk duurder aangeboden, terwijl de prijzen in het buitenland lager zijn. Door een VPN te gebruiken is het mogelijk flink te besparen. Niet alleen op abonnementen, maar soms kun je bijvoorbeeld kortingscodes alleen in het buitenland gebruiken. Producten en diensten kunnen dus in het buitenland een stuk goedkoper zijn. De hogere prijzen hebben er dan mee te maken dat Nederland vrij welvarend is. Met een VPN is het mogelijk om je locatie digitaal te veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld goedkoper aan vliegtickets of aan abonnementen komen.