Bank en geldzaken

Het is ondertussen algemeen bekend. Wanneer je in het buitenland woont wordt het je steeds lastiger gemaakt om je bestaande bankrekening in Nederland te behouden. Het is voor veel mensen handig en soms noodzakelijk om nog steeds op een Nederlandse rekening geld te kunnen ontvangen of betalingen te verrichten. De reden hiervoor is dat het behouden van klanten te duur en te risicovol is geworden, vanwege de toenemende complexiteit van buitenlandse wet- en regelgeving. Vooral de Nederlanders die buiten de EU wonen zijn hierdoor getroffen. De ABN-Amro heeft al 15.000 bankrekeningen gesloten van hun klanten die buiten de EU wonen.

Nieuwe rekening openen

Een nieuwe bankrekening in Nederland openen, als je niet meer in de BRP staat ingeschreven, is praktisch onmogelijk wanneer je buiten de EU woont. Bij banken zoals de ING, SNS en Rabobank kun je nog wel een bestaande rekening behouden en woon je binnen de EU dan zou je nog een nieuwe rekening moeten kunnen openen, mits men persoonlijk verschijnt bij de bank.

Alternatieven

Gelukkig zijn er tegenwoodig wel steeds meer alternatieven die gebruikt kunnen worden, zoals Denizen, Transferwise, Revolut, PayPal, Monese, Bunq, N26 en Openbank.

Transferwise

Geen hoge bank kosten meer, wanneer u uw geld wilt overmaken naar een ander land in een andere valuta. Transferwise is ontwikkeld door de mensen die o.a. SKYPE en PayPal hebben ontwikkeld, ondersteund door Richard Branson en nog een paar andere investeerders. Met deze nieuwe dienst kunt u geld internationaal overmaken, tegen een fractie van de kosten, die banken standaard rekenen. U kunt zichzelf zo tientallen en soms zelfs honderden euros besparen. Het systeem van TransferWise is simpel en super veilig!

U krijgt ook nog korting op de lage overboekingskosten wanneer u de eerste internationale overboeking via deze link maakt.

BUNQ

BUNQ INTERNETBANKBunq is een Nederlandse, internationaal actieve internetbank die zich richt op inwoners binnen de EU. Het bedrijf verleent digitale financiële diensten, voornamelijk via de eigen mobiele App, zowel voor Android als Apple. Bunq heeft een AFM vergunning en staat onder toezicht van DNB.

Je kunt meerdere bankrekeningen openen met unieke IBAN’s en de Bunq App is beschikbaar in zes talen.

 

Revolut

Revolut is een bedrijf gevestigd in het Verenigd Koninkrijk dat een app en een creditcard uitgeeft. Doel van het bedrijf is om het gebruik van geld over de hele wereld simpel en transparant te maken. Dus geen verborgen kosten, zoals bij banken, en tegen de meeste gunstige wisselkoers, aldus Revolut. 

Het bedrijf biedt een gratis IBAN betaalrekening, inclusief prepaid creditcard (Mastercard, Visa en Maestro).

De kosten voor geldopnames en betalingen in het buitenland met de Revolut card zijn opmerkelijk lager dan die van gewone creditcards.

N26

Een nogal vreemde naam N26, het is een Duitse online bank, opgericht in 2013, met gemakkelijk bankieren als doel. Ook via N26 betaal je mobiel. De slogan ‘N26 is The Mobile Bank’ gebruiken ze dan ook van harte voor hun marketing campagnes. 

Momenteel heeft N26 kantoren in Berlijn, New York en Barcelona. In Europa heeft N26 inmiddels ruim 2,5 miljoen klanten en hebben ze de focus gelegd op flinke groei in de Verenigde Staten.

 

Blader door de blogs hieronder voor meer info over geldzaken en bankenrekeningen.

Alternatieven voor een Nederlandse bankrekening

Alternatieven voor een Nederlandse bankrekeningHet is ondertussen algemeen bekend. Wanneer je in het buitenland woont wordt het je steeds lastiger gemaakt om je bestaande bankrekening in Nederland te behouden. De reden hiervoor is dat het behouden van klanten te duur...

BTW terugvragen op Schiphol

Bezoek je Nederland en heb je flink geshopt? Kijk dan of je in aanmerking komt voor btw-teruggave. Dit kan als je aan onderstaande voorwaarden voldoet. Via de gespecialiseerde tax refund-partners op Schiphol regel je het makkelijk en snel. De voorwaarden zijn: Je...

ABN AMRO wijst emigranten nu echt de deur

UPDATE: 04-05-2018 ABN AMRO is niet over de schreef gegaan toen het bedrijf vorig jaar de bancaire relatie met een klant beëindigde omdat de consument niet binnen de Europese Unie woonde. Dat oordeelt de geschillencommissie van klachteninstituut Kifid vrijdag, nadat...