Nederlands paspoort vernieuwen

apr 14, 2016 | Overheid

Gisteren heb ik de quote “Ik ga op reis en pak mijn koffer…..om mjn paspoort te vernieuwen” in onze facebook groep Nederlanders in het buitenland gezet. Dit bracht nog al wat reacties teweeg.

Vanwege bezuinigingen zijn de laatste jaren verschillende ambassades gesloten. De sluiting is onderdeel van een breder plan van het ministerie van Buitenlandse Zaken om de diplomatieke dienst te ‘moderniseren’ – vooral te verkleinen.
Dit heeft uiteraard gevolgen voor Nederlanders in het buitenland die hun paspoort willen vernieuwen. Een groot aantal Nederlanders moet nu ver reizen naar de dichstbijzijnde ambassade welke ook nog eens beperkte openingstijden heeft. Tenminste, als je al een afspraak hebt kunnen boeken in de druk bezette agenda van de ambassade.

Daarnaast betalen Nederlanders in het buitenland hogere tarieven voor de noodzakelijke identiteitsbewijzen zoals Paspoort, ID-kaart en rijbewijs.

Terwijl zij ook al geconfronteerd worden met hoge reis- en verblijfskosten om deze documenten te vernieuwen. Een nieuw document als een paspoort kost hierdoor al snel enkele honderden Euro’s meer dan hetzelfde document in Nederland!

Hieronder een greep uit de reacties van onze facebook groep.

Vorige week ook het festijn mogen meemaken, ruim 300 euro aan kosten, maar, ok, het is nu voor 10 jaar……. en ze nemen de paspoorten die klaar liggen mee naar ons dorp met de koningsdagviering, dat scheel weer een hele reis. 

Ik ook 5 uur heen 30 min in de ambassade vinger afdrukken 5 uur terug maar gelukkig 10 jaar nu alleen hopen dat de post gauw komt met mijn nieuwe paspoort.
Wij moesten van de Midi Pyrenee naar Parijs. Benzine, peage, hotel en eten 700 euri! Kassa!!!!!!!! En dat voor een paspoort.
Wij kunnen alleen in Madrid terecht. Dik 5 uur rijden vanaf Malaga, of 2,5 met de hoge snelheids trein. Kan op een dag op en neer, als je mazzel hebt. Maar goedkoop is het niet….
Ik heb hem vorig jaar november laten verlengen in Madrid. Helaas op Gran Canaria geen Nl consulaat meer. Ff op 1 dag heen en weer en €500 armer.
Het blijft van de gekke, mijn man heeft de Engelse nationaliteit en hij stuurt zijn paspoort met DHL naar London en na een week een nieuwe terug! Prima geregeld, ik moet eind van het jaar naar of Den Haag of Schiphol, nog even zien wat het beste is….
Paspoort verlengen….. 18 uur met de bus naar Lima, verplicht nacht in hostel, omdat ambassade alleen smorgens open is, weer terug naar huis, 18 uur. bus…. en 2 weken later zelfde route om het op te halen……per keer dus 3 dagen kwijt… een voordeel, tis 10 jaar geldig…(Peru).
Ambassade In San José, 3,5 uur rijden. Papieren inleveren en dan 3 weken wachten want de paspoorten moeten door de Nederlandse ambassade in Chili gemaakt worden. Zou dat nou echt goedkoper zijn?
We wonen vlakbij Bordeaux en moeten naar Parijs, dat is 4 X 550km rijden plus 2x overnachten in Parijs (voor aanvragen en ophalen) of voor een langer verblijf naar Nederland! Extra kosten al snel €500,-! Eigenlijk toch te zot voor woorden!?
Ik woon in het uiterste puntje van Hessen in Duitsland , ik zou naar Berlijn moeten , even 700 Kilometer ….en dan een week wachten op mijn Paspoort…..
Wij hebben vorig jaar onze paspoorten in Edmonton vernieuwd. De hele reis heeft ons incl. paspoort ruim $ 600 gekost.
Vorige week geweest met 5 personen. Het hele grapje kost incl. reis en verblijf, paspoorten en de hele mikmak, zo’n € 1500, waarvan zo’n € 650 alleen voor de paspoorten. Ik zag dat de paspoorten voor Nederlanders buiten Nederland dubbel zo duur zijn dan voor Nederlanders in Nederland. Te gek voor woorden want wij moeten er allemaal ook nog eens voor reizen! BOOS!
Dit is nog maar een kleine greep uit de vele verhalen die in de NIHB Facebook groep voorbij  komen. Kortom als je pech hebt en niet meer in de buurt van een ambassade woont dan kost het je een hoop tijd en geld. Je zou denken dat dit toch anders kan, zeker in de tijd waarin we nu leven. Is een digitale aanvraag van een nieuw paspoort (tenzij verlopen) misschien een optie? De DIGID is tenslotte niet voor niks in het leven geroepen.