Nederlands onderwijs in het buitenland
Gaat u emigreren of voor een korte periode naar het buitenland, met schoolgaande kinderen, dan heeft u vast gepiekerd over welk onderwijs het beste voor uw kinderen is. Is het verblijf tijdelijk, dan is wellicht Nederlands onderwijs wenselijk. Gaat u voor een zeer lange periode of permanent, dan is lokaal onderwijs of internationaal onderwijs waarschijnlijk de beste keuze, wel of niet aanvullend met Nederlands onderwijs.
Het maken van de juiste keuze is echter niet eenvoudig. Factoren als budget, scholen ter plaatse, inzet en mogelijkheden van de ouders, de nieuwe woon- en werksituatie en de duur van het verblijf spelen een grote rol.
Er is een toenemend besef van het belang van het behouden van de Nederlandse taal en cultuur. Het aantal leerlingen dat in het buitenland Nederlands onderwijs volgt is de afgelopen jaren sterk gestegen.
Een belangrijke reden om te kiezen voor het Nederlands onderwijs is de goede aansluiting op het Nederlandse schoolsysteem bij een eventuele terugkeer, zowel in gezinsverband als voor een vervolgopleiding of studie.
De Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland bevordert, ondersteunt en adviseert het Nederlands onderwijs in het buitenland in opdracht van het Ministerie van OCW. De scholen en organisaties voor afstandsonderwijs (zoals Wereldschool, World Wide Juf, Edufax, Stichting IBID) die zijn aangesloten bij de Stichting NOB ontvangen via de stichting subsidie van de Nederlandse overheid. Zowel de scholen als de organisaties voor afstandsonderwijs staan voor de kwaliteit van het onderwijs onder toezicht van de Nederlandse Onderwijsinspectie.
Op de website van de NOB, Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland, vindt u een Scholen Zoeker, hiermee kunt u checken of er een Nederlandse school in de buurt is.
Heeft u een specifieke vragen dan kunt u contact opnemen met de NOB.
Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland
Parkweg 20a
2271 AJ Voorburg
Nederland
T +31 (0)70 386 66 46 (algemeen)
F +31 (0)70 387 31 54
E info@stichtingnob.nl
De wereldschool
De Wereldschool is erkend door het ministerie van Onderwijs en Cultuur en biedt onderwijs aan kinderen (van 2 t/m 18 jaar) in het buitenland. In meer dan 109 landen wereldwijd volgen leerlingen het onderwijs op afstand. Leerlingen worden begeleid door bevoegde docenten, krijgen feedback op gemaakte opdrachten en toetsen, en hun voortgang worden bijgehouden. Bij de Wereldschool kunnen leerlingen op ieder moment van het jaar instromen en op hun eigen tempo met hun eigen planning de lessen doorlopen. Daarnaast is er de mogelijkheid om online of offline aan de slag te gaan met het lesmateriaal van de Wereldschool én kan er een keuze gemaakt worden in wekelijks een Skypeles volgen of grotendeels zelfstandig met een ouder de lessen doorlopen.
Het volgen van het vak Nederlands of andere reguliere schoolvakken, zoals begrijpend lezen, geschiedenis of wiskunde, behoren tot het programma-aanbod van de Wereldschool.
Bekijk de lesinformatie op de website: www.wereldschool.nl
Onderwijs op Afstand
Worldwidejuf.com – Wereldschool.nl – Inio.nl – Edufax.nl – Stichtingibid.org – Nederlandsonderwijs.com – LanguageOne
Meertalige kinderen
Zeilschool in Friesland een echt Nederlandse Vakantie
Al eens nagedacht aan een échte Hollandse vakantie voor uw kinderen? Dit is uw kans! Us Untwyk is dé zeilschool in Friesland die niet uw kinderen leert zeilen
Meertalige kinderverhaaltjes
Meertalige kinderverhaaltjes Het leren van een nieuwe taal is in veel gevallen onderdeel van het emigratieproces. Thuis is de voertaal, zeker in de eerste jaren, vaak Nederlands en op school is het de taal van het land. Kinderen worden op die manier meertalig...
Nieuwsbrief – Met debat Consulaire Zaken, DUO paspoort blokkade, herkrijgen Nederlanderschap, gezinsmigranten, onbegrensd taalleren.
Debat Consulaire Zaken Debat over de dienstverlening van Nederlanders in het buitenland Met o.a. digitaliseren van meer producten, verbeteren reisadviezen, stemmen buitenland, RNI-wijzigingen, gedetineerden in het buitenland. Een aantal van de vragen die gesteld zijn...
De Europese dag van de talen
De Europese dag van de talen Steeds meer kinderen groeien op met meerdere talen. Het ene kind groeit vanaf de geboorte op met meerdere talen, het andere kind op latere leeftijd. Elk kind heeft een eigen verleden en een eigen ondersteuningsbehoefte. Dankzij...
De 3 belangrijkste tips om Nederlands te leren als volwassene
Buitenlandse partners van Nederlanders hebben vaak de behoefte om enigszins Nederlands te spreken. Soms is dit ter voorbereiding op een verhuizing naar Nederland. Soms omdat de kinderen meertalig worden opgevoed en soms is dit om contact te kunnen hebben met de...
Wereldwijd moedertaal- en cultuuronderwijs
Wereldwijd moedertaal- en cultuuronderwijsVoor Nederlandse kinderen in het buitenlandSpannend… binnenkort vertrek je met jouw gezin naar het buitenland. En daar horen een paar belangrijke keuzes bij. Eén daarvan is de keuze voor het onderwijs van je...