Meerderheid Tweede Kamer wil Brexit-noodwet

sep 21, 2019 | Dubbele Nationaliteit, Overheid

Een No Deal-Brexit komt steeds dichterbij

Dubbele nationaliteit na BrexitDe Britse politiek verkeert nog steeds in chaos en de onzekerheid voor Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt toe. Er wonen meer dan 100.000 Nederlanders in het VK. De mogelijkheid de Britse nationaliteit aan te nemen, zou voor deze grote groep Nederlanders in het VK, een belangrijk deel van de onzekerheid weg kunnen nemen. Een settled of pre-setlled status geeft geen garantie, men blijft kwetsbaar door politieke veranderingen en wetswijzigingen.

De partijen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en 50PLUS dienen maandag, 23 september 2019, een Brexit-noodwet voorstel in. Via deze noodwet kunnen Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen de Britse nationaliteit aannemen zonder de Nederlandse te verliezen. De partijen hebben nu gezamenlijk een meerderheid in de Tweede Kamer. 

De huidige situatie is dat men de Nederlandse nationaliteit moet opgeven, bij het aannemen van de Britse nationaliteit (uitzonderingen daargelaten). 

Tijdelijk wet

Het is een tijdelijke wet die in werking treedt vanaf de dag dat Brexit een feit is, geen Brexit, geen wet. Nederlanders die vanaf 23 juni 2016 in het VK wonen kunnen er gebruik van maken. Ze moeten dit wel binnen zes maanden, na de inwerkingtreding van de wet uitvoeren.

Het voorstel geldt alleen voor Nederlanders in het VK en niet voor Britten in Nederland.

Op dit moment treden de Britten 31 oktober uit de EU, echter er is nog steeds geen akkoord met de EU. De Britse premier Johnson zegt nog met nieuwe voorstellen te komen, maar hoe dan ook de EU op die datum te zullen verlaten, met of zonder deal.

Waarschuwing

Let op! Het is een voorstel, de wet kan nog afgekeurd of aangepast worden. Informeer u goed voordat u stappen gaat ondernemen. Het risico van automatisch verlies het Nederlanderschap blijft voor velen op dit moment nog bestaan.

Extra info is te lezen op de site van: Nederlanders in den Vreemde

Dubbele nationaliteit voor ALLE Nederlanders in het buitenland

Dit is een goed schoolvoorbeeld waarom het toestaan van een dubbele nationaliteit belangrijk is. Niet alleen in het VK, maar voor iedereen, voor zowel 1ste als 2de generatie Nederlandse emigranten. 

Het nationaliteitsonderzoek van Stichting GOED, belangenorganisatie voor Nederlanders in het buitenland, is al door meer dan 5000 respondenten ingevuld. Met dit onderzoek wil de Stichting in kaart brengen, wat Nederlanders wereldwijd vinden van de dubbele nationaliteit en het verlies Nederlanderschap.