Grapperhaus versoepelt regeling langeafstandsrelaties
Door de coronacrisis zijn ‘bi-nationale’ koppels zonder huwelijksbriefje bruut van elkaar gescheiden. Ze komen nu in actie. ‘Ik voel me een tweederangs burger.’
Bovenstaande was 12 juli 2020 in de Volkskrant te lezen.
Het komt er op neer dat als je niet in het huwelijksbootje bent gestapt, met je partner van buiten de EU-lidstaten, er een inreisverbod is. De stelletjes die door de coronacrisis van elkaar gescheiden zijn, zijn hierdoor getroffen en hebben elkaar al maanden niet gezien.
Maar de geliefden hebben het er niet bij laten zitten en zijn in actie gekomen. De actiegroep LoveIsEssential heeft een urgent beroep op Tweede Kamerleden gedaan en om hulp gevraagd, via een petitie, via Social Media en via de pers.
De rechtenstudent Maud, stuurde een brandbrief naar Rutte “Ik wil dat we in Nederland het model van Denemarken en Zweden overnemen.” Zij wordt gesteund in haar actie door Eurocommissaris Ylva Johansson, die op Twitter schrijft dat landen een uitzondering zouden moeten maken op het inreisverbod voor stellen met een duurzame relatie.
De aangepaste regeling
Er is opnieuw kritisch gekeken naar de beperkingen voor de lange afstandsrelaties, ook om te bezien of er mogelijkheden zijn om deze doelgroep tegemoet te komen. Grapperhaus heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer, mede namens minister Blok van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid.
Er komt een aangepaste regeling, echter deze geldt alleen als het gaat om een bezoek voor verblijf voor een korte periode. Daarvan is sprake bij een maximale duur van 90 dagen verblijf in Nederland binnen een totaal-periode van 180 dagen. Omdat er, in lijn met de Europese afspraken over inreismaatregelen, sprake moet zijn van een duurzame relatie zullen aan de regeling voorwaarden worden gesteld. De regeling zal 27 juli 2020 in werking treden.