Let us out – Nederlanders in Australië voelen zich onterecht opgesloten

aug 9, 2021 | Algemeen, Oproepen, Terugkeer

Uitreisverbod in Australië 

#letusout

Nicolien en dochter

Nicolien en dochter

Meer dan 2000 handtekeningen heeft Nicolien van Vroonhoven inmiddels verzameld met haar petitie waarin ze de Australische overheid oproept het Australische uitreisverbod op te heffen. Op dit moment is het grensregime in Australië zo streng, dat je Australië alleen mag verlaten met uitdrukkelijke toestemming. Dit heeft uiteraard grote consequenties voor veel (internationale) families en gezinnen. Nederlandse gezinnen die in Australië wonen, zitten vast op dat ruige continent.
 
Mag je in een democratisch land, dat de mensenrechten zegt te respecteren, mensen aan hun voeten vasthouden, zelfs mensen met een niet-Australische paspoort verbieden uit te reizen? 
 
Het NIHB ondersteunt deze petitie uiteraard volledig.
 
 
 

Help Nicolien en haar landgenoten en teken de petitie

Vrijstellingsregel

Toen het aantal besmettingen van coronavirus vorig jaar toenam, verbood de federale regering burgers en permanente inwoners het land te verlaten. Momenteel kan een persoon alleen uit Australië vliegen als hij met succes een vrijstelling van de federale overheid heeft aangevraagd op medelevende gronden of een andere dwingende noodzaak om te reizen en terug te keren.
Het idee van een algemeen verbod op het verlaten van het land is gebaseerd op de Biosecurity Act. Op 17 juni 2021 wordt de wet opnieuw met drie maanden verlengd.

Waarom wordt deze vrijstellingsregel als onmenselijk en onevenredig beschouwd?

Dit verbod voor burgers die Australië verlaten, is een inbreuk op de grondrechten van Australiërs en permanente inwoners.
Australië verbiedt mensen om Australië te verlaten zonder toestemming, zelfs als ze een buitenlands paspoort hebben en worden aangespoord om terug te keren naar hun land van herkomst.

Veel Australiërs en vaste bewoners hebben naaste familie in het buitenland en ervaren deze harde regels wanneer familieleden ziek worden of op een andere manier hulp en ondersteuning nodig hebben. Zelfs als mensen het land mogen verlaten, duurt het vaak te lang om de vrijstelling te krijgen. De beslissing komt te laat, vaak nadat er meerdere verzoeken zijn gedaan. Tegen de tijd dat een vrijstelling wordt verleend, is de situatie mogelijk verslechterd en zijn familieleden overleden, waardoor er veel leed en depressie is ontstaan.

Het onderhouden van nauwe banden met familie in het buitenland is een belangrijk onderdeel van het leven dat door de regering enorm wordt onderschat. Als gevolg hiervan, nog steeds geen verbetering of versoepeling in zicht, heroverwegen veel permanente bewoners en expats hun verblijf in Australië. Grotere groepen immigranten die dit land verlaten, kunnen grote gevolgen hebben voor de Australische economie.

Vertel ons hoe jij in jouw land de beperkende maartregelen ervaart. Stuur je verhaal naar ons op via email contact@nihb.nl