Lawaai

nov 24, 2017 | Ada van Dorp, Uit het leven gegrepen

Togo West-Afrika. Een poosje geleden heb ik een stukje geschreven over de mensen die iets te koop aanbieden in de straat en daarbij, zo leuk, hun eigen geluidje hebben om kenbaar te maken dat ze in de straat zijn. Zo ook vanmorgen. Sinds vandaag hebben we een nieuwe, ik wist niet dat ie bestond. We hebben een omroeper! Alleen jammer dat hij vindt dat hij dat om 3 uur in de morgen moet doen. Met een koeienbel kondigt hij zich aan. Gesterkt door de nodige alcoholische dranken, om de keel te smeren en het kan wel eens koud worden s’nachts!

Temperaturen zakken wel tot 26 graden! Wat hij omroept is me nog een raadsel maar ik draai me nog maar eens om. Ja hoor, daar hoor ik hem al. De bakker zijn toetertje. Zo ook de hond van de buren, hij hoort de bakker ook, en als waakhond moet je je ook laten horen. Jeetje, die bakker is ook vroeg! Toch wel irritant zo’n toetertje, maar het geluid stierf langzaam weg toen hij de hoek om ging. De hond van de buren werd ook weer stil, die had zijn taak weer volbracht. Ik draaide me nog eens om, en nog eens, en nog eens. Hoe laat zou het zijn? Kijk op mijn telefoon. Wat! 3.40 uur? Is die bakker nou helemaal gek geworden? Nog een keer omdraaien. Tuurlijk, 4.30 uur, de roeper van de moskee in de buurt begint met zijn eerste geroep voor gebed.

Pffff, ik vrees dat ik de slaap niet meer kan vatten, zou zo graag nog een paar uurtjes willen slapen. Wat nu? Telefoon? De dame die de was altijd doet staat voor de deur. Mijn vriend uit bed, de deur beneden open doen. Zij zou gisteren komen maar ze belde gisteren ochtend om 4.50 uur dat het regende en dat ze niet kwam. Hoe laat is het nu? 5.20 uur, ja ze begint altijd vroeg. Michel laat haar binnen, zorg dat ze de was, zeep en teilen heeft, stapt terug in bed en slaapt. Maakt de airco altijd zo’n irritant geluid? Uit met dat ding, zo warm is het niet na al de regen van gisteren. Maar Togo is vroeg wakker, de eerst mensen zijn al aan het vegen en het water klettert al in de aluminium schalen bij de kraan aan de overkant. De hanen laten weten dat de dag er aan komt. De buren aan de overkant hebben een discussie over weet ik veel wat. Pluk de dag, ik begin maar met m’n eerste bak koffie voor ik ga douchen en hoop dat dit gezicht nog goed komt vandaag.