Last van heimwee? Enkele tips…
Een vervelend gevoel in je buik, moeite met slapen, geen zin of fut om iets te ondernemen. Visioenen van de Amsterdamse grachten, een flink bord boerenkool met worst of de gedachte aan je vertrouwde vriendengroep in het stamcafé kunnen ervoor zorgen dat je geen of weinig aandacht hebt voor de – wellicht exotische – nieuwe omgeving waarin je je bevindt.
Gevoelens van heimwee kunnen een ervaring in het buitenland, van korte vakantie tot emigratie, flink belemmeren. Door het missen van thuis kun je de ervaringen in het nieuwe land moeilijk waarderen. Veel mensen hebben heimwee naar Nederland bij langdurig verblijf in het buitenland. Sommige mensen ervaren dit gevoel al vrij snel na vertrek uit Nederland, anderen worden pas na maanden overvallen door een gevoel van heimwee.
Heimwee, wat is dat nu eigenlijk? Wanneer we het gevoel van heimwee onderzoeken, kunnen onderscheid maken tussen lichamelijke en psychische symptomen van heimwee:
– Lichamelijke heimwee symptomen
Heimwee kun je herkennen aan de hand van een aantal lichamelijke symptomen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van slapeloosheid, verminderde eetlust en maag- en darmstoornissen. Dit lichamelijke gevoel van heimwee kun je zien als een stressreactie van het lichaam.
– Psychische heimwee symptomen
Er zijn ook psychische symptomen van heimwee. Droefheid, stress en angst zijn emoties die horen bij heimwee. Wanneer je heimwee hebt kun je aan jezelf merken dat je veel nadenkt over thuis en dat je misschien weinig belangstelling hebt voor de omgeving om je heen.
Hoewel je heimwee niet kunt voorkomen, zijn er wel een aantal tips die je kunt opvolgen om het gevoel van heimwee te verminderen:
1. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de plaats van bestemming
Door van tevoren onderzoek te doen naar de bestemming, wordt de kans kleiner dat je wordt overvallen door kenmerken van je nieuwe omgeving die je niet had verwacht. Is het er warm, of juist erg koud? Wonen er meer of minder mensen dan in je huidige woonplaats? Zijn er specifieke culturele gebruiken of kledingvoorschriften waar je rekening mee moet houden? Door op de hoogte te zijn van deze zaken voel je je meer zelfverzekerd op de plaats van bestemming.
2. Maak voor vertrek een lijst met zaken die je gaat missen
Door van tevoren actief na te denken over zaken die je gaat missen (mensen, eten, hobby’s, etc.) start je vast met het proces van verwerken van het gemis. Dit betekent niet dat je deze dingen niet zal missen, maar doordat je bewust bent van zaken die je gaat missen zal het gevoel van missen je minder overvallen.
3. Neem een aantal waardevolle en vertrouwde dingen mee van thuis
Door een aantal fijne en vertrouwde spullen mee te nemen van thuis (een foto van een dierbare, je favoriete koffie, een knuffel) breng je een stukje van je veilige omgeving mee naar je nieuwe omgeving. Hierdoor voel je je sterker in je nieuwe omgeving en zul je meer zelfvertrouwen en veiligheid voelen om de nieuwe omgeving te verkennen.
4. Bedenk hoe je je leven in het nieuwe land wilt inrichten
Door van tevoren na te denken over jouw nieuwe leven in je nieuwe thuisland, bijvoorbeeld op het gebied van (vrijwilligers)werk, hobby’s, vrienden en wonen, kun je stapsgewijs actief bezig gaan met het opbouwen van je nieuwe leven. Zorg hierbij dat je niet te hard van stapel loop: pak een punt per week op en sta even stil bij de successen die je hebt behaald.
Jorien van Andel, Psycholoog NIP