Italië geeft 103 ‘kastelen’ weg

mei 22, 2017 | Nieuws

Ben jij een enthousiaste klusser, die een goed renovatie- en (eco-)toeristisch bedrijfsplan kan inleveren?

Kasteel Italie opknappen

Gorizia, Friuli Venezia Giulia

Wie droomt van een vertrek naar de zon en een nieuwe start kan binnenkort in Italië beginnen. In een poging toerisme in afgelegen regio’s op te krikken, biedt het Agenzia del Demanio (dat onroerend goed van de Italiaanse staat beheert) 103 verlaten kastelen, boerderijen, landhuizen, en andere imposante bouwwerken aan. Gratis. Let wel: de panden zijn slechts geschikt voor de meest enthousiaste klussers.

De verlaten panden liggen langs acht historische routes die zich uitstrekken over de binnenlanden van Italië en op Sicilië en Sardinië, waaronder de Via Appia en Via Francigena. De hoop is dat jonge, avontuurlijke ondernemers de gebouwen omtoveren tot herbergen, culturele centra, jeugdclubs, handwerkwinkels – alles wat wandelaars, fietsers, natuurliefhebbers en pelgrims zou kunnen aantrekken. ‘Slow tourism’ is hierbij het sleutelbegrip: bezoekers die de tijd willen nemen uitgebreid van de gebaande paden af te wijken. Doel is ook om overbelaste steden als Rome en Florence wat te ontzien.

Geïnteresseerden onder de 40 jaar krijgen voorrang, reageren kan tot 26 juni. De panden zijn weliswaar gratis, maar er zit een addertje onder het gras: de klussers moeten van de Italiaanse overheid aantonen dat ze over voldoende contanten beschikken om het gewenste kasteel in glorieuze staat te herstellen.

Voor meer info in het artikel van de Volkskrant 

Bron: Volkskrant 22 mei 2017, 19:16

Zie ook http://www.agenziademanio.it/opencms/it/ValorePaese/camminiepercorsi/ (Engelse versie wordt aan gewerkt).