Info ambassade coronavirus in China

feb 5, 2020 | Nieuws, Overheid

Coronavirus: Bericht aan alle Nederlanders in China

Alle Nederlanders in China met wie de Nederlandse ambassade in Beijing in contact staat, ontvingen op 4 februari 2020 het volgende bericht van de ambassade:

We begrijpen dat er zorgen leven over de verspreiding van het coronavirus. Dat is reden voor mij om u nog eens extra te informeren over de ontwikkelingen rondom het virus. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een internationale noodsituatie uitgeroepen. Op dit moment zijn er 20.471 bevestigde gevallen in China. De meeste gevallen concentreren zich in Wuhan en de provincie Hubei, waar de uitbraak ontstond. 150 gevallen buiten China zijn intussen bevestigd.

Check regelmatig het reisadvies

Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Op dit moment adviseren we Nederlanders om alleen naar het vasteland van China te reizen of daar te blijven als dat echt nodig is (oranje). Maak voor uzelf dus de afweging of uw verblijf echt belangrijk genoeg is om besmetting te riskeren. Reis niet naar de provincie Hubei (rood). De situatie in China ontwikkelt zich nog steeds, dus zorg ervoor dat u het reisadvies regelmatig checkt.

Waar vindt u de reisadviezen?

Alle reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u op de website Nederlandwereldwijd.nl:

Geef u op voor updates van de reisadviezen

Via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken kunt u zich eenvoudig en gratis aanmelden voor updates van de Nederlandse ambassade in Beijing. U krijgt dan via e-mail een melding als het reisadvies verandert. Op de website kunt u zich ook registreren: dan weet de ambassade dat u in het land bent en kunnen wij u bereiken als dat nodig is.

Meld u hier aan voor de informatieservice van de Nederlandse ambassade Beijing.

Voorzorgsmaatregelen

Als u in China bent, is het raadzaam voorzorgsmaatregelen te nemen om uzelf en anderen te beschermen. Denk aan handhygiëne, beperken van sociale contacten buitenshuis en het dragen van gezichtsmaskers. Als u symptomen vertoont die kunnen wijzen op besmetting, meldt u zich dan zo snel mogelijk telefonisch bij een arts. De Chinese autoriteiten hebben verschillende ziekenhuizen aangewezen speciaal voor behandeling van het coronavirus. Neemt u ook contact op met uw werkgever om u op de hoogte te stellen van hun richtlijnen.

Op de website van het RIVM leest u meer informatie over gezondheid en het nieuwe coronavirus.

Dienstverlening ambassade en consulaten

 In lijn met de aanwijzingen van de Chinese overheid hebben de Nederlandse ambassade in Beijing en onze consulaten-generaal in Shanghai, Guangzhou en Chongqing hun normale activiteiten tijdelijk opgeschort. Wij zijn in elk geval tot maandag 10 februari a.s. gesloten voor het publiek. Voor consulaire noodgevallen – zoals vermissing, ziekenhuisopname of verlies van reisdocumenten – kunt u uiteraard altijd de ambassade en onze consulaten-generaal bellen. Het consulaat-generaal in Hong Kong heeft zijn normale dienstverlening grotendeels hervat; voorrang wordt verleend aan paspoortaanvragen van Nederlanders en urgente zaken.

Deze week hebben we 15 Nederlanders en 2 Chinese partners uit Wuhan kunnen halen. Zij bevonden zich in een acute noodsituatie en hadden geen kans om zelf op tijd te vertrekken. In de andere delen van China is er nog wel gelegenheid om zelf weg te gaan (oranje reisadvies). Houd er dus rekening mee dat een nieuw begeleid vertrek van Nederlanders uit China nu niet aan de orde is.

Deze uitzonderlijke situatie vraagt om flexibiliteit en begrip bij iedereen. Ik ben blij en trots te horen dat Nederlanders zich inzetten voor elkaar of voor getroffen Chinezen in Hubei. Onze prioriteit ligt altijd bij het welzijn van Nederlanders en ik kan u verzekeren dat we alles doen wat we kunnen.

Wim Geerts, Nederlandse ambassadeur in China

Bron: Nederlandwereldwijd.nl