Ik vertrek, goed voorbereid!

Jij kunt Nederland vergeten, maar Nederland vergeet jou niet

Weg uit Nederland, weg met al die Nederlandse regeltjes. Helaas, deze vlieger gaat niet altijd op. Emigreren wil niet zeggen dat alle banden met Nederland worden verbroken.

Vaak zijn er naast je familie en vrienden nog financiële -, juridische-, en administratieve relaties met Nederland. Je staat in het Nederlandse systeem, echter dat systeem benadert je vaak niet meer actief, maar vergeet jou niet.

Menig Nederlander die gaat wonen, werken of studeren in het buitenland en zich goed voor wil bereiden, ploetert zich voor vertrek door talloze emigratiechecklijsten heen van overheid, verzekeraar tot verhuizer. Ook al bereid je je goed voor, er zijn altijd een paar dingen die blijven liggen of iets dat je over het hoofd ziet. Ook veranderingen in je eigen leefsituatie of veranderingen bij de overheid kunnen jou beïnvloeden.

Je staat er nog niet bij stil of wil er misschien nog niet aan denken, maar pensioen of misschien het moeten of willen terugkeren naar Nederland, komen wellicht op een moment aan de orde. Tijdens het regelen van je emigratie is het een klein stapje extra om ook deze zaken goed te regelen. Onze ervaring leert dat het vooraf goed regelen je enorm helpt.

Uit het oog …

De overheid kan je vaak niet meer bereiken, hiermee komt alle verantwoordelijkheid om de relaties met (semi)overheidsinstanties te onderhouden bij jou te liggen. Dus jij bent aan zet: bereid je daar goed op voor en maak er zelf geen rommeltje van. Zorg dat alles goed geregeld is en houd zelf de overheid goed in het oog. Veranderingen die gevolgen voor jou kunnen hebben communiceren ze lang niet altijd met je!

Stichting GOED is een belangenorganisatie voor Nederlanders in het buitenland en heeft een gratis e-boekje samengesteld voor dat kleine steuntje in de rug. In dit e-boekje een paar aandachtspunten die het NIHB en St. GOED vaak van emigranten hebben gehoord, zodat je straks op je slofjes kunt emigreren.

Net als de checklists is dit boekje zeker niet compleet, je loopt altijd wel tegen onverwachte uitdagingen of problemen aan.

De Stichting hoort dit graag via het meldpunt, zodat ze deze informatie kunnen toevoegen aan dit boekje of kunnen opnemen in hun nieuwsbief. Zo wil Stichting Goed Grenzeloos Onder Eén Dak, ervoor zorgen dat je zo min mogelijk voor verrassingen komt te staan.

Survivalgids voor emigranten

Je kunt het gratis e-boekje bestellen via de website van Stichting GOED. Voorkom misstappen, het e-boekje bevat met onmisbare informatie, praktische tips en adviezen van mensen die jou voorgingen. Zodat jij niet dezelfde fouten maakt.

Spaanse les online

1 maand gratis

Italiaanse les online

1 maand gratis

Engelse les online

1 maand gratis

Franse les online

1 maand gratis

Duitse les online

1 maand gratis