Huizenruil een nieuwe manier van staycation

jan 5, 2021 | Algemeen

Een verrassend en budgetvriendelijk alternatief in deze ongewone tijd

Het feit is dat thuisblijven de meest duurzame keuze van vakantie is. Staycation is een combinatie van de woorden “stay” (verblijf) en “vacation” (vakantie). Er kunnen verschillende redenen zijn:

  • Budget – omdat het goedkoop is.
  • Bewust – omdat het een duurzame manier van vakantie houden is.
  • Lokaal – je leert de omgeving bewust kennen en je steunt de locale economie.

Huizenruil is de combinatie van al deze punten. Je kunt er zelfs nog een punt aan toevoegen; Gastvrij. Je ruilt je eigen huis met dat van een ander. Je wisselt informatie aan elkaar uit over de omgeving, wat er te doen is in de buurt, of welk restaurant je kunt aanbevelen. Je nieuwe thuis wordt de uitvalsbasis voor leuke en verrassende plekjes. Je leeft lokaal in een andere omgeving.

Een nieuwkomer

Op internet bestaan er verschillende huizenruil platforms. De grootste op dit moment is Home-exchange. Er is echter een verassende nieuwkomer, namelijk Eigenhuisruil. Het is de nieuwe partnerwebsite van Tweedewoningruil. De laatstgenoemde website richt zicht enkel op vakantiehuizen voor vakantieruil.

Fam. de Bruyn liet een vakantiechalet bouwen in Oostenrijk. Familie, vrienden en bekenden waren enthousiast maar zij kregen ook reacties als : “Is dat wel leuk om altijd naar dezelfde plaats op vakantie te gaan”. Dit was de aanleiding om het idee uit te werken voor het bouwen van een online ruilplatform, enkel voor vakantiehuizen. Gerard de Bruyn: “ U kunt uw vakantiehuis verhuren, maar ruilen is een mooie aanvulling om meer vakantie uit uw tweede woning te halen. Een voordeel is dat de mensen waarmee u ruilt, weten wat uw bezit waard is”.

Voor zoon Dennis is de Corona tijd een aanleiding om tevens een nieuwe variant op te zetten voor traditionele huizenruil ”Eigenhuisruil”. Het moest anders zijn: Geen lidmaatschap, gewoon gratis deelname. Het unieke is dat u zelf helemaal bepaalt wat voor vrijwillige bijdrage u wilt betalen na een jaar. Zeg maar: u bepaalt wat u betaalt, een no-nonsense formule.

Coronaproof

Eigenhuisruil is hoofdzakelijk bedoeld voor deelnemers afkomstig uit Nederland of België. Het doel is een ruilbestand te krijgen van Nederlanders of Belgen die wereldwijd zijn uitgewaaid. Zo kun je gemakkelijk communiceren in eigen taal en zijn er geen taalbarrières of cultuurproblemen. Uit ervaringen met Tweedewoningruil is een prettige omgang en contact met de deelnemers onderling een mooi pluspunt volgens de Bruyn:“ Er zijn al hechte vriendschappen ontstaan, is onze ervaring. De meeste ruilers bellen elkaar om te kijken of het klikt”. Een ander voordeel is dat huizenruil coronaproof vakantie vieren is. Huizenruil zorgt voor een soort samenhorigheid.

Leven als een local

Ook in de media en op het internet is er steeds meer aandacht voor het concept delen. Trendwatchers denkt dat huizenruil in de toekomst gaat groeien. Delen is cool geworden. Een huizenruil is de ideale manier om op bijzondere bestemmingen te komen en anderzijds toch te leven als een “local”. De locatie is minstens zo belangrijk als de woning zelf. Met goede tips over de omgeving, creëer je een vakantie in een warme huiselijke sfeer. Zo kan een leuk appartementje in een grote stad, een mooie ruil zijn met een huis op het platteland. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Vaak wordt er geruild met gelijkgezinden, denk aan een gezin met jonge kinderen met een ander jong gezin. De trampoline, box en speelgoed wordt van elkaar gebruikt. Gepensioneerden ruilen met gepensioneerden en geven elkaar tips over fiets- en wandelroutes. Dertigers of studenten geven elkaar tips over verschillende uitgaansgelegenheden. Kortom, huizenruil is leuk, origineel, verassend en budgetvriendelijk.

Contactgegevens: eigenhuisruil@zeelandnet.nl