Huis kopen in Portugal

aug 21, 2017 | Huis kopen

Het bekende verhaal: je wilt wel graag naar Portugal verhuizen, maar steeds een huis huren is een gedoe en een huis kopen al helemaal! Een ander land, een andere taal… Waar begin je uberhaupt? Eigenlijk is het een simpel proces, als je maar weet waar je op moet letten. De eerste stap is natuurlijk het vinden van een huis. Dat kan via marktplaats-achtige websites zoals OLX, zelfs via Facebook, of gewoon ouderwets met een makelaar.

De ‘due diligence’

Als je eenmaal het huis van je dromen hebt gevonden begint het aankoopproces. Dan schakel je een jurist in, dat is niet verplicht maar wel enorm aan te raden. Zij zorgen ervoor dat je niet in een valkuil trapt. De meeste makelaars kunnen een jurist aanbevelen. Nadat een prijs op je droomhuis is overeengekomen, voert de jurist namelijk een ‘due diligence’ uit. Alle documenten die betrekking hebben op de de eigenaar en de woning worden gecontroleerd op validiteit en juistheid. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of een deel van het huis niet illegaal is aangebouwd, of het zwembad er wel mag liggen, en of er geen snelweg langs je huis wordt aangelegd. Het feit dat een zwembad er namelijk ligt, betekent niet dat dit er ook mág liggen. Een jurist checkt dit allemaal, rapporteert dit aan je, en stelt het voorlopig koopcontract op. Dit is het eerste bindende contract – contrato de promessa de compra e venda. Deze documenten worden o.a. door de jurist gecheckt:
  • Certidão de Teor / Registo Predial Dit document bevat de details van het eigendomsrecht
  • Caderneta Predial Dit document bewijst dat het pand is geregistreerd voor fiscale doeleinden.
  • Licença de Utilização Dit document is de licentie van het gebruik / doel van het pand (bijv. woning / commercieel gebruik)
  • Certidão de Teor / Registo Predial Dit document bevat de details van het eigendomsrecht
Pas als zeker is dat alles correct en legaal is, wordt het eerste juridisch bindende contract ondertekend door beide partijen. In dit contract staat altijd de volgende informatie:
  • De overeengekomen prijs
  • Wat is inbegrepen in de prijs (meubels, bijvoorbeeld)
  • De gestelde datum van het koopcontract
  • Overige voorwaarden

Het voorlopig koopcontract

Het voorlopig koopcontract wordt opgesteld door de jurist en wordt ondertekend door beide partijen. Tegelijk met het tekenen van het voorlopig koopcontract, wordt de borg betaald. De borg is meestal tussen de 10-30 procent van het totaalbedrag. Dit percentage is een overeenkomst tussen beide partijen en verschilt per situatie. Omdat dit contract juridisch bindend is, wordt de aanbetaling niet gerestitueerd. Als een van beide partijen van gedachten verandert, verliet deze de aanbetaling aan de ander. Voor jou betekent dit dat je de inleg verliest als je van gedachten verandert, en dat je de borg dubbel terug krijgt als de verkoper zich bedenkt. Het voorlopige koopcontract wordt ondertekend direct na de ‘due diligence’ periode waarin alle documenten zijn gecontroleerd.

Het definitieve koopcontract

Ongeveer 30 tot 60 dagen na het tekenen van het voorlopige koopcontract (afhankelijk van de situatie), wordt het definitieve koopcontract – de escritura – ondertekend, en wordt het openstaande bedrag betaald. Dit is een proces tussen de koper, de verkoper, de jurist van de koper, de jurist van de verkoper, de vertegenwoordiger van de bank van de koper in het geval van een hypotheek, en de notaris. Op het kantoor van de notaris, met alle aanwezigen, leest de notaris ieder woord van het contract voor aan alle partijen, waarbij jouw jurist het voor je vertaalt naar het Engels of een andere taal. Het uitstaande bedrag wordt altijd betaald met een cheque in het kantoor van de notaris bij het tekenen van het koopcontract. Wanneer beide partijen hebben ondertekend en je de cheque hebt overhandigd, ben je de juridische eigenaar van je nieuwe woning in Portugal!   Door gastcolumnist Emilie de Block van Property Specialists Algarve